Korisnički login

Udruga umirovljenika općine Cestica uredila vlastite prostorije

U uređenje prostorija ugradili preko 2300 sati rada 
        Od petka, 7. rujna 2012. godine umirovljenici s područja općine Cestica posjeduju vlastite prostorije koje su sagradili na tavanu, u potkrovlju, društvenog doma u Gornjem Vratnu. Prigodna svečanost povodom završetka radova započela je popodne, a na istočnoj strani parkirališta okupilo se dvjestotinjak umirovljenika i gostiju. Sama svečanost započela je hrvatskom himnom Lijepa naša domovino koju su zajedno izveli Pjevački zbor umirovljenika iz općine Donja Voća i ženski zbor Križarice cestičkog KUD-a, uz pratnju glazbenog sastava Plemenitaši iz Donje Voće. Potom se pjesmom o cestčkom kraju predstavila Evica Lazar, a svečanost je nastavljena izvođenjem pjesme „Najbjedniji stvor sam ja“ ženskog zbora Križarice, a gosti iz Voće uz pratnju tamburaša  izveli su pjesmu Voća je divno zagorsko mjesto i Lijepo moje ti Zagorje, moj premili zavičaj, moj premili zavičaj

       Dobrodošlicu okupljenim umirovljenicima i gostima uputio je Milan Borak predsjednik Udruge umirovljenika, a tajnik Stjepan Mihin naglasio je kako se razmišljanja o izgradnji vlastitih prostorija započelo već 2009. godine, a već naredne godine uspjelo se u dogovoru s DVD-om Gornje Vratno i Općinom Cestica postignuti dogovor o uređenju dijela potkrovlja  društvenog doma za prostorije Udruge umirovljenika te je 10. siječnja 2011. potpisan ugovor s vatrogasnim društvom. Odlukom Udruge umirovljenika odlučeno je da se sredstva prikupljena u posmrtni fond vrate onima koji su ga uplatili što je učinjeno 21. travnja 2011. godine, a paralelno se prikupljaju materijalna i novčana sredstva za uređenje vlastitih prostorija. Mnogi  umirovljenici odrekli su se svog uplaćenog novca u fond za uređenje streljane i uređenja vlastitih prostorija. Dobrovoljne priloge uglavnom su sami uplatili, a dio sredstava u materijalu i novcu pridodali su cestički obrtnici i poduzetnici i ostali građani. Osnovni materijal za zidove nabavljen je te je 21. lipnja započela izgradnja koju su uglavnom izvodili sami umirovljenici za što su utrošili preko 2300 dobrovoljnih sati rada. Štefica Lazar, blagajnica Udruge umirovljenika u izvješću je naglasila da je za uređenje prostorija od članova, privatnih ustanova, obrtnika i poduzetnika prikupljeno 25.790,00 kuna Općina Cestica sufinancirala je nabavu Knaufa sa 10.000,00 kuna, a za uređenje podbetona i podova isti iznos te za uvođenje plina, plinskih instalacija i centralnog grijanja 42 tisuće kuna. Dakle za uređenje doma Općina Cestica izdvojila je 62 tisuće kuna, a brojni donatori i poduzetnici pomogli su u materijalu i izvedbi radova. Zahvalnice onima koji su dobrovoljnim prilozima najviše doprinijeli uređenju umirovljeničkih prostorija uručio je Milan Borak.


Blagoslov prostorija i društvenog doma

          Proslavi su prisustvovali i predstavnici umirovljeničkih udruga susjednih općina i Zavrča iz susjedne Slovenije, a čestitku na uređenju vlastitih prostorija umirovljenicima je uputio načelnik Mirko Korotaj. - Malo ste skromni napravili ste vlastiti prostor koji po svim procjenama vrijedi daleko više od 50 tisuća Eura. Iz izvješća se vidi se da ste pravi ekonomisti i da znadete jako dobro gospodariti novcima, jer ako se tu uložilo devedeset tisuća kuna, a vrijednost objekta prelazi pedeset tisuća Eura (oko 370 tisuća kuna op ft), znači da bi Vas trebalo staviti u sve pore političkog i ekonomskog života jer je očito da sa svojim mirovinama znadete dobro gospodarite, a i tu u Udruzi isto tako. Prvog momenta kad ste došli u općinu na razgovor o uređenju vlastitih prostorijama vjerovao sam da će se to graditi kroz tri četiri godine, ali nikad nisam posumnjao da se to neće napraviti. Dokazali ste da se u roku od godine dana može izgraditi jedan lijepi objekt, mnogi će te se iznenaditi kada dođete unutra. Ja kao načelnik zahvaljujem svima koji su u izgradnji potrošili i samo jednu minutu, a svima Vama želim dobro zdravlje i dug život. – rekao je načelnik Korotaj. Čestitke na dobivanju vlastitih prostorija cestičkim umirovljenicima uputio je i Ivan Šoltić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije. Zgradu društvenog doma i novouređene  prostorije Udruge umirovljenika blagoslovio je vlč Ivan Košić, križovljanski župnik, a Božji blagoslov zazvao je na sve koji su gradili i budu koristili navedene prostorije. Potom je otkrivena spomen ploča koja je postavljena na ulazu u zgradu i umirovljeničke prostorije, a istu su otkrili načelnik Mirko Korotaj, predsjednik DVD-a Gornje Vratno Darko Majhen, te Milan Borak i Stjepan Mihin, predsjednik i tajnik Udruge umirovljenika općine Cestica. Potom su se svi uputili u potkrovlje gdje je upriličeno otvaranje prostorija. Na ulazu u streljanu simboličnim rezanjem vrpce streljanu je otvorio načelnik Mirko Korotaj, a potom je povodom završetka radova ispijena i zdravica za koju je predsjednik Udruge Milan Borak pripremio francuski konjak. Nakon otvaranja i razgledavanja prostorija druženje je nastavljeno domjenkom u društvenom domu, a uz glazbu i pjesmu se i zaplesalo. Zbog obveza koje su drugi dan imali brojni sudionici proslave druženje je završeno oko devet sati, a za oproštaj gosti iz Donje Voće, zajedno s domaćinima na stepenicama društvenog doma zapjevali su pjesmu „Laku noć draga pajdašija“.  

