Korisnički login

Uz proslavu pedesetog rođendana NK Vratno 5. srpnja 2013. godine

Povijest kluba od 1963. godine – za prve golove rušili smo drveće u šumi
U sveopćem siromaštvu u kojem se živjelo šezdesetih godina prošlog stoljeća bila je hrabrost bilo što pokrenuti, a ako se u tome uspjelo to je graničilo s umjetnošću. Bilo je to vrijeme kada se baš i nije moglo putovati u inozemstvo, a jedina asfaltirana prometnica bila je današnja državna cesta. Živjelo se skromno. Nije bilo vodovoda, nije bilo ni kupaonica, a i sanitarni čvor u zgradi imale su jedino škole, i možda još netko. U doba kada većina djece nije imala cipela, a ni poštene hlače, kupnja lopti, kopački i ostale sportske opreme izgledala je kao lijepi san. Ni televizora nije bilo, a i radio aparat je bio privilegija imućnijih. U to doba dok su rijetki imali siguran prihod i plaću, a jedino su stalni bili porezi na zemlju koji su se plaćali kvartalno, četiri puta na godinu sve se takoreći stvaralo iz ničega. No, djece je bilo, a unatoč obvezama koje su morali kod kuće izvršavati, od radova u polju i štali, vođenje krava na pašu, našlo se vremena za igru i druženje, i za kovanje planova o boljem životu. U usporedbi s današnjim životom djece u Keniji o čemu je učenicima OŠ Cestica, u utorak 11. lipnja 2013. ispričao Mijo Majhen  ( http://www.cestica.hr/hr/1159/mijo-majhen-u-utorak-11-lipnja-2013-zahvalio-os-cestica-za-pomoc-poslanu-za-sirotiste-mali-dom-u-keniji/ ) bila je jedino struja, ali zbog zatvorenih granica nitko nam nije mogao pomoći.
No, pustimo sad prilike u kojima se živjelo i vratimo se nogometašima, slavljenicima.  Na svečanosti je rečeno da je nogometni klub osnovan 1963. godine kao NK Mladost od strane nogometnih zaljubljenika i osnivača među kojima su bili Vjekoslav Jambrek, braća Kukec ( bila su četiri brata, Antun, Franjo, Ivan i Mirko rekla je sestra Terezija Mihin rođena Kukec  op. ft), Antun Korotaj, Mladen Ivančić, Mirko Šćuric, Franjo Kolmačić, Stjepan Vincetić, Slavko Pavlović, Ivan Krajcer, Stjepan Humek, Ivan Gradiček i ostali. Potom sam o počecima kluba razgovarao s Antunom Korotajem i Vjekoslavom Jamberkom koji je rekao: To je bio čisti entuzijazam, golove smo sami radili, a drvo za izradu golova nabavili smo u državnoj šumi. Opreme, kopački, dresova i ostalog nije bili i puno su nam pomogli susjedi iz Vinice koji su nam poklonili prve dresove, one koje njima više nisu trebali. Sjećam se jednom smo vozili na biciklima veću količinu majica, Mirko Lukaček i ja, i jedna je Mirku zapela u špice kotača te smo se prevrnuli ko „avioni“. U to doba Vinica i Orač bili su jaki klubovi, mi nismo imali ničega. U ljetno doba, u vrijeme žetve, tu je bio „danf“ vršilica za žito, a nogomet se mogao igrati prije i poslije žetve. Sačuvao sam jednu fotografiju, bila je snimljena negdje 65.-66. najkasnije 1967. godine. 
Prvih godina postojanja Klub  se održavao na životu bez većih financijskih potpora, a rukovodstvo i sami igrač uglavnom  su sami kupovali opremu čistili je i podmirivali troškove natjecanja. Pod takvim okolnostima Klub se natjecao u općinskoj ligi sve do 1969. godine, rečeno je na svečanosti, a potom je uslijedila trogodišnja stanka.
Pod nazivom NK Omladinac klub je djelovao od 1972. godine
Ponovo osnivanje kluba i registriranje za ligaška natjecanja uslijedilo je u kolovozu 1972. godine. Od te godine klub djeluje pod nazivom NK Omladinac, a za novi početak kluba zaslužni su predsjednik Emil Borak, tajnik Ivan Dugi i blagajnik Slavko Dugi.
