Korisnički login

U župi Križovljan 23. lipnja 2012. bila krizma

Krizmi pristupila 63 krizmanika  

        Pripreme za krizmu traju cijelu školsku godinu, a u našoj križovljanskoj župi vjeronauk za krizmanike i prvopričesnike održavao se subotom. Krizma u župi Križovljan je po tradiciji predzadnje subote u mjesecu lipnju, a kao datum krizme Varaždinska biskupije odredila je da to bude u subotu, 23. lipnja u 11 sati. Raspored je početkom godine objavljen i na web stranicama (http://www.biskupija-varazdinska.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=79:sv-krizma-2009&catid=46:najave ), a u nedjelju prije krizme na prvu pričest  iz župe Križovljan išlo je 38 prvopričesnika (17 cura + 21 dječak). U ponedjeljak, 18. lipnja župu je pohodio preč. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, i krizmanicima govorio o sakramentu sv. Potvrde te potvrđenike ispitao o znanju vjeronauka i temeljnih vjerskih istina. U petak u 19 sati za krizmanike, kumove i roditelje bila je ispovijed kojoj su mogli pristupiti i ostali vjernici.

      U subotu, pred misu već od deset sati, krizmanici i kumovi iskoristili su mogućnost fotografiranja, a zajednička fotografija krizmanika, posebno mladića, a posebno djevojaka snimljena je kod glavnog oltara nakon mise koja je započela u jedanaest sati.

       Ulazak krizmanika u crkvu bio je u procesiji koja je krenula od sakristije i kretale se uz zapadnu strane crkve te potom uz zvuk zvona ušla na glavna vrata. Križ na početku procesije nosio je ministrant Danijel Veršić, a potom su išli krizmanici, mladići i nakon njih djevojke, te na kraju svećenici, vlč Ivan Košić, križovljanski župnik, domaći sin vlč. Vlado Borak, župnik u Svetom Đurđu i maruševečki župnik, vlč Martin Mezak i krizmatelj, preč  Antun Perčić, biskupov izaslanik. Po ulazu u crkvu i dolaskom pred oltar krizmanici su zauzeli svoja mjesta, mladići na istočnoj strani crkve, ispred pokrajnog oltara sv. Ivana i Pavla, a na lijevoj, zapadnoj strani smjestile su se krizmanice, ispred oltara sv. Antuna pustinjaka.

         U ime župe dobrodošlicu biskupovu izaslaniku i krizmatelju uputio je župnik, vlč Ivan Košić, a u ime krizmanika pozdravila ga je Dajana Barukčić. – Danas ćemo po Vašim  molitvama i polaganju ruku primiti snagu Duha svetoga. Želimo da nas ta snaga vodi kroz život. Svjesni smo svojih obaveza koje ćemo ponoviti u obnovi krsnih obećanja, snage Duha svetog   i sjedinjenja s Kristom u sakramentu svete pričesti. Još nam u ušima odzvanjaju Vaše riječi koje ste nam uputili u ponedjeljak, kao poziv na svjedočenje svoje vjere u svakodnevnom životu. Obećajemo i vjerujemo da ćemo uspjeti posvjedočiti svoju vjeru u Krista i onda, kad a to nije i neće biti lako. Župniku Ivanu Košiću zahvalu je uputio krizmanik Antun Drožđek. – Iskreno Vam želimo zahvaliti za sve dobro što ste činili i što ćete činiti za sve nas. Hvala Vam, i za svaku Vašu kritiku jer nam njome pokazujete pravi put. Neka Vam dragi Bog naplati i ono što činite, a nije nam znano. Želimo Vam svako dobro za Vaš sutrašnji imendan. Neka Vas vaš nebeski zaštitnik i dalje prati, a dragi Bog neka Vas obdari zdravljem i strpljivošću sa svima nama.

       Sam obred krizme uslijedio je nakon propovijedi, a pristupili su mu ovogodišnji učenici osmih razreda. Od djevojaka to su bile, Ana Marija Babić, Dajana Barukčić, Lucija Borak, Karolina Ceglec, Laura Furjan, Terezija Gerbus, Katja Herega, Patricija Hip, Dorotea Horvat, Dorotea Hrgar, Dorotea Ivančić, Elena Jambrek, Andrea Juričinec, Paula Juričinec, Rebeka Knezoci, Marina Kokot, Viktorija Kostanjevec, Martina Košutar, Sonja Kovačić, Lorena Kumek, Tea Lazar, Kaya Moyzeš, Željka Mumlek, Anja Pongračić, Anja Slunjski, Tea Šipek, Karmen Vinter, Blanka Vnuk, Karmen Vujasinović, Katarina Žlibar, Patricija Žmegač. Na krizmu od mladića išli su Dario Arklinić, Danijel Borak, Emanuel Čižič, Luka Domjan, Antun Drožđek, Domagoj Furjan, Mihael Furjan, Antonio Golubić, Mario Grmec, Antonio Hip, Luka Hohnjec, Luka Hrman, Dominik Hudoletnjak, Denis Ivančić, Aleksandar Ivančov, Mateo Krajcer, Eugen Kunštek, David Lazar, Mihael Leskovar, David Podgorelec, Fabijan Podgorelec, Kristijan Pongračić, Karlo Pripratki, Denis Smotar, Denis Stolnik, Dean Špernjak, Sebastijan Štromar, Dino Tenko, Mario Voćanec, Marin Žiher, David Županić i Kristijan Župapanić.

       Pod misom pjevanje je predvodio zbor župe uz pratnju na orguljama Marijana Županića, a tu su bili: Evica Lazar, Alojzija Denac, Marija Obadić, Josipa Spevan, Anka Horvat, Marta Šobak i Irena Jamnik, te Marijan i Stjepan Borak. Čitanja pod misom organizirala Nadica Levanić, a čitale su Ana Veršić, Marta Cestrar i krizmanica Dorotea Ivančić. Kako je u tjednu pred prvu pričest u bolnici završio zvonar Stjepan Borak, a  nije se vratio ni za firmu, bio je potreban dodatni angažman vjernika i vjeroučitelja Davora Hohnjeca koji je doprinio i podjeli Svetog pisma kojeg je dobio svaki krizmanik.   

 

 

Na fotografijama krizmanici župe Križovljan 2012. godine, prvo mladići pa djevojke, ulazna procesija i na kraju zbor župe koji je pjevao pod misom

02_004300_42.jpg 02_004319_95.jpg 02_004340_74.jpg 02_004351_64.jpg 02_004409_47.jpg 02_004422_49.jpg 02_004433_78.jpg 02_004446_73.jpg 02_004501_72.jpg 02_004517_50.jpg 02_004529_54.jpg 02_004552_97.jpg