Površina prostorija Udruge umirovljenika Općine Cestica 
Umirovljeničke prostorije Udruge umirovljenika nalaze se na istočnoj strani potkrovlja društvenog doma  u Gornjem Vratnu, a obuhvaćaju automatsku streljanu sa šest mjesta za gađanje od 67,5 četvornih (13,5 x 5 m) koja se po mogućnosti može pretvoriti i u dvoranu za sastanke, predprostor veličine 44 kvadratna metra (11 x 4 metra),  koji će koristiti za pikado i ostale slobodne aktivnosti, a tu je na sjevernoj strani smještena i priručna kuhinja s potrebnim elementima. Na južnoj strani je kancelarija (11,2 m²), a sanitarni čvor smješten je sjeverno od streljane i obuhvaća hodnik i sanitarije (muški i ženski WC) od 13,7 m². Tu se u produžetku još treba do kraja urediti kotlovnica, a do umirovljeničkih prostorija vodi stepenište na kojem je napravljena zaštitna ograda od materijala otpornog na rđu (tzv. rostfrei cijevi). 

Dobrovoljne priloge u novcu i materijalu dalo 269 osoba, a radom doprinijele 42 osobe
      Dobrovoljni prilozi kretali su se od 10 kuna, pa naviše do 700 kuna koje je uplatila jedna osoba iz Cestice. Umirovljenici su svaki dar brižno upisali, a jedanaest poduzetnika i privatnika poklonilo je i građevni materijal. Tako se dobilo 4 m³ sipine, elektro materijal, daske, dio cigle, 3 komada varat sa štokovima, a soboslikar Golubić sa svojim radnicima besplatno je izveo soboslikarske radove. U novcu i materijalu prilozi su evidentirani u slijedećim naseljima, Gornje Vratno 56 osoba, Cestica 24, Babinec 31, Jarki i Selci Križovljanski 19, Kolarovec i Brezje 16, Natkrižovljan 12, Radovec 27, Radovec Polje 13, Virje Otok 9, Virje Križovljansko 7, Vratno Otok 8, Križovljan Radovečki 21, te Lovrečan (Veliki i Mali) i Dubrava Križovljanska 26.

   Radovi na uređenju prostorija započeli su u lipnju 2011. godine, a najviše slobodnog vremena na uređenju prostorija odradio je tajnik Stjepan Mihin - 498 sati. Na radnim akcijama predsjednik Milan Borak  sudjelovao je 396 sati, a Stanko Korotaj odradio je 275 sati. 112 dobrovoljnih sati odradio je Ivan Oković iz Radovca, a preko pedeset sati na gradilištu su proveli i Josip Kovačić, Mirko Borak, Josip Kočet, Dražen Conar i Ivan Zagorec. Ostalih 27 osoba odradilo je preko 390 sati, a to su Franjo Mumlek, Kondrad Juričinec, Alojz Juričinec, Joža Furjan, Ivan Premužić, Ivan Golubić, danijel Borak, Miljenko Košutar, Siniša Punčec, Jasmin Dregarić, Antun Turščak, Vjekoslav Ivančić, Krunoslav Žlibar, Joža Horvat, Tomica Lukaček, Ivan Horvat, Slavko Bogadi, Vlado Cestar, Ivan Lazar, Marijan Borak, Mladen Lazar, Štef Kutnjak, Ivan Velečić, Josip Šinjur, Marijan Hip, Joža Vidrač i Drako Majhen koji je pomagao tri sata. Kod većih radova ručak za radnike 11 puta pripremala je Ana Mihin iz Gornjeg Vratna, a u ostalim prigodama  pripomogle su Katica Bednjanić iz Babinca, Štefica Lazar iz Cestice, Martica Kuča iz Dubrave Križovljanske i Danica Bednjanić iz Otok Virja.

 

 

 

U nastavku 16 fotografija s proslave održane u petak 7. rujna 2012., a ostale su kronološki snimljene u tijeku odvijanja radova, od 29. lipnja kada je dopremljena cigla, do 1. rujna kada je montirano centralno grijanje i započelo postavljanje streljane. Posljednja fotografija prikazuje tlocrt umirovljeničkih prostorija koji je 17. listopada 2011. godine izradio Franjo Furjan

 

22_103530_57.jpg 22_103702_53.jpg 22_103710_87.jpg 22_103720_21.jpg 22_103731_38.jpg 22_103741_29.jpg 22_103749_26.jpg 22_103756_98.jpg 22_103807_74.jpg 22_103815_42.jpg 22_103832_29.jpg 22_103839_80.jpg 22_103848_61.jpg 22_103857_56.jpg 22_103909_79.jpg 22_103920_80.jpg