U sezoni 1975./76. klub osvaja 2. mjesto u ligaškom natjecanju, čime je stekao pravo plasmana u viši rang, a u to vrijeme odigrana je i kup utakmica s varaždinskim Varteksom. Te utakmice prisjeća se i Ivan Šincek, trener je bio Antun Korotaj – Kočtik. Utakmica se pred velikim brojem gledatelja igrala u Gornjem Vratnu. Prvo poluvrijeme domaćini su dominirali, ali sreća je bila na strani iskusnijih te je na kraju rezultat bio 2:1 za Varteks, a gol za domaćina postigao je skoro od korner linije po ulasku u igru potkraj drugog poluvremena Stanko Lukaćek – Lovrik.
Klub je kroz svoju povijest bio organizator brojnim kulturnih i društvenih, a ne samo sportskih događaja, kao i zabavnih programa, tijekom kojih su ovdje nastupali brojni estradni umjetnici i zabavljači. Zahvaljujući organizaciji „festivala“ i tako ostvarenim prihodima kupljeno je zemljište da se igralište moglo preseliti na sadašnju lokaciju, a za buduće klupske prostorije kupljena je i stara štala koja je bila neposredno uz istočnu stranu igrališta. Festivali su se organizirali u suradnji s mjesnom zajednicom, a prihodi su išli za potrebe kluba prisjeća se Vjekoslav Jambrek. Do organizacije festivala došlo je sasvim spontano, za jednog razgovora s Miloradom Korbarom, koji je tada bio na Radio Varaždinu, prišlo se organiziranju prvog festivala u koji su se uključile sve strukture iz naselja i kluba. Stjepan Spevan uspio je od tvrtke Gradis dobiti montažnu ogradu, a Večernji list bio je jedan od pokrovitelja. Fastival je djelovao pod nazivom "Vratno Gornje i godina u kojoj se održavao", a prvi je organiziran na inicijativu Karela Benko, prisjeća se Ivan Šincek. UZ njih dvojicu u organizaciji su bili i Milan Panić, Ivan Majer, Stjepan Leskovar, Vjekoslav Jambrek i ostali. Nakon prve godine organizacija je predana nogometnom klubu.   Od pjevača gostovali su Ivica Šerfezi, Ljupka Dimitrovska, Alen Slavica, Nataša Vladetić, Darko Domjan … a tu su rado dolazili i zabavljači, Jaka Šrafciger… U nezaboravnom sjećanju mještana ostao je dolazak popularnog Martina Sagnera Dudeka kojeg je 1989. godine na kolima s upregnutim kravama prevozio, danas pokojni Mirko Kovačić Hazda. Cijelim putem uz cestu glavnog glumca iz popularne serije Gruntovčani pozdravili su brojni stanovnici naselja i gosti, kao da je došao car. U sklopu festivala bila su i natjecanja mladih talenata pa je tako 23. srpnja 1989. godine "Zlatnu liru" po ocjeni stručnog žirija i veliki pehar glasa publike osvojio Davor Vočanec iz Babinca… 
Zemljište za novo igralište kupljeno je 1986. godine kao i zgrada u kojoj su smještene klupske prostorije.
   „Posljednja etapa u ovoj povijesnoj priči uspješnog rada datira od 1993. godine kada klub mijenja ime u NK Vratno. Pod vodstvom predsjednika Mirana Bamfića, tajnika Stjepana Rodeša, zatim Josipa Premuža, Ivana Rodeša, Mladena Križanića i brojnih ostalih neumornih nogometnih djelatnika, NK Vratno je dospjelo u Prvu Županijsku nogometnu ligu Varaždin.“ – zapisao je u Varaždinskim vijestima novinar Ivica Herceg  (tekst pod naslovom – Obilježena 35-godišnjica NK Vratno – S razlogom ponosni, objavljen je u spomenutom tjedniku 19. kolovoza 1998. – strana 37).  Iz spomenutih novina saznajemo, objavljeno na istoj strani i u istom broju tjednika, da je NK Vratno u prvoj utakmici jesenjeg dijela Prve županijske nogometne lige, pobijedio rezultatom 1:0, a u drugom kolu, 23. kolovoza klub je trebao ići na gostovanje kod Podravca u Podravske Sesvete. U istom rangu te sezone natjecao se i Polet iz Cestice, a pod nazivom Virje Otok u drugoj ligi natjecao se još jedan ligaš iz cestičke općine.
       Danas se nogometaši NK Vratna natječu u drugoj županijskoj nogometnoj ligi zapad, gdje su u seniorskoj konkurenciji po završetku sezone 2012/2013 zauzeli osmo mjesto s 37 osvojenih bodova i gol razlikom 55:38, uz 10 pobjeda, 7 neodlučnih utakmica i 9 poraza, a u juniorskoj i pionirskoj konkurenciji nešto su bili slabiji rezultati.
 
