Korisnički login

Dan općine i Križovu proslavili i misom u župnoj crkvi

Čestitke fra Zvonku Pšag na 70-oj obljetnici redovničkih zavjeta

      Župski blagdan Uzvišenja Sv. Križa i ove je godine proslavljen svečano, a koncelebriranoj misi u 11 sati prisustvovalo je 12 svećenika. Misu je predvodio dekan Gornjevaraždinskog dekanata preč Valent Posavec, vinički župnik, koji je na početku mise prisutnima čestitao župski blagdan i Dan općine Cestica, a prigodnu propovijed na temu Što je nama križ održao je fra Bono Zvonimir Šagi.  - Blagdan svetog Križa ima svoj početak u Jeruzalemu: tamo je 13. rujna 335. godine iznad svetog Groba svečano bila posvećena Konstantinova bazilika. 14. rujna, dan poslije posvećenja Bazilike, prvi puta je bilo drvo Križa uzvišeno, to jest pokazano narodu i izloženo na štovanje. Kasnije je s tim blagdanom povezano i sjećanje na ponovo vraćanje svetog Križa u Jeruzalem. Naime, u jednom nesretnom ratu bio je Križ otet od Perzijanaca, a car Heraklije ga je 628. godine svečano vratio na njegovo staro mjesto u Jeruzalem. O kakvom je tu zapravo križu riječ? Jedna, naime, predaja govori da je Helena, majka rimskog cara Konstantina, dala kopati po Kalvariji ne bi li se pronašao Isusov križ. Pronađena su tri križa. Križ na čiji je dodir jedna bolesnica ozdravila, Helena je smatrala daje taj križ tim čudom potvrđen kao Isusov križ. I tada, po njezinu nagovoru, sin Konstantin je na mjestu našašća tog križa dao sagraditi baziliku Svetoga groba. Dakle, davne 335. godine 14. rujna drvo Križa - znak Božje ljubavi i znak našeg spasenja - bilo je uzvišeno - pokazano vjernicima na štovanje. I mi se danas, razmišljajući o tajni Križa, želimo pokloniti «Križu na kom je Spas svijeta visio». (preuzeto s www.garevac.net )

      Kod oltara su još bili mladomisnik vlč Petar Mlakar, danas kapelan, vikar na župi Ivanec, Alojz Pakrac župnik iz Margečana, vlč. Antun Gorek, vlč Josip Drvoderić, župnik iz Donje Voće, vlč. Vlado Borak iz Svetog Đurđa, maruševečki župnik Martin Mezak, vlč Janko Bunić, župnik iz župe Sveta Barbara Natkiržovljan i fra Zvonko Marija Pšag, rođen 1924. godine u Križovljanu, kapucin iz Osijeka kojem je fra Bono čestitao sedamdesetu obljetnicu prihvaćanja franjevačkog života, odnosno polaganja redovničkih zavjeta. Od svećenika još je bio prisutan i fra Mirko Kemiveš, kapucin iz Varaždina, župnik na župi Sv. Vida i  vlč Ivan Sakač, petrijanečki župnik. Vlč Ivan Košić je prije mise zahvalio osoblju Doma Sveta Ana što je korisnicima omogućilo prisustvovanje misi. Čitanja pod misom ovaj puta preuzele su Marta Cestar i Nadica Levanić, a u misnom slavlju  sudjelovao je i zbor župe koji je na orguljama pratio Marijan Županić.

     Na prilazima crkvi bili su i ovaj puta postavljeni brojni štandovi na kojima su se mogli kupiti različite potrepštine. Dok su mlađi i djeca najveći zanimanje pokazali kod štandova s igračkama, poneki i kod licitara, muški dio razgledao je prodajno mjesto gdje se mogu naći razne potrepštine potrebne u klijeti i u poljoprivredi.

      Proštenje je prilika za razgovor s prijateljima i znacima te su se čelnici Općine nakon mise zadržali u kratkom razgovoru s vlč. Jankom Bunićem, ovogodišnjim dobitnikom Grba općine Cestica, javnog priznanja Općine koje se dodjeljuje za doprinos i razvoj kraja. 

 

U nastavku nekoliko fotografija s mise i proštenja

1. misno slavlje predvodio je preč. Valent Posavec, vinički župnik

2. misnom slavlju prisustvovali su mladi i stariji župljani

3. Iako već bolestan i u 89. godini iz Osijeka rado u rodni kraj dođe i fra Zvonko Pšag

4.Nakon mise čelnici općine Cestica zadržali su se u razgovoru s vlč Bunićem, dobitnikom Grba Općine Cestica za 2012. godinu

5. Korisnike doma Sveta Ana na misu je dopratila Marina Kolmačić, socijalna radnica

6. Kod prodavača bila  je dobra ponuda pletenki, korpi, i ostalog alata potrebnog na seoskom gospodarstvu

24_232829_31.jpg 24_232837_17.jpg 24_232845_44.jpg 24_232855_36.jpg 24_232903_68.jpg 24_232912_15.jpg