Korisnički login

U Župi Križovljan 17. svinja 2012. proslavili -Križovu-

Župski blagdan proslavili misama i proštenjem

    Veliko križovu, kako proštenje na  blagdan Spasovo zovu stanovnici župe Križovljan i ostalih susjednih mjesta, prvenstveno župe Sveta Barbara, Vinica, Maruševec i Petrijanec, a na župski blagdan crkvi Uzvišenja svetog Križa došli i brojni iseljeni župljani.

      Na sam blagdan u župnoj crkvi služene su tri mise, ujutro u osam, zatim u jedanaest sati i navečer u  19 sati. Ranu i večernju služio je domaći župnik vlč Ivan Košić, a svečanu poladnicu predvodio je i održao prigodnu propovijed fra Željko Cestar kapucin iz Varaždina. U koncelebraciji su još sudjelovali svećenici, vlč. Alojz Pakrac župnik iz Margečana,  Zoran Gložinić iz Ivanca, Valent  Posavec župnik iz Vinice, don Ivan Matijević, duhovnik kod  časnih sestara u samostanu i Domu Vrhovec u Ivancu, donedavni župnik župe Sveti Martin Beli Manastir, Slavko Gabud, umirovljeni župnik župe Sračinec vlč.  Martin Mezak iz Maruševeca i Josip Drvoderić iz Donje Voće. UZ domaćeg župnika Ivana Košića tu su bili i Vlado Borak iz Svetog Đurđa, Ivan Sakač iz Petrijanca i župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan, vlč Janko Bunić. Čitanja i molitvu vjernih pročitale su Marta Cestar, Dorotea Ivančić i Nadica Levanić, a ministranti na misi u 11 sati bili su Danijel Veršić i David Ivančić. Pod misom pjevao je zbor župe uz pratnju na orguljama  Marijana Županića, a zboru su se pridružile Križarice i pojedini članovi muškog zbora.  Na misi je bilo i dosta djece, neka su bila u društvu roditelja i pretežno baka, a hrabriji su sjeli i na podnožje kod oltara Majke Božje u pokrajnoj kapeli.

   Na prilazima Trgu Ivana Pavla Drugog, kao i na samom trgu bili su brojni štandovi gdje su se mogle nabaviti razni predmeti potrebni u domaćinstvu, od kuhača, cekera i logožara, do šibnatih korpi i metli, drvenih zubača, sjekira i vila, roštilja i pletenke, a mogli su se kupiti i licitari, medenjaci licitarska srca i konjići. Bilo je i kuhinjske posude, pa i cimpleti i zemleni vrći, i veći i manji. Tu je bio i veliki broj svakojakih igračaka i plastičnog  „naoružanja“, a mogla se kupiti i ženska torbica, remen za hlače, papuče i škrlak.

     Ni gladni niste mogli ostati, a i osvježenje se moglo dobiti . Kotlovine i kobasice pripremale su se i na placu i pod šatorom, a kod bivše gostione poznatije pod nazivom „kapelica“ šank su imali i nogometaši Poleta. Tu su se u pripremi kobasica i kotlovine istaknuli Tomica Krleža, Tomislav Kunštek i Antonio Kišić, a u ponudi su na sva tri mjesta bila domaća vina, sokovi i pivo…

      Za razonodu mladih, i nešto starijih na nekadašnjem školskom igralištu bila su postavljena i dva vrtuljka, ringišpila, veliki i mali, koje ste mogli odabrati već prema vlastitoj težini, a i osjećaju starosti i sigurnosti. Za najmlađe tu je bio i  vlakić, a djeca su se mogla spuštati i niz tobogan. Iz kolica je svu tu šarenu vrevu promatrala i Mila Kotolenko Majer, rođena u listopadu prošle godine, a šetnju placom roditelji su najmlađima omogućili i u popodnevnim satima.

      Po tradiciji na večer je održana i zabava koja je potrajalo do ranih jutarnjih sati, a posljedice noćnog veselja ujutro su se mogle primijetiti i oko šatora. Odbačenih flaša i čaša, pa i razbijenih našlo se i kod trgovine „prizemlja stare škole“ i po dvorištu – nekadašnjem igralištu. Obijesti noćnih veseljaka ove godine nije pošteđena ni crkva, kao ni okolni prostor na prilazima crkvi i zgradi pastoralnog centra, a razbijenog stakla od čaša i flaša bilo je najviše na prostoru ispred ulaza u sakristiju, kao i na prilaznom putu i okolnoj travi. Veseljaci su se okomili i na prozor sakristije koji je s unutarnje strane drveni, u sredini je metalna rešetka, a izvana je metalne izvedbe. Približne dimenzije metalne konstrukcije su 160 puta 90 centimetara, a postavljen je kako bi se sakristija zaštitila, zimi od prodiranja hladnog zraka i ljeti od vrućine. Konstrukcija je podijeljena u  šest polja, tri reda po dva polja (visine stakla 46 i dužine od 37 cm). Donja dva stakla u potpunosti su razbijena, a od udarca u donji dio napuklo je gornje staklo s desne strane koje će također trebati zamijeniti. Kako je u subotu na večer veselica ponovljena flaše, čaše i odbačeni „rekviziti“ burnog noćnog života bili su oko crkve i pred sakristijom i u nedjelju, 20. svibnja.

       Proteklih deset godina u župi Križovljan zabilježena su dva oštećenja i krađe imovine s crkvenih objekata. Prvo je stradala Spomen kapela hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca u Otok Virju, a potom i zgrada pastoralnog centra sagrađena sa sjeverne strane crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu. U oba slučaja noćni posjetitelji odstranili su odvodne bakrene cijevi, i pritom oštetili nosivu konstrukciju. Danas su za odvod vode s krova na oba objekta postavljene plastične PVC cijevi koje za sada nisu meta noćnih posjetitelja i skupljača sekundarnih sirovina.  

 

 

 

    U nastavku nekoliko fotografija s proštenja, prvih šest snimljeno je u crkvi, zatim pet  na vanjskom proštenju i zadnja, razbijeni  prozor na sakristiji 

25_103539_40.jpg 25_103552_71.jpg 25_103605_76.jpg 25_103615_11.jpg 25_103624_52.jpg 25_103634_48.jpg 25_103643_93.jpg 25_103702_19.jpg 25_103723_26.jpg 25_104037_34.jpg 25_104049_69.jpg 25_104058_67.jpg