Korisnički login

Dječji zbor župe u ponedjeljak, 23. prosinca 2013. posjetio Zagreb

Posjetili katedralu, žive jaslice i povijesne znamenitosti
    Zbor mladih župe Križovljan okuplja četrdesetak djece, a djeluje od jeseni ove godine. Mladi uz redovita vježbe srijedom pjevaju i na nedjeljnoj misi u 11 sati. Za vrijedne članove dječjeg zbora župnik vlč. Zorislav Šafran obećao je jedan izlet i posjet živim jaslicama. Kao najpodesniji datum izabran je ponedjeljak, 23. prosinac, a kao najbolje odredište putovanja pokazao se Zagreb.
    Za izlet se prijavilo 48 djece, a uz žive jaslice planiran je posjet Bogosloviji, katedrali, Božićnom sajmu i Gornjem gradu. Polazak autobusa bio je predviđen za osam sati, ispred novog farofa, a od dječjeg zbora, koji je dan prije pjevao na Božićnom koncertu, izletu se nisu mogli priključiti Sara Kolar i Emanuel Košutar. Putnicima za Zagreb pridružili su se još Dorotea Stolnik (2001.) i Ivan Šipek (1999.), Ana i Danijel Veršić iz Babinca, Marta Cestar, Nikola Korotaj (2000.) i Vedran Tenko (2000.) iz Gornjeg Vratna i Tomislav Milec (2001.) iz Cestice, a u pratnji su uz vlč. Zorislava Šafrana bila još Lucija Kanjir, Ines Leskovar, Irena Jamnik, Jadranka Kukec, Tamara Borak, Božidarka Hošnjak, Ružica Stolnik, Ana Kranjc, orguljaš Marijan Županić, Stjepan Cestar i Franjo Talan. 
     Prema Zagrebu krenuli smo u predviđeno vrijeme, a na Kaptol u Zagreb stigli smo nešto prije deset sati. Ušli smo u zgradu Bogoslovije koju nam je potom pokazao rektor mr. Anđelko Koščak. Iz dvorišta uputili smo se u bogoslovnu kapelicu u kojoj su mladi razgledali  božićne jaslice i počastili se slatkišima koji su se nalazili ispod bora. Potom smo krenuli prema katedrali ispred koje nam je župnik vlč. Zorislav Šafran iznio neke pojedinosti o dimenzijama katedrale i tornjevima koji su različite visine, a potom smo posjetili grob hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca.  
     Preko tržnice Dolac sputili smo se prema Trgu Bana Josipa Jelačića gdje je mladima o povijesti središnjeg zagrebačkog trga govorila Irena Jamnik, a potom smo posjetili i zdenac „Manduševac“ oko kojeg je ispleten adventski vijenac. U sklopu „Adventa u Zagrebu“, na Trgu i okolnim ulicama održavaju se prigodni programi i priredbe, a kako je jedan od ciljeva  našeg putovanja bio i posjet Božićnom sajmu uputili smo se prema Gajevoj i Bogovićevoj ulici. UZ razne znamenitosti koje su se nalazile na štandovima kroz koje smo prolazili mladima će najdulje u sjećanju ostati Miroslav Ćiro Blažević, najpoznatiji i najuspješniji hrvatski nogometni trener, s kojim smo se susreli u Bogovićevoj ulici. Na trenutak su mladi s trenerom popričali, a za uspomenu snimili smo i zajedničku fotografiju. Krenuli smo dalje prema Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu, a potom smo kroz Tomićevu ulicu namjeravali u Gornji grad. Za vrijeme čekanja na sređivanje formalnosti oko „prijevoza“ uspinjačom podne je označio grički top s kule Lotrščak, a potom smo se u tri grupe prebacili do podnožja kule Lotrščak u kojoj je smješten grički top koji nam je još dok smo bili u podnožju pucnjem poželio „dobrodošlicu“. Trasu pruge od 66 metara koja je u funkciji od 1893. godine i najkraća je u svijetu sve tri grupe ubrzo su prošle te smo se nakon kraćeg odmora, podno kule na Strossmayerovom šetalištu uputili u razgledavanje Gornjeg grada.
   Bilo je tek prošlo podne te smo crkvu Svete Katarine mogli razgledati tek s vanjske, a potom smo prošli kraj stare gradske vijećnice i došli do Trga sv. Marka na kojem od 14 stoljeća postoji istoimena crkva koja živopisni sadašnji pokrov s povijesnim grbovima Hrvatske i grada Zagreba dobiva u devetnaestom stoljeću. Tek s ulaza  mogli smo razgledati istoimenu crkvu sv. Marka, a potom smo prošli kraj zgrade Hrvatske vlade, Ustavnog suda i Hrvatskog sabora te smo potom ispred bočnog ulaza s južne strane crkve snimili i zajedničku fotografiju. Iako je na Gornjem gradu cijeli niz kulturno povijesnih znamenitosti njihovo upoznavanje i razgledavanje ostavili smo za drugi put te krenuli prema Kamenitim vratima gdje smo se kod Kipa majke Božje od kamenitih vrata i pomolili te put dalje nastavili stubama do Tkalčićeve ulice koja je nekad razdvajala Grič od Kaptola, a danas je prepuna kafića i lokala koji su i u dan naše posjete imali poneke goste na terasi kod ulice kojom ne voze automobili. Uputili smo se prema Kaptolu, a pošto je do rezerviranog termina u lokalu gdje je rezerviran ručak bilo još preko jednog sata, došli smo do parka Opatovina. Jedni umorniji odmor su potražili na klupama, a najmlađi su vidjevši brojne sprave za igranje zaboravili na umorne noge te su u jednosatnoj pauzi uživali na ljuljačkama, toboganima i ostalim spravama.
     Kako nam se na putu prema Kaptolu nalazila franjevačka crkva Sv. Franje i nju smo posjetili, a prekrasne jaslice spremno nam je pokazao fra Marin koji nam je objasnio i povijest crkve i nastanak jaslica kao i vitraja.
   Uslijedio je ručak, a potom smo se uputili do Betlehema gdje su nas već čekali Terezija Kralj iz Radovca koja živi u Zagrebu i Anđelko Ramuščak sa suprugom. Vrijeme do uprizorenja rođenja Isusova koje su priredili članovi zajednice Cenacolo djeca su iskoristila za razgledavanju svratišta i štalice, a uz magarca i ovce tu su bile i ostale životinje.
Scenski prikaz uprizorenja Isusova rođenja započeo je u 16,15 sati, a uz mlade iz župe Križovljan predstavi su prisustvovali i brojni drugi posjetitelji. Nakon predstave bilo je vremena za kupiti i pokoji suvenir, a doma prema župi Križovljan krenuli smo oko 17 sati.
 
