Korisnički login

Održano predavanje o turizmu

U organizaciji općine Cestica održano je u srijedu, 28. prosinca 2005. godine, u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan-Cestica u Dravskoj ulici, predavanje o turizmu.. Na predavanju se okupilo dvadesetak zainteresiranih mještana općine iz bližih naselja, a uspješan rad sudionicima sastanka poželio je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica.  Teme o turizmu, s posebnim naglaskom na agroturizam i turizam u Varaždinskoj županiji, i marketing u turizmu održao je Alen Leverić savjetnik za projekte u poljoprivredi i turizmu u Agenciji za razvoj Varaždinske županije. Na sastanku je istaknuto da Varaždinska županija ima kvalitetne resurse za razvoj turizma, a kako bi se ti resursi mogli maksimalno iskoristiti, Agencija za razvoj izradila je projekt „Smjernice razvoja turizma Varaždinske županije“.  U raspravi koja se razvila nakon održanog predavanja prisutni su pohvalili pokretanje inicijative za poticaj razvoja turizma na cestičkom području.

        Preko turizma mogli bi se plasirati tržni viškovi vina cestičkih vinogradara istaknuo je Vjekoslav Klasić, predsjednik udruge vinara i vinogradara Sv. Martin Cestica, ali su cestički vinogradari ekonomski preslabi za samostalni izlazak na turističko tržište. Stjepan Bistrović,  najveći proizvođač mlijeka s područja općine zainteresiran je za plasman mliječnih proizvoda, a Jelena Milec iz Križovljana zainteresirana je za proizvodnju ekološki zdrave hrane.  Stručnjaci Agencije za razvoj ponudili su pomoć u izradi programa, a sredstva se mogu osigurati putem banaka rečeno je na sastanku.

          Općina Cestica zainteresirana je za razvoj turizma na svojem području, a već su ostvarene i neke pretpostavke za njegov razvoj, između ostalog izgrađene su vinske ceste i postavljene ploče s turističkim oznakama. Tako je općina Cestica uključena u projekt „Turistička zona Haloze – Zagorje“ gdje vidi svoju šansu u razvoju turizma i zapošljavanju stanovništva.

Napisao Franjo Talan

060109171242_883.jpg 060109171248_520.jpg 060109171254_146.jpg 060109171258_499.jpg