Korisnički login

Pola stoljeća braka Ljubice i Slavka Hip iz Gornjeg Vratna

Uz djecu i unuke slavlju prisustvovala i četiri praunuka

   Na Svijećnicu, 2. veljače 1963. godine u križovljanskoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa vlč Ivan Dugi sakramentom braka povezao je Ljubicu Šoštarić, kći Ivana i Marije rođene Žunec iz Cestice, rođenu 5. siječnja 1942. godine i Slavka Hip, sina pokojnog Stjepana i Alojzije rođene Sambolec, rođenog 16. lipnja 1939. u Radovcu.  

       Zajednički život mlada obitelj nastavila je u Gornjem Vratnu, s majkom Alojzijom i braćom, otac Stjepan Hip je kao hrvatski domobran poginuo je 1942. godine na Kordunu, a mladoj obitelji uskoro se pridružio sin Ivan rođen 1964. godine te godinu dana kasnije i braća bliznaci Štefan i Jožef. Živjelo se skromno, od poljoprivrede i obrade zemlje, a siromaštvo i nemogućnost zapošljavanja u rodnom kraju ponukala su oca na traženje posla i osiguranje sigurnijih prihoda za život. Tako se Slavko 1965. godine zaposlio u Sloveniji, gdje je proveo četiri godine u građevinskom poduzeću Granit u Mariboru, a potom je kao tesar godinu dana radio u Austriju iz koje se 1970. otisnuo prema Njemačkoj gdje je u Waiblingenu i brojnim gradilištima radio do umirovljenja 1999. godine. Supruga Ljubica posvetila se odgoju djece s kojom je vodila brigu o obradi zemlje i poslova koji su potrebni na seoskom gospodarstvu, a uvjete za poljoprivrednu mirovinu stekla je 1999. godine.

      Proširenjem obitelji prišlo se gradnji veće i udobnije kuće, u kojoj supružnici i danas žive, na adresi Varaždinska 195, a tu je djetinjstvo s braćom provela i najmlađa kćer Nadica rođena 1972. godine.

    Odrastanjem djece došli su i unuci, a uz zeta Jurja obitelji su se pridružile i Mirjana, Darja i Marijana. Sin Ivan i supruga mu Mirjana rođena Leskovar vjenčali su 1987. godine, a kupnjom kuće u Radovcu mlada obitelj napušta roditeljski dom. Joža i Darja vjenčali su se 1989. godine, grade kuću na posjedu bake Alojzije Sambolec, gdje su današnji slavljenici započeli zajednički život. Kćer Nadica udaje se 1998. godine za Jurja Leskovar iz župe Donja Voća s kojim danas živi u istoimenoj župi, a s roditeljima je ostao živjeti sin Štefan.

      Ženidbom sinova i udajom kćeri obitelj se proširila za dodatnih osam članova. Potomci sina Ivana i Mirjane su Martina, rođena 1987. i Vjekoslav (1989.), djeca Jožefa i Darje su Maja (1989.) i Nikola (1991.), a Božidar (1991.) i David (2002.), djece su Marijane i Štefana. U obitelji Jurja i Nadice Leskovar također je dvoje djece, Adrijana je rođena 1999. godine, a sin Danijel dvije je godine mlađi.

     Daljnje proširenje obitelji dolazi odrastanjem unuka, a prvi praunuk bake Ljubice i djeda Slavka je Ivan Rodeš, rođen 2004. godine (sin Matije Rodeš i unuke Martine), kojem se kasnije pridružio i brat Karlo (2006.) i sestra Marinela (2009.). Vjekoslav Hip, (sin Ivana i Mirjane) i supruga mu Gina žive u Njemačkoj, u gradu Karlsruhe, a sin im Mato rođen 2010. godine zajedno s roditeljima, djedom i bakom također je prisustvovao proslavi zlatne svadbe prabake Ljubice i pradjeda Slavka.

       Pedeset godina braka supružnici Ljubica i Ivan proslavili su u krugu djece, unuka i praunuka, a obiteljskoj proslavi priključili su se supružnici i prijatelji unuka. Proslava pola stoljeća braka održana je u restoranu Danijel u Babincu, a za uspomenu na vjenčanje i proslavu pedesete obljetnice braka zlatni mladenci dobili su poklon, sliku na staklu s motivom župne crkve Uzvišenja sv. Križa. Motiv crkve je s lijeve strane, a ispod ja zapisano  Crkva Sv. Križa – Radovec i datumi (2. 2. 1963. – 2. 2. 2013.). S desne strane stoji tekst: U ovoj crkvi prije 50 godina, na Svijećnicu, vi ste si čvrstu ljubav obećali, kao onaj hladni kamen na kojem ste klečali. U životu sve godine ove zajedno se borili, evo i zlatni pir dočekali i djecu svoju odgojili. Jer doživjeti zlatni pir nije mala stvar, to poželjeti mora svaki bračni par. Za svako se zlato potruditi treba, a za ovo treba ljubavi do neba…

       Zajednički život supružnici Ljubica i Slavko započeli su u krajnjem siromaštvu, a strpljivim radom i ljubavlju sagradiše si kući i podigoše djecu na koju su posebno ponosni, kao i na unuke i praunuke. Uz opće siromaštvo Slavko je kao dijete ostao bez oca, a starijeg brata Ivana, rođen 1938. godine i mlađeg Franju, rođen 1942. godine, majka je s djecom preselila kod bake, u kuću koja se nalazila na gruntu gdje danas živi sin Jožef sa suprugom i djecom. Brat Ivan živi u Varaždinu, a Franjo u Gornjem Vratnu.

     U obitelji Šoštarić bilo je više djece, najstarija Katarina, rođena 1940. živi u Varaždinu, kao i sestre Marta (1946.) i Marija (1950.), Antonija (1943.) je u Križovljanu, brat Josip (1949.) živi u Čakovcu, a najmlađa sestra Danica (1953) s obitelju živi u Ladanju.  

 

U nastavku nekoliko fotografija s proslave zlatne svadbe Ljubice i Slavka Hip

 

1-      slavljenici Ljubica i Slavko Hip

2-       slavljenici, s djecom i njihovim odabranicima

3-      Unuci i praunuci s djedom i bakom

4-      Svi sudionici proslave pedesete obljetnice braka Ljubice i Slavka

5-      Za uspomenu zlatni mladenci primili su sliku s  motivom Crkve i prigodnim tekstom  

13_151333_30.jpg 13_151342_55.jpg 13_151353_51.jpg 13_151402_33.jpg 13_151410_41.jpg