Korisnički login

Na danu općine Cestica 2012. predstavljene udruge

Na pozornici predstavio se KUD, a ostali na svojim štandovima

       Posljednjih godina na proslavi Dana općine sve udruge s područja Općine Cestica mogu predstaviti svoj rad, a tu mogućnost ove su godine iskoristili lovci, ribiči, umirovljenici te članice Udruge Vezilje. Svoj štanda imali su i učenici Osnovne škole Cestica, a predstavili su aktivnosti Školske zadruge Kreko.

     Do 14 sati svatko je pripremio svoj izložbeni prostor, a po tradiciji do tog je vremena bio pripremljen i lovački gulaš te „fiš“ koji se mogao dobiti na štandu Športsko ribolovnog kluba općine Cestica 1995.

       U jugoistočnom dijelu dvorane lovački gulaš posluživali su članovo Lovačkog društva Cestica, a zaduženi za kotao bio je Stjepan Velečić kojem se kod serviranja pridružio i predsjednik udruge Mario Veselnik. Sjeverozapadni dio dvorane i ove godine bio je rezerviran za članove Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, a gulaš su uz asistenciju Ivana Golubiće pripremale Marija Dobrotić i Terezija Zebec. Tu je bio i predsjednik Stjepan Malčec, a uz postavljenu „čeku“ bili su izloženi i lovački trofeji. Ribiči su se smjestili odmah do lovačkog društva, a uz predsjednika Marijana Kolednjaka tu je bio i Bors Veselnik, Stevica Galeković, Stanko Vincetić i ostali. Tu se mogao dobiti i informativni letak s godišnjim  planom natjecanja, poribljavanja, održavanja radnih akcija čišćenja obala i uređenja ribolovnog područja kao i ostale pojedinosti vezane uz ribolov. Južnije od ribiča bili su učenici škole, pa zatim Udruga umirovljenika i na kraju, odmah do tribina vinogradari. Aktivnosti učeničke grupe „Kreko“ vezane su uz kreativno-ekološke i biološke teme, a program rada učenika vezan je uz prirodu i okoliš koji ih okružuje. Na štandu su bili različiti predmeti koje su izradili sami učenici, a izložbeni prostor bio je upotpunjen s plodovima polja, vrta i voćnjaka, kukuruz, krumpir, kruške jabuke, paradajz, paprika, mrkva… Umirovljenički štand bio je prepun slatkih kolača svakojake vrste, a našlo se nešto i slanijih. Uz zapadni zid dvorane umirovljenici su smjestili dva izložbena panoa sa stotinjak fotografija snimljenih na izletima, druženjima i sportskim natjecanjima, a najveći broj prikazuje tijek gradnje umirovljeničkih prostorija u Gornjem Vratnu, i to od početka radova do svečanog otvaranja koje je bilo u petak 7. rujna 2012. godine. Ako ste krenuli u obilazak štandova redom opisanog, dakle poslije jednog i drugog lovačkog društva, pa ste zatim zastali kod ribiča na fišu te se potom počastili kod umirovljenika već ste i ožednili, a upravo tu je bio izložbeni štand Udruge vinara i vinogradar Sveti Martin Cestica. Nije da na ostalim mjestima niste mogli ovlažiti grlo, ali najveći izbor bio je upravo kod vinogradara. Za vrijeme mog obilaska štandova posluživali su Danijel Kukec, Jakob Ivančić i Ivan Šincek, a osim čistih vina mogli ste dobiti i gemišta, te se poslužiti i grožđem iz kojeg se još uvijek u našem kraju može dobiva vino. Iako je lanjske godina berba bila dobra, iz te berbe bila su i uglavnom sva vina koja su se posluživala, ovogodišnja berba, zbog suše počela je nešto ranije, a rane sorte vinogradari su počeli brati već potkraj kolovoza.

      Udruga žena Vezilje iz Cestice imala je štand s južne strane dvorane, odmah do vinogradara, a uz izložene ručne radove samih članica tu ste se mogli uvjeriti na koji su način naše bake ukrašavale tkanine, heklale i štrikale, a među izloženim uzorcima bila je i lepoglavska čipka, ručnici, salvete, ruže od krep papira   …. Postupak izrade ručnih radova ovaj puta ste mogli vidjeti kod predsjednica Ljubice Dobrotić, a u raznovrsnost ručnih radova cestičkih vezilja uvjerila se i Đurđa Vunderl koja se sa suprugom vratila iz Australije. Na predstavljanju udruga ručnim radom su se bavile  Dragica Kišić, Ana Mihin, Marija Dobrotić i Mirjana Vunderl.

      U svečanom programu svake godine sudjeluje i KUD općine Cestica, pa tako i ove. Nastup zbora i tamburaša prati Gordana Kos Kolar, a s floklorašima je uz stručnog voditelja vezana predjednica Udruge Davorka Golubić, dok ženski volakalni sastav Križarice okuplja i vodi Evica Lazar.

 Na fotografijama: 1: Nastup KUD-a općine Cestica na pozornici,

2:  dobar gulaš pripremili su lovci LD Cestica,

 3: a pod „čekom“ snimljena je zajednička fotografija na proslavi Dana općine Cestica 2012. godine prisutnih lovaca LD Sveti Hubert Cestica.

4:  Potom su ribiči,

5: izložbeni štande grupe OŠ Kreko,

 6: pa umirovljenici,

7: vinogradari i

8: članice Udruge Vezilje.

24_235444_64.jpg 24_235456_22.jpg 24_235503_68.jpg 24_235511_31.jpg 24_235520_53.jpg 24_235529_35.jpg 24_235545_94.jpg 24_235601_99.jpg