Korisnički login

U crkvi sv. Barbare 29. 12. 2013. održan koncert

Unatoč kiši bio veliki odaziv publike
      Prvi Božićno-novogodišnji koncert unatoč kiši koja je počela padati popodne, i koja je padala duboko u noć, dupkom je ispunio crkvu Svete Barbare u Natkrižovljanu, a sama priredba započela je molitvom koju je predvodio župnik vlč. Janko Bunić.
       Sam koncert započeo je nastupom ženske klape Angeluš, a na repertoaru su se našle pjesme Na nebu još sja, Sveta noć i Ave Maria. Potom su učenici Dorian Šincek i Daniela Lazar izveli dvije recitacije iza čega je voditeljica Marina Lazar najavila nastup zbora Kulturno umjetničkog društva Cestica koji je uz klavirsku pratnju Lucije Vočanec otpjevao dvije pjesme, a potom je Rafael Vočanec (3. razred) recitirao pjesmu Badnje večer
     S velikim nestrpljenjem očekivao se nastup zbora Područne škole Natkrižovljan koji su za koncert pripremile učiteljice Ivana Mraković i Marijana Majhen. Djeca su otpjevale pjesme Kako volim malog Isusa i Božić, a u školskom zboru skladno su zapjevali svi učenici škole.  Iz prvog razreda to su Petra Đopar, Nikola Hohnjec, Daniela Lazar, Stjepan Lazar i Dorian Šincek, a drugi razred polaze slijedeće učenici: Helena Lazar, Paula Lazar  i Dorotea Šincek. Po troje učenika polazi „završne“ razrede, u trećem to su Nikola Đopar, Rafael Hohnjec i Paola Milec, a godinu dana stariji su Antonia Lazar, Julianne Lazar i Karlo Šenkiš. Učenici četvrtog razreda zatim su recitirali Božićnu pjesmu, a potom je najavljen muški zbor župe Križovljan koji je otpjevao pjesme Narodi nam se, Sveta tri kralja i Cmreki v snegu spiju. Uz voditelja Marijana Županiću, križovljanskog orguljaša, još su pjevali Srećko Dugi, Davor Hohnjec, Josip Premuž, Vlado Županić, Antun Drožđek, Marijan Borak i Anđelko Ramuščak.
U najavi voditeljica je istaknula da u sklopu Udruge zbora Sancta Crux župe Križovljan djeluje Muški zbor koji je započeo s nastupima kao Muški oktet župe, a prvi nastup bio je na Božićnom koncertu održanom 29. prosinca 2009. godine u križovljanskoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa. Zbor je potom, već slijedeće godine, u sklopu „13. Vukovarskih adventskih svečanosti – 2010.“ Nastupio na drugu adventsku nedjelju, 5. prosinca 2010. godine, u vukovarskom Hrvatskom domu.
   Uslijedila je recitacija učenika škole iz Natkrižovljana, a potom se, uz klavirsku pratnju Lucije Vočanec, pjesmama  Milost, Tiha noć i Bijeli Božić predstavila Gabrijela Hrženjak, mlada pjevačica osebujnog glasa, polaznica Glazbene škole Varaždin.
   Na kraju jednosatnog programa svim sudionicima i posjetiteljima zahvalila je voditeljica programa Marina Lazar, a tom prilikom je rekla: - Hvala svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovog koncerta, načelniku i Općini Cestica na podršci u pripremi i realizaciji ovog Božićno-novogodišnjeg  koncerta u crkvi svete Barbare. Veliko hvala i nastavnicima i učenicima Područne škole Natkrižovljan na pripremljenom i održanom programu, a roditeljima polaznika škole na pripremljenim poslasticama. Time vas ujedno sve skupa pozivam na domjenak u postavljeni šator ovdje kod crkve, a koji je postavljen zahvaljujući angažiranju i pomoći Zvonka Lazara. Za podršku realizacije ovog Božićno-novogodišnjeg koncerta zahvaljujem i našem župniku, vlč. Janku Buniću kojeg bih i zamolila da nam se obrati sa nekoliko rečenica, a nakon toga sljedi završna pjesma “Radujte se narodi” koju će izvesti svi današnji izvođači uz pratnju našeg orguljaša Marijana Hutinskog.
   Na kraju obraćanja voditeljica je pozvala prisutne da i češće posjete crkvu Svete Barbare, „koja kao svjetionik bdije na ovim našim prelijepim vinorodnima krajem“, a pogotovo na nadolazeću svetkovinu sv. Valentina u mjesecu veljači kao i na blagdan zaštitnice župe svete Barbare u mjesecu prosincu. Potom je u ime organizacijskog odbora svim izvođačima, gostima i posjetiteljima poželjela sretnu, zdravu i svakim dobrom ispunjenu 2014. godinu.
 Župnik, vlč Janko Bunić zahvalio je Marini Lazar i Denisu Kotolenko na trudu oko organizacije, izvođačima na izvedenom programu, i posjetiteljima na dolasku, a potom su svi zajedno zapjevali ranije najavljenu pjesmu Radujte se narodi.
      Za uspomenu na Prvi božićni koncert u župi svete Barbare u Natrkižovljanu mladi su za sve izvođače pripremili prigodne poklone, a potom je druženje nastavljeno pod šatorom uz zakusku, sokove, čaj i kuhano vino.
Crtica o župi i izvođačima
       Župa sv. Barbare Natkrižovljan nalazi se u gornjovaraždinskom dekanatu Varaždinske biskupije, na jednom od najvećih vrhunaca pograničnog dijela Varaždinske županije. Crkva je sagrađena na vrhuncu od 325 metara nadmorske visine. Prostire se na području južnog i zapadnog dijela općina Cestica, kao i u jugozapadnom dijelu općine Vinica. Iz općine Cestica u župu spadaju naselja smještena u KO Natkrižovljan (Jarki, Križanče, Malo Gradišće, Natkrižovljan i Selci Križovljanski) i istočni dio naselja Falinić Breg, a iz općine Vinica pod župom je veći dio naselja Vinica Breg i Goruševnjak. Crkva svete Barbare župnom je proglašena 1789. godine, a u Križanču je kapela Majke božje.  
       U župi sveta Barbara škola je započela s radom 1860. godine, a danas se nastava odvija u zgradi sagrađenoj 1900. godine. Reorganizacijom školstva pred pedesetak godina škola u Natkrižovljanu potpala je pod OŠ Vinica kojoj je od tada tek područna škola. Za lijepog i vedrog vremena s platoa župne crkve prekrasan pogled pruža se u svim smjerovima. Kolni prilaz platou podne crkve moguć je od sjeverne i zapadne strane, a zahvaljujući župniku vlč. Vladimiru Stolniku i mladima župe 1988. godine do platoa pred ulazom u toranj i crkvu s južne strane sagrađene su betonske stepenice koje je „projektirao“ Josip Lazar iz Natkrižovljana. 
       Klapa Angeluš djeluje u sastavu zbora Sancta Crux župe Križovljan, osnovanog u srpnju 2013. godine. Zbor vodi Irena Jamnik, a zajedno s njom na koncertu su nastupile Jasna Habunek, Mihaela Furjan, Sonja Pravdič, Petra Majhen, Gordana Vnuk i Snježana Juričinec.
     Kud Općine Cestica djeluje od 1998. godine. Uz folklornu i tamburašku sekciju djeluje i dramska družina koju vodi Jelena Milec, a posljednjih godina zbor i tamburaše vodi Gordana Kos Kolar. Predsjednica KUD-a je Davorka Golubić, a zbor je u crkvi sv. Barbare nastupio s pjesmama Novom se letu veselim i skladbom Hitno probud'te se lubi Kristjani koju su u solo izvedbi otpjevale Lucija Kanjir i Kristina Talan uz klavirsku pratnju Lucije Vočanec, studentica druge godine Muzičke akademije u Zagrebu. Pjevale su Davorka Golubić, Tamara Rodeš, Maja Težak, Monika Kanjir, Ivana Rodeš, Ana Vrbnjak, Marija Obadić, Anka Horvat, Marta Šobak, Natalija Kostanjevac, Marija Križanić, Elizabeta Majhen, Anka Majhen Ana Mihin i Josipa Spevan te Lucija Kanjir i Kristina Talan.
 
