Korisnički login

Aktivnosti cestičkih vinogradara u siječnju 2014. godine

Uz proslavu Vincekova pjesma Zbudi se trsik naj več spati
       U cilju promocije i očuvanja kvalitete vina s pograničnog dijela Varaždinske županije i općine Cestica pedesetak vlasnika vinograda 8. studenoga 1996. godine osnovalo je Udrugu vinara i vinogradara sv. Martin Cestica. Redovnu godišnju skupštinu cestički vinogradari održali su u subotu 4. siječnja 2014. godine, a sjednica je počela odavanjem počasti svim preminulim članovima Udruge. Potom je predsjednik Marijan Županić predložio dnevni red, a jednoglasno su prihvaćena sva izvješća i podneseni plan rada. Na sjednici je za novog tajnika izabran Danijel Kukec, a Darijan Vinter novi je član nadzornog odbora. Vjekoslav Vočanec umjesto pokojnog Jakoba Ivančića izabran je u stegovni odbor, a na sastanku je dogovoreno da se prvo okupljanje i proslava svetog Vinka održi u nedjelju 19. siječnja s početkom u 14 sati u vinogradu Jadranke i Slavka Lazara u Vinogradskoj ulici u Radovcu, ispod kapele sv. Marka Križevčanina.
     Na održanom  sastanku prihvaćen je i plan rada za tekuću godinu, a uz Vincekovo vinogradari će svečano obilježiti i sv. Lovru, podizanjem klampotica i na kraju vinogradarske godine i svetog Martina kada će se tradicionalno „krstiti“ mošt.
         Početak vinogradarske kalendarske godine započeo je kako je i planirano, a i vrijeme je poslužilo. U dogovoreno vrijeme na posjedu obitelji Lazar okupilo se stotinjak vinogradara i ljubitelja starih običaja, a tradicionalnom prvom okupljanju u goricama bili su prisutni i muzikaši, Mirko Juričinec, Josip Škvorc i Franjo Vuzem. U ime udruge sve je pozdravio predsjednik Marijan Županić, a proslavi „Vincekova“ prisustvovali su i čelnici općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj,  zamjenik mu Žarko Rodeš i predsjednik Vijeća Tomislav Lazar. U pratnji muzikaša vinogradari su krenuli do obližnje gorice, a protokol prve rezidbe vodili su Ružica i Ljubo Grašić s Lovrečan Brega. Prvi trs obrezao je Slavko Lazar, a potom su po starom običaju na orezano trsje obješene kobasice koje su potom vinom polite kao i cijeli čokot, sve u cilju da trsje podnese eventualni mraz i sušu i da ga biljne bolesti i razne štetočine zaobiđu. Potom je blagoslov vinograda obavio vlč Ivan Žmegač, župnik varaždinske župe sv. Josipa, a nakon toga druženje je nastavljeno uz pjesmu do večernjih sati kada se i zaplesalo.
Na sam blagdan sv. Vinka, u srijedu, 22. siječnja, s početkom u 13 sati  proslava prvog vinogradarskog dana u godini obilježena je po tradiciji i kod Katarine i Marijana Boraka  u Radovcu. Ispod kipa sveca, koji je postavljen na istočnoj strani fasade, a molitvu je, u prisutnosti vlč Vlade Boraka, predvodio vlč Josip Vidović, župnik iz Jalžabeta. Potom je u vinogradu nastavljeno druženje uz rezidbu trsa na koji su potom stavljene kobasice te je na kraju u skladu s običajem sve zalijano vinom, a grla su si nakvasili i posjetitelji koji posljednjih 12 godina o blagdanu sv. Vinka dolaze u gorice pod Prekorjem..
Na sam blagdan u 16 sati na središnjem dijelu Falinić Brega okupilo se tridesetak vinogradara pod brajdama, kod klijeti s kućnim brojem 198, a tu je bila prisutna i naša pjesnikinja Evica Lazar koja je za vrijeme rezidbe pročitala pjesmu Trsik. Orezane trse, ukrašene kobasicama, vinom je potom zalio Mirko Vinter, a za to vrijeme recitirani su stihovi pjesme „Zbudi se Trsek“. Zbudi se, trsik,/ naj veač spati./ Pugleaj vinčiku zlatnu,/Buak nam ga ne skrati. Klubasice dišeače/ navesili smo na te,/ poškrupili te/ z vinčikum zlatnim./Zbudi se trsik,/si smu tu za te.
Trsik naš dragi,/ dines si mislimu na te./ Zbudi se, naj veač spati/ niaje tua za te.
Sveati Vincek,/ duajdi k nam./ Blaguslovi rezače,/ kupače i vezače./ Sveati Vincek,/ duajdi v našu guricu./ Ut toče/ čuvli nam trsje,/ čuvli nam kliat/ i punu pivnicu.
    Blagoslov vinograda i prisutnih vinogradara obavio je vlč Zorislav Šafran, a druženje je potom nastavljeno do kasnih  noćnih sati uz tradicionalne pjesme. Raspjevano društvo na gitari je pratio Marijan Županić, u početnom dijelu harmoniku ja svirao Davor Hohnjec, a potom i načelnik Mirko Korotaj i Denis Kotolenku koji je po dolasku zasvirao „Cvetličanku“.
Sveti Vinko mučenik
    Sveti Vinko rođen je u Zaragozi, od oca Eutriciusa (Euthicius) i majke Enole, iz mjesta Osca. Pod vodstvom biskupa Zaragoze, Vinko je daleko uznapredovao u studijama. Zaređen je za đakona i dodijeljena mu je dužnost da propovijeda po biskupiji, jer je biskup imao govornu manu. Po naredbi upravitelja Daciana, on i biskup su dovučeni u lancima u Valenciju i držani su u zatvoru dugo vremena. Tada je biskup Valerius pušten, ali su Vinka zadržali i bio je podvrgnut surovim mučenjima, razapinjali su ga kukama, pekli, bičevali. Ponovo je bio zatvoren u ćeliju u kojoj je po podu bilo razbacano polomljeno staklo. Da bi uzdrmali njegovu upornost, nakon tolikih muka, smješten je u krevet, na kojem je i izdahnuo.
     Njegovo tijelo je bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu i sahranila ga je jedna pobožna udovica. Kasnije je nad njegovim zemnim ostacima izvan zidina Valencije podignuta kapela, a 1175. g. njegove relikvije su donesene u Lisabon. Čašćen je kao zaštitnik Valencije, Zaragoze, Portugala, a uzimaju ga za zaštitnika vinari, staklari i mornari.
       U Rimu postoje tri crkve posvećene sv. Vinku, a u Hrvatskoj župna crkva sv. Vinka mučenika nalazi se u istarskoj župi Svetvinčenat, u kojoj je pokopan blaženi don Miroslav Bulešić. Istu su župljani župe Križovljan posjetili, 28. rujna 2013. na povratku s beatifikacije iz Pule.
     Sam Sveti Vinko uz vino je povezan tek imenom te se pretpostavlja da je riječ o kakvom pretkršćanskom, poganskom običaju, odnosno svetkovini poljodjelaca, jer je ovo razdoblje kad počinje novi ciklus poljoprivrednih radova, kad kreće vegetacija. Kao što je Martinje drevna proslava završetka te godine.
      Na Vincekovo se nekoliko orezanih rozgi stavlja u vrč s vodom koji se potom ostavi na sobnoj temperatura, a kad pupovi razviju listiće i provire grozdići procjenjuje se kakav bi mogao biti jesenji urod. Prolistale grane koje se u vinogradu orežu na Vincekovo slažu se u struk s ostalim granama te se na Cvjetnu nedjelju nose u crkvu na blagoslov.
 
