Korisnički login

OŠ Cestica 2012-2013

Sve manji broj djece osjeća se i u školi koja čuva uspomenu na običaje kraja

      Prva škola na području Općine Cestica s radom je započela 1845. godine, u zgradi podignutoj kraj župne crkve Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu. Škola je osnovana za obrazovanje učenika s područja župe Križovljan te je sve do reorganizacije školstva i osnivanja OŠ Babinec, 1957. godine radila pod nazivom škola Križovljan. Početak školstva na brdovitom dijelu također je vezan za župu, a početak obrazovanja u župi Sveta Barbara započeo je zahvaljujući župniku Ladislavu Barabašu 1860. godine, koji je uz župničke obveze, sve do izgradnje škole i namještenja prvog učitelja 1868. godine, na župnom dvoru djecu podučavao pisanju, čitanju i računanju. Dobrovoljnim radom žitelja općine Križovljan Cestica 1929. godine podignuta je škola Lovrečan, a 1945. godine u Miklinovoj klijeti s radom je započela i škola u Križanču. Povijesni izvori spominju da je škola postojala i u Dubravi Križovljanskoj, a zbog raznih potreba i velikog broja učenika nastava je organizirana, za vrijeme rata 1941.- 45. u jednoj klijeti u Natkrižovljanu, kao pomoćna škola, te kasnije u današnjoj zgradi MO Vinica Breg u župi Sveta Barbara. Zatvaranjem područne škole u Radovcu 1972. godine nastava se u OŠ Babinec organizira u tri smjene, a učenici iz „zatvorene“ škole ( četiri a i b razreda), školovanje  nastavljaju na način da najmlađi, prvi i jedan drugi razred nastavu polazi u preuređenoj sali DVD-a Križovljan Cestica (današnja trgovina), a ostali putuju do središnje škole,  pet odjeljenja. Zbog neulaganja u održavanje „stare klijeti“, kao i manjeg broja djece, 1977. godine s radom prestaje i škola u Križanču, a završetkom izgradnje sadašnje zgrade OŠ Cestica potkraj 1979. godine (preuređene i proširene 2007/2008. godine), nastava se održava u Cestici i Lovrečanu.

U sedam desetljeća broj đaka sveo se na trećinu

       Sve manji broj djece, a time i učenika osjeća se i u OŠ Cestica. Tako ove školske godine 2012/2013 osmogodišnju školu polazi 406 učenika, 19 razreda u Cestici i 4 u Lovrečanu koju polazi 57 učenika. Broj učenika smanjuje se iz godine u godinu. Tako je sedamdesetih godina prošlog stoljeća tu bilo oko 750 učenika, a školske godine 2008./2009. broj đaka se smanjio na 468. Pred sedamdeset godina, školske godine 1940./41. u prvi razred škole Križovljan bilo je upisano preko stotinu djece. U prvom a razredu bio je 61 učenik, a u b razred upisano je 59 djece. Školu u Križovljanu polazila su djeca iz istočnog dijela župe, odnosno đaci iz naselja Gornje Vratno, Radovec, Radovec Polje, Križovljan, Cestica, Križovljangrad, Babinec i dio Falinić Brega, a djeca iz gornjeg dijela župe polazila su školu u Lovrečanu.

   Danas 71 godinu poslije, prema podacima OŠ Cestica u prvi a i b razred upisano je 44 učenika, a prethodnih godina bilo je i manje đaka s tog područja. Tako druge razrede (a i b razred) danas polazi 33 đaka, u trećima je 34 učenika, a u četvrtima je trideset i troje djece s područja koje je nekad gravitiralo školi u Križovljanu.

Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježili natjecanjem u pospremanju ljetine

   Naši preci živjeli su od obrade zemlje i bavili su se poslovima vezanim uz domaćinstvo i vlastito poljoprivredno gospodarstvo, a prihode su ostvarivali prodajom poljoprivrednih proizvoda, voća i vina, te stočarstva. Škole su bile vezane uz stanovništvo te je uz svaku školu bio i školski vrt, a u posjedu škole u Natkrižovljanu bio je i vinograd.  Uz općeobrazovne predmete sastavni dio školovanja bio je i ručni rad, muški i ženski, a o suvremenoj poljoprivredi đaci su najviše naučili od svojih učitelja. Modernizacija poljoprivredne proizvodnje i suvremenog načina života prouzročila je i nestanak brojnih zanata, uz pojavu novih zanimanja, a suvremeni poljoprivredni strojevi omogućili su lakšu obradu zemlje i pospremanje ljetine te su tako iz seoskih domaćinstava nestali brojni poslovi koji su se još nedavno ručno obavljali. I kao što je nekad škola prednjačila u usvajanju novih poljoprivrednih dostignuća danas kod učenika nastoji očuvati uspomenu na poslove kojima su se bavili naši roditelji, djedovi i bake.

    Tako je povodom obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje u program ukomponirano i natjecanje u obavljanju seoskih poslova, a spretne dječje ruke pokazale su da neke od poslova dobro mogu obaviti i mladi.

        Sama priredba održana je u predvorju starog dijela škole gdje su  izloženi i jesenji plodovi. Cijeli program vodile su Paula Mesek i Anita Rodeš, a priredbu su uz pomoć učenika osmislile učiteljice Emina Ister,  Željka Dugi i Jelena Šinjur te knjižničarka Marela Levačić Žanić Predstavu Na placu izveli su učenici petih razreda, Stela Furjan, Leonardo Kuzminski, Gabrijela Borak, Bernard Posavec i Martina Bogadi, a potom je započeo kviz poznavanja plodova jeseni i mehanizacije potrebne za obradu polja koji je vodila Ivona Jurajec.  Natjecali su se učenici podijeljeni u tri grupe, predstavnici a, b i c razreda, a pobjeda je pripala ekipa a razreda za koju su nastupili Mihael Hutinski, Renato Veselnik i Marko Talan.

U završnom dijelu održano je natjecanje u obavljanju poljoprivrednih poslova koji su se nekad u nedostatku mehanizacije obavljali ručno i danas su iščezli iz seoskih domaćinstava, a cijelo natjecanje pratilo je četveročlano povjerenstvo, učenici Marija Majhen i Dario Ščuric te pedagoginja Dubravka Žigmund i ravnateljica Nevenka Turščak.   

     U disciplini kožuhanje kuruze natjecali su se peti razredi, a taj posao najbolje je obavila Petra Dobrotić iz b razreda, od šestih razreda Alen Vori pobjednik je natjecanja u luščenju kuruze, a Stjepan Žlibar iz  7.a bio je najbrži u vađenju koštica iz tikvi dok je čišćenju oraha najbolji bio Nikola Pšak iz 8.b razreda.

     Najboljim natjecateljima ravnateljica škole Nevenka Turščak uručila je diplome i prigodne poklone koje se izradili učenici Ekološke zadruge Kreko.

     Dani kruha i Dani zahvale za plodove zemlje obilježili su učenici nižih razreda škole, kako u Cestici tako i u Lovrečanu.

 

U nastavku nekoliko fotografija s održanog „natjecanja“ i održanog programa u petak 12. listopada

(plodovi jeseni, Na placu, natjecanje i na kraju podjela priznanja i zajednička fotografija sudionika)

30_234125_66.jpg 30_234134_88.jpg 30_234143_34.jpg 30_234152_26.jpg 30_234206_36.jpg 30_234217_28.jpg 30_234230_47.jpg 30_234242_64.jpg