 
U nastavku nekoliko fotografija snimljenih 29. prosinca 2013. godine      
1. Pjesmu Radujte se narodi otpjevali su svi izvođači- pogled s kora župne crkve sv. Barbare
2.  Ženska klapa Angeluš
3. Zbor KUD-a općine Cestica nastupio je pod ravnanjem prof. Gordane Kos Kolar
4. U župnoj crkvi sv. Barbare prvi puta nastupio je i dječji zbor PŠ Natkrižovljan
5. Muški zbor župe Križovljan
6. Na Prvom Božićno-novogodišnjem koncertu u crkvi s. Barbare pjevala je i Gabrijela Hrženjak
7. Marijan Hutinski, orguljaš župne crkve sv. Barbare pratio je pjesmu Radujte se narodi
8.  Cijeli program vodila je Marina Lazar iz Natkrižovljana
9. Zahvalu izvođačima i posjetiteljima uputio je na kraju vlč Janko Bunić
10. Pogled na unutrašnjost crkve za vrijeme koncerta
11. Božićne jaslice u župnoj crkvi sv. Barbare u Natkrižovljanu
12. Vrijedni domaćini, župljani župe sv. Barbare i roditelji učenika škole pripremili su pod šatorom domjenak, a čaj i kuhano vino dobro je došao u kišno vrijeme
 

04_121438_42_1-zajednicki_nastup.jpg 04_121452_98_2-IMG_0808.JPG 04_121527_17_3-IMG_0847.JPG 04_122223_07_4-IMG_0854_-_Copy.JPG 04_122241_37_5-IMG_0862.JPG 04_122258_54_6-IMG_0887.JPG 04_122315_12_7-IMG_0913.JPG 04_122327_72_8-IMG_0803.JPG 04_122340_37_9-IMG_0899.JPG 04_122356_74_10-IMG_0830.JPG 04_122410_67_11-jaslice.JPG 04_122425_96_12-IMG_0929.JPG