Korisnički login

Na streljani u Dubravi prvo lovačko natjecanje u Županiji

Dragutin Banfić najbolje gađao „zeca“, a kod ekipa najbolji lovci iz Breznice
    Prvo natjecanje u gađanju na glinene golubove na području Varaždinske županije tradicionalno je posljednjeg vikenda u mjesecu travnju na streljani Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica u Dubravi Križovljanskoj pa je tako bilo i ove godine. U nedjelju 28. travnja lovci su se natjecali i u gađanju na petnaestice i pokretnu metu zeca, a kuharska ekipa u sastavu Marija Dobrotić, Terezija Zebec, Marica Vinter, Ivan  Velečić, Miroslav i Ljudevit Majhen i Miljenko Košutar svim natjecateljima i brojnim posjetiteljima omogućila je uživanje u lovačkim specijalitetima.
      Uz dvadeset ekipa iz Hrvatske na natjecanju su sudjelovali i lovci iz Velike Nedelje, iz Slovenije, a najviše lovačkih družina bilo je iz Varaždinske županije te potom iz Koprivničko križevačke i Međimurske županije. Zbog obveza u organizaciji natjecanja i brige oko prihvata gostiju na streljanu su prvi izašli domaći lovci koji su prema propozicijama natjecanja nastupili izvan konkurencije, a za ekipu domaćina nastupili su Milojka i Stanko Ročkar, Stjepan Malčec, Siniša Punčec, Zlatko Mušić i Zdravko Pavlović.
       U ekipnom plasmanu, s 44 goluba, najbolji su bili članovi LD Vidra iz Breznice za koju su gađali Tatjana Pajek, Renata i Damir Zrinski, Danijel Petrinjak, te Franjo i Stjepan Šimunec, a drugoplasirana ekipa LD Vepar Ljubešćica oborila je 42 goluba, kao i trećeplasirani Zelendvor. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je bio Damir Mehkek, Lovačko društvo Lisica Hlebine, na drugu poziciju plasirao se Zlatko Buljan iz LD Kuna Čakovec, a treće mjesto osvojio je Damir Zrinski iz LD Vidra Breznica. 
      Dalibor Pokos iz Ljubešćice bio je najbolji u gađanju „petnaestica“, a potom se na drugu poziciju plasirao Damir Mehkek iz Hlebina te Mladen Srnec iz LD Kuna Čakovca, koji je zauzeo treće mjesto. Lovci Lovačkog društva Vepar iz Velikog Poganca dominirali su u natjecanju za fair play u kojem su osvojili prva tri mjesta i to redom Milan Petrović, Darko Podlesak i Obrad Grnović.
      U gađanju na pokretnu metu zeca okušali su se brojni lovci, a i ostali simpatizeri lova pa je tako na lovačko natjecanje iz Beča došao i Goran Tot. Najuspješniji u toj disciplini bio je Dragutin Banfić, a potom su se plasirali Stanko Pajtak, Kristijan Kišić i Danijela Belcer koja je bila četvrta.  
     Najboljim natjecateljima pehare i nagrade uručio je Stanko Ročkar, voditelj natjecanja i predsjednik udruge Stjepan Malčec koji je posebno zahvalio sponzorima koji su osigurali brojne vrijedne nagrade među kojima je bilo raznih artikala, od alata do bicikla te raznih praktičnih predmeta potrebnih u svakodnevnom život.
   Pod pauzama natjecanja i kasnije na lovačkoj veselici svirao je glazbeni sastav Duo extra, a  mladim glazbenicima, Alenu Smontari i Vinku Vinceku pridružio se gitarist Anđelko Težak.
     Čestitke na odličnoj organizaciji natjecanja cestičkim lovcima uputio je načelnik Mirko Korotaj, a tijekom dana streljanu je posjetio i Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.
      Streljana LD Sveti Hubert Cestica nalazi se u nizinskom, priobalnom području rijeke Drave, nekoliko stotina  metara udaljena od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska – Zavrč smještenom na državnoj cesti D-2 kojom se iz Varaždina najlakše stiže do Slovenije. Kako je posljednjih mjeseci, nakon prošlogodišnjeg izlijevanja i poplave rijeke Drave, 5. na 6. studeni 2012. godine, razina podzemnih voda viša za tri metra, a možda i više metara pod vodom su podrumske prostorije same streljane. Da bi osigurali normalno funkcioniranje uređaja za izbacivanje glinenih golubova cestički lovci nabavili su tri potopne pumpe koje su od četvrtka 25. travnja izbacivale vodu, a iste su u radu bile i na sam dan natjecanja. Zbog visokog  vodostaja rijeke Drave voda je dopirala i do samih rubova streljane, a to i ne čudi  jer je protok rijeke Drave na mjernom mjestu u nekoliko kilometara uzvodnom mjernom mjestu Borl, u susjednoj Sloveniji, iznosio i preko 500 m³/s kojim počinje voda poplavljivati priobalno područje.
      Za samo natjecanje članovi LD Sveti Hubert Cestica posebno su se angažirali u travnju mjesecu, u sve dane vikenda, a osim čišćenja i uređenja lovišta i uređenja i osposobljavanja same streljane nanovo su uredili most koji vodi preko potoka Zajza kojim se dolazi do lokacije na kojoj je organizirano natjecanje u gađanju na metu zeca u pokretu. Naravno raduje i veliki posjet djece i mladih koji su u pratnji roditelja i djedova upoznati s pojedinostima natjecanja, a tu na streljani mogli su uživati i na svježem zraku. Tu sam zatekao Lanu i Leonarda Malčec, a bila je i Lorena Šestanj te Hana i Ana Arklinić. I jedni i drugi mogli su se osvježiti na jednom od šankova ili pak u šatoru.
    Gađanjem na glinene golubove u Dubravi Križovljanskoj započinje bogat kalendar natjecanja u lovnom streljaštvu Varaždinske županije koja se održavaju kroz sve nedjelje, i 4 subote, u narednom razdoblju, a  završavaju u subotu 31. kolovoza kvalifikacijama za državno prvenstvo koje će se održati u Zelendvoru. U kalendaru cestičkih lovaca je natjecanje kod LD Velika Nedjelja, a pojedine ekipe posjetit će i natjecanja u susjednim županijama, rekao je Stjepan Malčec, predsjednik LD Sveti Hubert Cestica.
 
