Korisnički login

U OŠ Cestica održan Lidrano za područje sjeverozapad Varaždinske županije

Predstavljeni i cestički pjesnici

Ovogodišnji međuopćinski susret u literarnom i dramskom stvaralaštvu osnovnih škola s područja sjeverozapadnog dijela Županije održan je u četvrtak, 31. siječnja u OŠ Cestica. Uz domaćine na susretu su sudjelovali učenici iz OŠ Tužno, OŠ Vidovec, OŠ Vinica, OŠ Petrijanec i OŠ Sračinec. Na  susret je pristiglo 25 literarnih te 11 samostalnih novinarskih radova i jedna radijska emisija, a pogledali smo i dvadesetak scenskih nastupa. Kroz cijeli program vodile su Marta Cestar i Ivona Jurajec.

            U ime domaćina sudionike je pozdravila i uspjeh im poželjela Nevenka Truščak, ravnateljica cestičke škole i predsjednica Međuopćinskog povjerenstva za područje sjeverozapad. Glumcima, recitatorima, mentorima, prosudbenim povjerenstvima i ravnateljima škola kratkim programom predstavili su se i učenici škole domaćina. Martina Bogadi i Bernard Posavec recitirali su stihove pjesme V cestičkom lepom kraju autorice Evice Lazar. Potom je Ana Jurčević iz osmog razreda odsvirala skladbu na gitari, a nastupio je i školski rock-sastav Čista petica za koji su ovaj put svirali Marta Cestar, Maja Turščak, Alen Županić, Dario Šćuric i Danijel Veršić te pjevač Filip Borak.

            Prosudbena povjerenstva koja su sačinjavali nastavnici varaždinskih osnovnih škola, od Prve do Sedme, za Županijski susret u literarnom stvaralaštvu od 25 prijavljenih predloženi su: Ana Habulan iz OŠ Sračinec, Monika Vinceković, Ana Kokot i Iva Habulan iz  OŠ Petrijanec, te Sandra Medved i Nikolina Maruševec iz OŠ Vidovec.

            Za područje novinarskog stvaralaštva za županijsku smotru predloženi su Helena Brezovec, Alojzije Košić, Doris Mašić i Ana Ljubek, svi iz OŠ Vidovec, te Ana Kokot iz OŠ Petrijanec, a  pohvaljena je i za županijsku smotru predložena i radijska emisija: Šalabahteri svuda oko nas, autori Diana Papec i Alojzije Košić iz OŠ Vidovec.

            U pojedinačnim nastupima predstavile su se sve škole (13 učenika), a predstavnice domaćina bile su Elena Ivančić i Paula Mesek. U pojedinačnim nastupima za županijsku smotru predloženi su Paula Mesek iz OŠ Cestica, Jelena Huđek, OŠ Petrijanec i Doris Mašić iz OŠ Vidovec. Od skupnih predstava predloženi su recital: Bijela nevjesta u izvedbi učenika OŠ Petrijanec, a na županijsku smotru plasirali su se i učenici OŠ Vidovec  te najmlađi sudionici iz OŠ Tužno, koji su u dramsko – scenskoj igri Strašna učiteljica pobrali simpatije gledatelja i žirija.

            Tako su na natjecanju za Lidrano izvedene dvije pjesme cestičkih autora, u uvodnom dijelu to je bila pjesma Evice Lazar, a za daljnji nastup predložena je Paula Mesek, mentorica Katica Obadić, koja je recitirala stihove pjesme Naše rieči Stanislava Petrovića.

 Paula Mesek „prošla“ i Županijsku smotru

            Na Županijskoj smotri koja je održana u utorak, 20. veljače u Centru za kulturu Ivan Rabuzin u Novom Marofu, Paula je svojom interpretacijom pjesme Naše rieči  Stanislava Petrovića oduševila žiri te se plasirala na državnu smotru koja će se održati u travnju u Primoštenu.   