U nastavku nekoliko fotografija snimljenih za jednodnevnog posjeta Zagrebu, 23. prosinca 2013.
 
1. U dvorištu Bogoslovije primio nas je rektor mr. Anđelko Koščak
2. O znamenitostima katedrale govorio je župnik vlč. Zorislav Šafran
3. Mladi župe Križovljan kod blaženog Alojzija Stepinca
4. S poviješću Trga mlade je upoznala Irena Jamnik
5. Na Trgu bana Jelačića, kod zdenca Manduševac
6. Na Božićnom sajmu u Bogovićevoj ulici najdojmljiviji bio je susret s Ćirom Blaževićem
7. Jedno od odredišta bila je i crkva Sv. Marka
8. Kod južnog ulaza u crkvu sv. Marka za uspomenu je snimljena i zajednička fotografija
9.  Kod Majke Božje od Kamenitih vrata
10. U parku Opatovina najveći broj djece odlučio se za spuštanje niz tobogan
11.Pred predstavu mogle su se razgledati životinje, svratište, štalica, kovač…
12. Završna scena prikaza Isusova rođenja kojeg je uprizorila  zajednice Cenacolo
 

02_171204_92_1-bogoslovija_-_IMG_0319.jpg 02_171220_40_2-IMG_0392.JPG 02_171237_10_3-_IMG_0398-kod_Stepinca.jpg 02_171250_57_4-IMG_0424.JPG 02_171306_13_5-IMG_0429.JPG 02_171322_28_6-Ciro_Blazevic-IMG_0450.jpg 02_171335_79_7-IMG_0473.JPG 02_171349_01_8-IMG_0481.JPG 02_171402_99_9-_IMG_0486.JPG 02_171416_20_10-IMG_0513.JPG 02_171428_75_11-IMG_0552.JPG 02_171440_82_12-_IMG_0587.JPG