 
 
U nastavku nekoliko fotografija
 

 
Na slici 1: Ekipa domaćina;  LD Sveti Hubert Cestica, s lijeva na desno: Stjepan Malčec, Siniša Punčec, Zdravko Pavlović, Zlatko Mušić i Milojka i Stanko Ročkar 
 
Na slici 2: Za pripremu lovačkih specijaliteta bila je zadužena kuharska ekipa u sastavu, s lijeva na desno: Ivan  Velečić, Miroslav Majhen, Ljudevit Majhen, Marija Dobrotić, Terezija Zebec, Marica Vinter i Miljenko Košutar, a u drugom redu pridružio im se i Mirko Premužić
 
Na slici 3: za dobro raspoloženje pobrinuli su se mladi glazbenici Alen Smontara i Vinko Vincek, a s gitarom u ruci pridružio im se i Anđelko Težak.

Na slici 4: U gađanju na glinene golubove sudjelovala je 21 lovačka družina, na streljani članovi Lovačke udruge Trakošćan iz općine Bednja 
 
Na slici 5: u gađanju na metu pokretnog zeca sudjelovao je i Goran Tot iz Beča 
 
Na slici 8: lovačkom natjecanju prisustvovali su i najmlađi,na fotografiji, slijeva na desno Lana, Leonardo, Lorena, Hana i Ana 
 
Na slici 7: uređaj za izbacivanje glinenih golubova  smješten je u „bunkeru“ iz kojeg su cijelo vrijeme natjecanja pumpe izbacivale vodu, a po prestanku rada pumpi voda je ponovo nadošla. 

Na slici 8: do sjeverne strane streljane dopirala je voda rijeke Drave koja je u nekoliko navrata od studenoga 2012. plavila područje uz lovački dom i streljanu
 
 

10_172128_09_IMG_2329.jpg 10_172200_39_IMG_2332.jpg 10_172219_29_IMG_2343.JPG 10_172240_51_IMG_2279.JPG 10_172255_73_IMG_2310.JPG 10_172314_52_IMG_2313.JPG 10_172353_66_IMG_3102.JPG 10_172413_17_IMG_2282.JPG