Korisnički login

U proljetnim akcijama očišćeno područje uz Dravu

U čišćenju sudjelovali, ribići, vatrogasci i lovci
    Dolaskom toplijih i dužih dana sve više vremena provodimo u prirodi, a već su se i udomaćile radne akcije čišćenja zelenih površina i područja uz rijeku Dravu. Tako su i ove godine članovi Športsko ribolovnog kluba općine Cestica, pod nazivom „Da nam Drava bude čista i okolica blista“ priredili radnu akciju, u subotu 31. ožujka, čišćenje ribolovnog područja rijeke Drave kojim gospodari Športsko ribolovni klub općine Cestica, a ove godine pridružili su im se i vatrogasci DVD-a Križovljan Cestice. U akciji je ove godine, pod vodstvom Stevice Galeković, voditelja Komisije za ekologiju, sudjelovalo 69 članova ŠRK Cestica, a iz vatrogasnog društvu tu su bili Damir Kralj, Goran Dregarić, Petar Henčić, Mario Hrnčić, Schani Vočanec, Nikola Klasić, Julijan Pšak i zapovjednik Mario Majhen.

     Sudionici akcije sobom su ponijeli sjekire, pile, motorne i ručne, grablje, vile, lopate, noževe za sječu-mačete, vijake i ostali potrebni alat, a osigurati je trebalo i ulje za podmazivanje lanaca na motornim pilama kao i motorni benzin - mješavinu za njihovo pokretanje. Većina sudionika akcije bila je u gumenima čizmama, ili prikladnim cipelama, a dobro su došla i užad kod rušenja suhih stabala te zaštitne rukavice.   Okupljanje sudionika akcije bilo je ujutro u osam sati, na zbornom mjestu, kod ribičke kućice gdje su se podijelili na četiri grupe. Vatrogasci su pod zapovjedništvom Maria Majhena otišli na predio topla mlaka, a ostali su se podijelili na tri grupe.

      Prva grupa radila je na uređenju okoliša ribičke kučice, čišćenju korita potoka Pošalitva koji je ovaj puta bio bez vode, i na predjelu budućeg mrjestilišta južno od ribičkog doma, sve do puta koji državnu cestu D-2 spaja s mostom preko Drave i obližnjim Lovrečan Otokom. Druga grupa čistila je područje uzvodno od ribičke kućice, a najveća grupa čamcima ribočuvarske službe prebačena je na otok. Tu bilo i najviše posla jer je bilo i najviše naplavljenog granja i drveća, a i mnoga stabla koja su bila u fazi sušenja trebalo je srušiti i  posjeći šikaru – živicu.  Posjećena i naplavljena stabla i grane su zapaljene kao i osušeni korov, a dio otoka ostavljen je u prirodnom stanju kako bi se mogle i dalje gnijezditi ptice koje tu obitavaju.

     Čišćenje predjela tople mlake preuzela je vatrogasna ekipa DVD-a Križovljan Cestica, a tu su vatrogasci  u petosatnoj akciji odstranili dva od tri odlagališta. - Bili bismo očistili i treće ali vremenski nismo stigli jer smo se fokusirali i na smeće ispod prvog sloja zemlje, rekao je zapovjednik Mario Majhen i dodao, među prikupljenim otpadom najviše je bilo stakla, plastike i azbestnih ploča. Misli se na ploče iz salonita i izolacionog materijala korištenog kao izolacija kod centralnih grijanja koje se zbog velike toplinske izolacije i danas koriste, a gotovo je čisti azbest. O lokaciji topla mlaka, kaže - u zimi nikada ne smrzne, a ljeti je jedna, možda i najhladnija i najčistija voda u našem kraju. Osobno sam se uvjerio da u ljeti vidljivost doseže i do 5 metara u dubinu i da ima i ljubičaste alge koju nisam nigdje drugdje vidio na Dravi. Nažalost južna strana "tople mlake" naročito prvi dio koji gleda prema Kolarovcu i Brezju, uz same padine, izgleda kao deponij otpada. Stoga sam unaprijed sa predsjednikom ŠRK Cestica gospodinom Marijanom Kolednjakom dogovorio da očistimo taj teren. U subotnjoj akciji odstranjeno je smeće iz pripremljenih bačvi, a prema riječima predsjednik Kluba, Marijana Kolednjaka, ove godine članovi ribolovnog kluba održat će još pet radnih akcija na kojima će se urediti okoliš rijeke, pripremiti natjecateljske staze, a očistit će se i rukavci i akumulacija Hidroelektrane Varaždin, poznatija pod nazivom Ormoško jezero.

     U akciju čišćenja južne strane priobalnog pojasa rijeke Drave uključili su se i lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica. U subotu 14. travnja očistili su predio zvani Krčajek, a akciji su se tog subotnjeg jutra priključilo i Marijan Kolednjak, predsjednik ŠRK i nekoliko ribiča. S obalnog, pretežno šumom obraslog područja lovci su prikupili dvadesetak kubnih metara raznog otpada, najviše plastičnih vreća i kanti, pokidanih PVC stolica, kanistara raznih oblika i namjena, kao i odbačenih plastičnih flaša od motornih ulja, odbačene odjeće i obuće, ostaci sanitarije, zidnih obloga i ostalog smeća.

Sudionici akcije mole mještane da neupotrebljiv materijal i otpad ne odlažu u šume i prirodu nego isti  zbrinu putem organiziranog skupljanja koji se danas provodi  na cijelom području, kako općine Cestica tako i cijele Varaždinske županiji jer i buduće generacije imaju pravo na čistu prirodu i okoliš.  

17_162503_54.jpg 17_162517_37.jpg 17_162532_95.jpg 17_162546_87.jpg 17_162600_00.jpg 17_162615_11.jpg 17_162628_95.jpg 17_162655_15.jpg 17_162710_00.jpg 17_162728_23.jpg 17_162741_92.jpg 17_162757_50.jpg