Korisnički login

U nedjelju, 7. srpnja 2103. troje djece zarobila hirovita rijeka

Djecu iz Drave spasila interventna policija, a u akicji sudjelovali i vatrogasci, lovci...  
       Da hirovita rijeka Drava nikad ne spava uvjerila su se u nedjelju 7. srpnja 2013. godine djeca braće Damira i Branka Borak koja su ne sluteći ništa loše biciklima krenula prema rijeci. Damir sa suprugom Slavicom rođenom Pintarić, djecom Sašom (15), Slađanom (13) i Perom (11), te roditeljima, Stjepanom (67) i Anicom (66) živi u Velikom Lovrečanu, u Varaždinskoj ulici, a preko puta u Dubravi Križovljanskoj dom je Branka i supruge mu Marice rođene Zrinski s kojima je i desetogodišnji sin Stiven. Djeca su često znala otići do rijeke po kojoj su znale doplutati i neke korisne stvari, veli mi u ponedjeljak osmog srpnja najstariji Sašo.
    I tako se u nedjelju prije podneva biciklima prema Dravi uputili Stiven, Pero i Slađana. IZ Varaždinske ulice krenuli su Dravskom prema streljani LD Sveti Hubert Cestica, a potom se kroz šumi zaputili prema Dravi. Roditeljima su obećali da će se do ručka, koji je trebao biti nešto iz 13 sati, vratiti. Bicikle su ostavili na početku šume te su se pješice uputili u daljnja svoja istraživanja, proteklih dana pronašla su djeca vesla, a sad je možda rijeka što korisno donijela. Mladi istraživači prošli su kroz suho korito struge, kaže Slađana i dodaje, a kasnije se više nismo mogli vratiti. Prošla su kroz šumu i došla do rijeke gdje je susjed Danijel Šestanj iz Varaždinske ulice 66 iz Velikog Lovrečana lovio ribu. Sa susjedom su se pozdravila, ispričala mu kako su pronašla vesla, te krenula dalje u istraživanje, to je moglo bito oko 11,45 sati kaže Danijel. Susjed je krenuo kući na ručak i poslije na malonogometni turnir koji se održavao u Jarkima gdje je kasnije saznao za akciju spašđavanja.
       No voda rijeke počela je naglo rasti i okružila djecu koja su se našla u vodenom okruženju, a pošto ih nije bilo na ručak u potragu su se dali roditelji ....  Na ulazu u šumu pronašli su jedan bicikl, a druga dva bila su u šumi pod vodom.  Pomislilo se na najgore te su alarmirane sve službe koje su se dale u potragu. Tu su bili vatrogasci, lovci, pripadnici policije i Gorske službe spašavanja, a i medicinska ekipa s vozilom hitne pomoći. Mi vatrogasci i jedan dio interventne policije krenuli smo u Dubravu Križovljansku, do streljane i puta kojim su djeca ušla u šumu, a drugi dio interventne policije u akciju je krenuo od dravskog mosta u Lovrečanu. Raspoloživu užad koju smo imali sa sobom dali smo na raspolaganje policajcima, a s te strane u potragu su krenula trojica policajaca. Do pojasa su gazili kroz vodu, kaže Goran Težak, član DVD-a Lovrečan Dubrava koji je u sklopu vatrogasne postrojbe sudjelovao u spašavanju.
Mladi istraživači za to vrijeme bili su okruženi vodom, na Perin prijedlog počeli su graditi splav, ali voda je i dalje rasla… Od mosta s gumenim čamcem na motorni pogon u potragu je krenula druga ekipa interventne policije i uskoro došla do djece te ih spasila. Djeca su čamcem prebačena na lijevu obalu rijeke Drave kod lovrečanskom mosta i tu su kod gornjih stepenica izašla na obalu. Pregledala ih je liječnička ekipa hitne medicinske pomoći i ustanovila da su djeca zdrava, tj. da nisu ozlijeđena, a šok je u takovim prilikama razumljiv.
  Prema riječima načelnika Mirka Korotaj s jezera, iz akumulacije Hidrocentrale Formin puštena je veća količina vode koja je ubrzo za 1,5 metar podigla razinu vode u rijeci. No, glavno je da  su se djeca spasila.
Prema izvješću Milenka Biškupa, zapovjednika vatrogasne postrojbe DVD-a Lovrečan Dubrava pod rednim brojem 13/2013 zapisano je: Potraga za nestalim osobama. Dojava 16,12, izlaz 16,15, dolazak 16,18 sati i povratak s intervencije 18 sati i 12 minuta.
   Od strane lovrečanskih vatrogasaca akciji spašavanja bili su prisutni Milenko Biškup, zapovjednik, Zvezdan Korotaj, Bojan Korotaj, Goran težak, Mario Borak, Boštjan Belšak, Miro Mikec, Roman Veršić, Mladen Kumek i Vinko Kostervenj.
        Djeca su otišla po šumi do obale rijeke Drave kojoj je vodostaj naglo porastao te ih zarobio na samoj obali u Dubravi Križovljanskoj.
Zahvaljujući brzoj intervenciji policije i vatrogasaca djeca su pronađena i sretno prebačena čamcem do lijeve obale rijeke Drave kod lovrečanskog mosta.
    Djeca su: Slađana Borak (13), kći Damira i Slavice i brat joj Pero Borak (11), te Stiven Borak (10) sin Branka i Marice.
   Zamolih zapovjednika Biškupa da mi opiše tijek akcije, a u ponedjeljak ujutro posjetili smo mjesto gdje su u Dubravbi Križovljanskoj djeca ušla u šumi. Svratili smo i do dravskog mosta te ustanovila da je tu nivo rijeke Drave oko 2 možda i 2,5 metara niži nego je bio za jučerašnje intervencije i najniži je u proteklih 8-9 mjeseci. Popodne svratio sam i do Danijela Šestanj i obitelji Borak u Velikom Lovrečanu, a susjeda Stivena nije bilo doma, na školskim praznicima je u Ladanju.  
    
  Kod puštanja vode iz akumulacije vjerojatno će trebati uvesti neki primjereniji oblik obavještavanja javnosti i ljudi koji žive uz rijeke nego je sadašnji
 

U nastavku  nekoliko fotografija
 
 

  1. Slađana, Pero i Sašo u društvu s bakom i djedom, Anicom i Stjepanom
  2. zapovjednik Milenko Biškup pokazuje mjesto do kud je doprla voda
  3. Drveće u šumi kod streljane u Dubravi Križovljanskoj
  4. Razina vode u Dravi bila je u ponedjeljak niža za oko 2 metra
  5. Veći dio temelja mosta u ponedjeljak je bio na suhu
  6. Stepenice kod kojih je izvršeno iskrcavanje spašene djece
  7. Pogled s mosta uzvodno prema mjestu s kojeg su spašena djeca
 
 

08_183007_80_1-P7089565.JPG 08_183059_56_2-IMG_8333.JPG 08_183141_23_3-IMG_8335.JPG 08_183212_49_4-IMG_8341-razina_vode_-_3_metra.jpg 08_183234_84_5-IMG_8337-_temelji_mosta.JPG 08_183302_59_6-IMG_8345-_mjesto_iskracavanje_djece.JPG 08_183326_92_7-IMG_5614.JPG