Pjesma Naše rieči – objavljena je u zbirci Ogenj i žmah (strana 9 – 11 – Nakladni zavod Matice hrvatske Zagreb 1990.) donosimo dvije kitice pjesme.

Rieči  zrečene  riečene/zaprav so blečine/otekline/nemier  i nemar/rieči istine/z morja z pečine/rieči prave so dar

Rieči zahičene/rieči podičene/rieči oglodane/dosadne strajnske/rieči so oslarije/norije so rieči/droptinje za svinje

            Hrvatski pjesnik Stanislav Petrović rođen je u Križanču, 8. rujna 1941.  godine.  Osnovnu školu završio je u Vinici, a potom je u Čakovcu završio Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju. (Izvor http://hr.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrović) Pjesme pisane na kajkavskom dijalektu objavljuje nakon 1973. godine kada se po prvi put javlja u Međimurskom kalendaru (Bregi dragi). Nakon toga vrlo uspješno sudjeluje na smotrama i recitalima kajkavskog pjesništva: u Zlataru (od1973.), u Zelini (od 1973....), Samoboru-recitali za zborske popevke- gdje je gotovo svake godine nagrađivan. Do sada je različitih nakladnika izašlo nekoliko pjesničkih zbirki - 1975. “Za nohti zemlja” - TIZ “Zrinski” Čakovec 1982. “Glas zvun zemlje" - TIZ “Zrinski” Čakovec, 1987. “Križančice" - NIRO “Radničke novine”, prvo kolo biblioteke “Tri osmice”, 1990. "Ogenj i žmah“ - NZ Matice Hrvatske Zagreb, 1992. "Hrbet soncu" - TIZ “Zrinski” Čakovec, 1999. "Puot brez znakov" - Matica Hrvatske, Čakovec, 2003. "Mrtulova krila" - Nakladnička djelatnost Gradskoga vijeća, Čakovec, Biblioteka Insula, 2005. "Ispričaji" - Nakladnička djelatnost Gradskoga vijeća, Čakovec, Biblioteka Insula i 2012. "Zvoni od Barbare", zajednička zbirka "Zvoni & Vitar" Stanislav Petrović, Miroslav Sinčić - Kajkavsko spravišče, Zagreb, Biblioteka "KAJ & ČA: susreti"..

Ani Jurčević  nagrađen  literarni rad 

Put Primoštena, 15. ožujka ove godine trebala bi krenuti i Ana Jurčević koje će sudjelovati u završnom programu natječaja „Poj riči materinske“, a koji će se održati u sklopu Dana hrvatskog jezika. Naime literarni rad „Harmonija riječi“ Ane Jurčević, mentorice Željke Dugi, dobio je nagradu likovno-literarnog natječaja „Poj riči materinske“ koji se održava od 2007. godine.

 

    U nastavku nekoliko fotografija s održanog Lidrana u OŠ Cestica, 31. siječnja 2013.

1. pozdravnu riječ i dobrodošlicu učenicima izrekla je Nevenka Turščak, ravnateljica škole

2. Lidrano u OŠ Cestica  održan u dijelu predviđenom za razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda)

3. Martina Bogadi i Bernard Posavec recitirali su stihove pjesme V cestičkom lepom kraju

4. Ana Jurčević iz osmog razreda odsvirala je skladbu na gitari

5. U uvodnom dijelu programa sudjelovao je i školski rock-sastav Čista petica

6. Cijeli program vodile su Marta Cestar i Ivona Jurajec

7. Stihove pjesme Naše rieči,  Stanislava Petrovića recitirala je Paula Mesek

8. Elena Ivančić recitirala je pjesmu Jesenski veter Frana Galovića.

 

25_133254_97.jpg 25_133304_68.jpg 25_133314_34.jpg 25_133325_00.jpg 25_133339_95.jpg 25_133349_51.jpg 25_133358_51.jpg 25_133409_44.jpg