Korisnički login

Ministar Gordan Maras na Dan općine posjetio Cesticu

Općini za infrastrukturu u Gospodarskoj zoni 915 tisuća kuna  

            Bogat program koji se i ove godine održao uz Dana općine Cestica upotpunio je svojom posjetom ministar poduzetništva i obrta Godran Maras koji je u pratnji glasnogovornice Danijele Grizelj i saborskog zastupnika Maria Habeka u Cesticu doputovao u petak ujutro, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, a dobrodošlicu gostima iz Vlade Republike Hrvatske poželio je načelnik Mirko Korotaj i predsjednik Vijeća Ivan Hohnjec te župan Predrag Štromar.  

       Sastanak s gostima iz Ministarstva održan je u općinskoj vijećnici, a istome su prisustvovali i župan Predrag Štromar i županijski vijećnici Barbara Antolić i Darko Majhen. Iz općine Cestica bili su još prisutni Žarko Rodeš, Vlado Hip, Josip Sambolec, Ivan Dobrotić, Denis Kotolenko i Stjepan Borak. – U pozdravnom govoru načelnik Korotaj predstavio je Općinu te naglasio: - Strategija razvoja Općine Cestica temelji se na malom poduzetništvu, obrtništvu, turizmu i poljoprivredi. U općini je godinama velika nezaposlenost te se ovo općinsko vijeće u posljednje tri i po godine opredijelilo se za otvaranje novih radnih mjesta. U čemu smo posljednjih godina imalo dosta uspjeha. Naš plan je bio otvoriti sto radnih mjesta, što smo i ostvarili, a želja nam je da se kroz razvoj gospodarske zone u periodu od godine dana otvori još stotinu radnih mjesta. Prema našim investitorima u Zoni mi smo izvršili većinu obaveza, izgrađena je vodovodna mreža, elektrifikacija i rasvjeta. Međutim naša obveza bila je izgradnja pročistača i kanalizacije. Kandidirali smo se na Vaš natječaj, i ovom prilikom se zahvaljujem Vama, i svima koji su u realizaciji sudjelovali, da ste općini Cestica dodijelili 915 tisuća kuna tako da možemo i tu obvezu izvršiti, osigurati pročistač i kanalizaciju u Zoni. I vjerujem da će iduće godine naša Zona biti popunjena. Kroz novu prostorno-plansku dokumentaciju predviđeno je proširenje Zone i vjerujemo da će sva Ministarstva koja to trebaju dati na to suglasnost rekao je načelnik Korotaj.   

Brza podravska cesta do 2015. godine

       Potom je Gospodarsku zonu Cestica prisutnima prezentirao Josip Borak, zamjenik načelnika. U uvodnom dijelu naglasio je da Općina Cestica broji 5824 stanovnika, a prostire se na površini od 45,91 km². Na brdoviti dio otpada 37 posto površine i tu živi 20 % stanovništva. Prema podacima iz 2001. godine na području Općine bilo je 26 % nezaposlenih što je bio i jedan od uzroka pokretanja projekta Gospodarske zone. Ulagači na području općine Cestica mogu računati na prednosti kod ulaganja (razna oslobađanja, a dodatni popusti mogu se ostvariti ukoliko postoje mogućnosti da radove izvode tvrtke s područja Općine), a istaknuo je i primjere dobre prakse, tvrtka Bambi, Frasson u Lukoil. Naglasio je da je kroz Gospodarsku zonu planirana brza podravska cesta za koju se nadamo da će biti završena do 2015. godine na kojoj je planirano i jedno čvorište za ulazak na prometnicu. 

    Ministar Gordan Maras između ostalog je rekao: - Ono što možemo vidjeti u Cestici, pa i cijeloj Varaždinskoj županiji je da ovdje prostora za razvoj ima. Općina Cestica dobit će u okviru našeg  programa Poduzetnički impuls za izgradnju infrastrukture u Gospodarskoj zoni  915 tisuća i 2 kune, da se završi infrastruktura u Zoni kako bi bilo moguće da se  ova investicija realizira. Ono što mogu odmah reći da sam posebno zadovoljan je najava da će slijedeće godine Zona biti popunjena. Ono što je također bitno, iako ste vi optimisti da će te realizirati ove investicije, država mora pomoći i sa infrastrukturom. Ova brza cesta o kojoj je ovdje bilo govora,  nije pitanje da se nadate, ona mora biti gotova do 2015. godine. Jer bez takve infrastrukture, uz dobru poziciju koju općina ima, taj razvoj neće biti moguć ukoliko se do kraja infrastruktura ne razvije. Tu ćemo posebno inzistirati da ta cesta bude gotovo do 2015. godine.

        Uslijedilo je potpisivanje sporazuma o dodjeli 915 002 kuna za Gospodarsku zonu Cestica, a potom je za uspomenu ministru uručen suvenir Cestice, ručni rad Udruge Vezilje.

Završni dio posjeta ministra Gordana Marasa Cestici iskorišten je za posjet Gospodarskoj zoni i pogonu tvrtke Frasson u Otok Virju, a domaćinu su tu goste upoznali s proizvodnim programom poduzeća te potom razgledali i novopodignutu halu u kojoj se uskoro planira zaposliti pedeset novih radnika.

     PO obilasku Gospodarske zone Cestica ministar Maras krenuo je prema Ivancu na Gospodarski sajam.

 

 

U nastavku nekoliko fotografija snimljenih za posjeta ministra Marasa, 14. rujna 2012. 

22_171613_20.jpg 22_171622_14.jpg 22_171630_09.jpg 22_171642_00.jpg 22_171650_37.jpg 22_171658_70.jpg 22_171707_47.jpg 22_171746_33.jpg 22_171754_28.jpg 22_171804_29.jpg 22_171813_80.jpg 22_171821_10.jpg