 Vremenske prilike u siječnju mjesecu 2014. godine
Relativno visoke temperature koje su bile karakteristične za mjesec prosinac 2013. nastavljene su sve do 24. siječnja kada je pao prvi ozbiljniji snijeg kojeg je napadalo i dvadesetak centimetara. Jutarnje temperature u sedam sati bile su do 25. siječnja uglavnom iznad 0 °C, osim 13 siječnja kada je bilo -1 °C, a u ostale dane bilo je oko 4-5 °C, najtoplije 17. i 18. siječnja + 10 °C. Preko dana, zavisno dali nas je okruživala magla i oblaci ili pak su padala kiše ili obasjavalo sunce, jutarnja temperatura znala se tek malo podići, a kad je zagrijalo sunce temperatura se popela i do 16 °C.
     Snijeg koji je počeo padati u petak nakon Vincekova topio se na tlu, a u subotu temperatura se spustila ujutro do -4 °C. Sunce koje je pred podne osvanulo nije znatno temperaturu podigao te se i snijeg zadržao na radost djece. Nedjeljno jutro bilo je „škrgutavo“, -8 °C, a temperatura se ni preko dana nije dizala iznad 0 °C. Povremeno je još napadalo malo snijega tako da ge je u zavjetrinama bilo i 30 cm, a u četvrtak ujutro, 3. siječnja uz jutarnju temperaturu od -4 snijeg je nastavio padati do pred podneva kada se temperatura podigla na -1°C . Posljednjeg dana siječnja ujutro je bilo -1 °C, u podne je bila na granici smrzavanja, a u 16 sati temperatura se spustila opet na -1°C. Ujutro su nam dvorišta bila prekrivena ledom, a lagana kiša koja je preko dana nastavila padati ledila se na tlu i otežavala nam je kretanje.
     Zbog snijega i niskih temperatura nakon Vincekovog vinogradi će još malo odmarati, a još nijedne godine nije se dogodilo da bi zbog nešto kasnije rezidbe izostala berba.
 
U nastavku nekoliko fotografija vezanih uz udrugu vinogradara Sveti Martin Cestica
i obilježavanje Vincekovog na cestičkom području
1. 2. – Vinogradarska skupština udruge Sv. Martin Cestica
3. do 6. Obilježavanje Vincekova kod Jadranke i Slavka Lazar
7. do 9. Blagdan sv. Vinka proslavljen je i kod obitelji Borak gdje je i kip sv. Vinka
10. do 12,. Simboličnom rezanjem trsa Vincekovo su proslavili i na središnjem dijelu Falinić Brega
 

30_113850_40_1-IMG_1069.JPG 30_113902_94_2-IMG_1029.JPG 30_113916_43_3-IMG_1437.JPG 30_113934_91_4-IMG_1458.jpg 30_113951_19_5-IMG_1451.JPG 30_114008_57_6-IMG_1462.jpg 30_114022_31_7-IMG_1529_(2).JPG 30_114037_40_8-IMG_1529_(4).JPG 30_114053_45_9-IMG_1529_(5).JPG 30_114114_39_10-P1223999.jpg 30_114132_18_11-P1223960.JPG 30_114151_78_12-P1224015.JPG