Korisnički login

Udruga vinogradara Sveti Martin Cestica izabrala novo rukovodstvo

Za šestog predsjednika izabran Marijan Županić

   

Novo rukovodstvo Udruge vinara i vinogradara sveti Martin Cestica, za razdoblje 2013. – 2017., izabrano je na izbornoj skupštini i prvom sastanku novog Upravnog i nadzornog odbora održanog 31. siječnja 2013. godine.

     Izborna skupština Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica održana je 19. siječnja 2013. godine, u dvorani DVD-a Križovljan Cestica, a skupštini su uz članove udruge prisustvovali predstavnici cestičkih udruga te s izaslanstvo vinogradarske udruge "Vinea" iz Vinice, predsjednik Stjepan Kovačić  i članovi Marijan Florjanović i Petar Leskovar. Tu je bio i  Stjepan Bistrović, predsjednik Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije, a sastanku je prisustvovao i zamjenik načelnika općine Cestica Josip Borak.

       U uvodnom dijelu sudionike sastanka pozdravio je predsjednik Mladen Horvat, a potom su se prisutni minutom šutnje sjetili preminulih članova udruge. Jednoglasno je prihvaćen predloženi dnevni red, a sjednicu je potom, uz pomoć Josipa Krleže i Ivice Lazara, nastavio voditi Nikola Kišić. Za zapisničara je određen Danijel Kukec, za verifikaciono povjerenstvo izabrani su Ivan Mikec, predjednik, i članovi Josip Furjan i Josip Majhen.

      Osvrt na protekle četiri godine rada udruge dali su predsjednik Mladen Horvat i tajnik Danijel Kukec, a kod toga je istaknuto da su članovi Udruge aktivno sudjelovali na svim društvenim događanjima unutar općine Cestica čime su doprinijeli boljem i bogatijem društvenom životu, te očuvanju vinogradarske tradicije.

     Od vinogradarsko vinarskih manifestacija uspješno su organizirali obilježavanje tradicionalnih običaja vezenih uz obradu vinograda, proizvodnju i preradu grožđa i čuvanje vina. Tako su u skladu s mogućnostima organizirana obilježavanja vinsko-vinogradarskih  svetaca, Sv. Vinko (22. siječnja) početak rezidbe, Sv. Lovro (10. kolovoz) - postavljanje  klampotica - završetak poslova na zaštiti vinove loze od štetnika i biljnih bolesti (prestanak prskanja - špricanja) i Sv. Martina (11. studeni), zaštitnika Udruge uz koji se veže običaj „krštenje mošta“. 

      Članovi udruge svake su godine sudjelovali su na proslavi Dana općine Cestica, pod kojom su priredili besplatnu degustaciju  vina članova, a kroz tri godine, od 2009. , udruga je organizirala "Druženje uz kostanje i mošt", a u tom razdoblju sudjelovali su i u izboru za najljepši klampotic općine Cestica.

     Za članove Udruge organizirana je kupnja kvalitetnog sadnog materijala, kojih je nabavljeno preko 10.000 komada, a posredovanjem rukovodstva za članove je udruge osigurana je jeftinija nabava zaštitnih sredstava. U zimskim mjesecima organizirana su tematska predavanja vezana uz sadnju i gnojidbu, obradu i zaštitu vinograda, te njegu i čuvanje vina.

     U cilju očuvanju plemenitih svojstava vina, ali i edukacije i upoznavanje mogućnosti plasmana i prodaje  vina organizirane su posjete drugim vinogradarskim područjima, a cestički vinogradari posjetili su i poljoprivredni sajam u Gudovcu. Jedan od glavnih ciljeva Upravnog odbora bio je osiguranje vlastitih prostorija što ostaje i nadalje u planu.

   Nakon prihvaćenih izvješća i razrješnice starom rukovodstvu prišlo se predlaganju kandidata za novi upravni odbor i ostala tijela udruge.

      Za novog predsjednika Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica izabran je Marijan Županić iz Lovrečana, a u upravnom odboru pomagat će mu Vjekoslav Klasić, Boris Furjan, Ivica Lazar, Josip Majhen, Stjepan Borak, Josip Sambolec, Slavko Lazar i Božidar Oković. U Nadzorni odbor izabrani su Nikola Kišić, Mladen Horvat i Danijel Kukec, a članovi stegovnog povjerenstva su Marijan Mušić, Jakob Ivančić i Ivan Mikec.

       U ime općine Cestica čestitke na uspješnom radu uputio je zamjenik načelnika Josip Borak, a sudionike skupštine pozdravio je i Stjepan Bistrović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije. Stjepan Kovačić, predsjednik vinogradarske udruge Vinea iz Vinice čestitao je novom rukovodstvu i poželio mu uspješan rad te cestičke vinogradare pozvao na uključivanje u organizaciju i održavanje izložbe vina koje će se održati 2. ožujka.

    Prvi sastanak Upravnog odbora - izabran tajnik, blagajnik i zamjenik predsjednika

Zajednički sastanak članova upravnog i nadzornog odbora održan je u vijećnici općine Cestica, u četvrtak, 31. siječnja, s početkom u 18 sati. Za tajnika je izabran Ivica Lazar, potpredsjednik udruge je Boris Furjan, a funkciju blagajnika obnašat će i u novom mandatu Josip Majhen.

     Tu je snimljena fotografija novog rukovodstva: na slici su: sjede: Marijan Županić, predsjednik i tajnik Ivica Lazar, a stoje, s lijeva na desno: Božidar Oković Josip Sambolec Stjepan Borak Boris Furjan, Vjekoslav Klasić, Josip Majhen Mladen Horva i danijel Kukec (na slici nedostaju Slavko Lazar i Nikola Kišić)

        Vinorodno područje općine Cestica obuhvaća oko 300 hektara pod vinogradima. Poznato je po brojnim vinorodnim vrhovima gdje se stoljećima uzgaja vinova loza, a plemenita svojstva vina proizvedena na obroncima Boršanca, Gradišća, Prekoraj, Svete Barbare, Falinić Brega, Lovrečan  Brega, Selci Križovljanskih, Križanča, Dubrave Brega i ostalih predjela krijepila su usta biranih potrošača od Zagreba do Maribora, pa i udaljenih mjesta. Kako bi se kvaliteta vina sačuvala i proizvodnja suvremenoj tehnologiji obrade i zaštite vinograda prilagodila cestički vinogradari osnovali su svoju udrugu koja djeluje od 1996. godine, a danas u svojim redovima okuplja 66 vinogradara koji vinograde posjeduju na spomenutom području. Proteklih godina udrugu su vodili Mladen Korotaj, Antun Lazar, Štefanija Gašparić, Vjekoslav Klasić i Mladen Horvat, a novoizabrani predsjednik udruge šesti je po redu.

 

Nekoliko fotografija s posljednja dva sastanka

 

1. Upravni i nadzorni odbor Udruge vinogradara sv. Martin Cestica

2. Izbornu skupštini otvorio je Mladen Horvat

3. Skupštinom je predsjedao Nikola Kišić (održano 19. siječnja)

4. -6. detalji sa skupštine

 

11_145507_58.jpg 11_145515_54.jpg 11_145525_90.jpg 11_145542_14.jpg 11_145553_52.jpg 11_145605_46.jpg