 
U Nastavku nekoliko fotografija iz povijesti kluba
 

 1. U obiteljskom albumu obitelji Jambrek čuva se fotografija nogometaša snimljena u razdoblju 1965. – 67 godine. Na slici su: slijeva na desno stoje: Stanko Pavlović, Antun Domjan, Stanko Majhen, ne prepoznaje se, Sambolec – radio u tiskari, Mirko Lukaček, Vjekoslav Jambrek, predsjednik NK Mladost. Čuče: Stanko Hrženjak, Mijo Bogadi, Ivan Šinjur – Čik (1947.- pokojni),  Ivančić
 2.   fotografija snimljena oko 1976/77. godine, a možda i kasnije. Na lici su u gornjem redu, slijeva: Antun Korotaj, Marijan Sambolec, Antun Humek 1962, Josip Štehec (1958.), Antun Kovačić (1962.), Slavko Dugi  1955, Ivan Kovačić , Ivan Dregarić 1960, Josip Ivančić (1958.) Donji red, čuče: Mladen Križanić 1963., Ivan Šincek (1959.), Stjepan Ivančić (1957.), Ivan Kovačić (1958.) , Stjepan Domjan (1963.)
 3.   NK Omladinac - fotografija snimljena 1981. godine . na slici su, stoje s slijeva na desno:  Stjepan Štehec (Šnef), Antun Korotaj (Kočtik), Stjepan Križanić (Franek), Stanko Kukec, Stjepan Mihin (Ef), Slavko Dugi (Dugac), Josip Ivančić (Krešo), Ivan Kovačić (Žiga), Antun Kovačić (Tunik), Ivan Kovačić (Čale) i Mladen Križanić (Šeki). Čuče s lijeva na desno: Josip Sambolec (Lovac), Ivan Herega (Heregač), Josip Štehec (Opis), Stjepan Ivančić (Čepar), Ivan Šincek (Foks Berti), Antun Cestar (Frida), Stjepan Domjan (Domik)
 4.   Nk Omladinac 1984. godine. Na lisci su: Antun Korotaj – Kočtik trener, Križanić Mladen - Šeki, Kovačić Antun - Tunik, Kovačić Slavko - Slavik, Kukec Stanko, Sambolec Stjepan - Lovac, Horvat Marijan – Turza. U donjem redu čuče, s lijeva na desno: Kovačić Ivan - Žiga, Šincek Ivan - Berti Fogs, Bogadi Josip - Joco, Mihin Ivan – Ježo i Lukaček Stjepan - Lovra
 5. jedna od utakmica iz 1984. godine – igralište se protezalo do ceste – snimljeno na jesen
 6. pogled prema sjevernoj strani starog igrališta – utakmica igrana na jesen 1984.
 7. Uređivanje igrališta i okoliša odvijalo se radnim akcijama samih nogometaša  
 8. Uz pomoć Mjesne zajednice nogometaši su priređivali na daleko poznati „festival“
 9. „Festival“ se održavao na igralištu, a uz brojne posjetitelje iz okolice bilo je nazočno i cijelo selo, staro i mlado
 10. U sklopu „Festivala“ mladim pjevačkim talentima dodijeljena su priznanja organizatora, NK Omladinca
 11. Gornje Vratno šezdesetih godina prošlog stoljeća – pogled prema zapadu, tadašnje raskršće ulica, Dravska, matije Gupca i Varaždinske
 
 

13_124945_59_13-_Nk_Vratno__-starija_slika_iz_oko__1967.JPG 13_124958_37_14-IMG_8221.JPG 13_125015_59_15-001-1981.jpg 13_125033_75_16-003_-_oko_1984.jpg 13_125049_92_17-005_-_1984.jpg 13_125102_78_18-006-1984.jpg 13_125124_15_19-006.jpg 13_125202_03_20-1986-festival_Gornje_Vratno.jpg 13_125221_24_21-ScannedImage-6-.jpg 13_125235_43_22-009.jpg 13_125258_66_23-1950-vratno-bez_okvira.jpg 13_131351_34_1.JPG