Korisnički login

Uskrs 2012. godine kišovit i hladan

Unatoč hladnoći vuzemlice u općini Cestica zapaljene u prisutnosti  vatrogasaca

     Dolaskom proljeća nastupili su topliji dani, a potkraj ožujka i početkom travnja temperature su tijekom dana prelazile i 22 º C. Vjetar i sunce osušili su tlo te su svi, a naročito poljoprivrednici s nestrpljenjem očekivali kišu koju su metereolozi najavili za petak 6. travnja. Još je u četvrtak, popodnevna temperatura dosezala i do 23 stupnja, a zahlađenje i kiša uslijedila je tijekom noći. Kišno i tmurno bilo je i u petak, kao i slijedeći dan tijekom kojeg je bilo i razdoblja bez oborina. U subotu na večer temperatura se spustila do pet stupnjeva, a kiša je nemilice padala od dvadeset sati tako da smo Uskrs dočekali s kišobranima.

       Veliki tjedan prošao je i ove godine u pripremi za Uskrs, a crkveni obredi i mise i ove su godine održani po uobičajenom rasporedu. Posljednji dan korizme, na veliki četvrtak, 5. travnja 2012. godine,  popodne započelo je Vazmeno trodnevlje (muka, smrt i uskrsnuće Kristovo), a na večer u 19 sati u župnoj crkvi bila je misa večere Gospodnje nakon koje su do Uskrsa utihnula zvona.

      Na groblju u Cestici tog dana ispratili smo dvije župljanke. U 15 sati bio je sprovod Dorice Borak (84) iz Radovca, a u 17 sati  Katice Vidrač iz Križovljana koje je dobi od 87 godina umrla dan ranije. U Križovljanu je isti dan preminula i susjeda Terezija  Majhen, kći Franje i Roze rođene Krleža, rođena je 7. listopada 1914. godine, u Cestici, a pokopana je u petak u 15 sati.

      Na Veliki petak boguslužje je u crkvi započelo u 16 sati, a potom su se na Kristovu grobu koji se svake godine nalazi u kapeli Majke božje vjernici mogli pomoliti, kao i tijekom subote. Vazmeno bdijenje započelo je u subotu  u 22 sata, a zbog kiše koje je nemilice padala blagoslovu vatre pred crkvom bio je prisutan manji broj vjernika. Na uskrsnoj vatri zapalile su se svijeće te je procesija krenula u crkvu gdje su nastavljeni obredi i misa. Pjesmom Slava Bogu oglasila su se ponovo zvona i orgulje župne crkve, a prva uskrsna misa završila je blagoslovom jela. Na sam Uskrs bila je misa s blagoslovom jela i u Lovrečanu kao i u župnoj crkvi, a temperatura u  prohladno uskrsno jutro iznosila je tek koji stupanj iznad nule.   

    Višetjedne pripreme za proslavu Uskrsa imaju i svoju draž u pripremanju vuzemlica koje se obično pale u subotu pred sam blagdan, a ove godine, zbog hladnog i kišovitog vremena, na paljenje vatre odlučili su se tek najhrabriji kojih je bilo u svim naseljima, kako u nizinskom tako i u brdovitom dijelu. Pucalo se uz pomoć karabita i mužara, a u subotu ove godine pucnjava je odjekivala i u Vinogradskoj  ulici u Radovcu, sve dok kiša nije potjerala pucače.

Najveću cestičku vuzemlicu i ove su godine napravili stanovnici Gornjeg Vratna, iz Varaždinske, Viničke i ulice Ljudevita Gaja, a u njenom sastavljanju i pripremanju tijekom tjedna sudjelovalo je dvadesetak mještana starosti od devet pa i do preko šezdeset godina. Stjepan Leskovar, zbog operacije koljena više je pomagao savjetima, a u dopremu drva iz obližnje šume Gaj i izradi drvene konstrukcije sudjelovali su Martin Drožđek, Goran Kostanjevec, Mihael Ivančić, Marko Kolmačić, Ivan Novak, Dean Dukši, Mario Galović, Miro i Nikola Hrgar, Mario Mihin, Adrijano i Alen Bizjak, Tin Vujasinović, Damir Žmegač, Ivan Hip – Čići iz Radovca i Miroslav Majhen iz Cestice, te najmlađi, desetogodišnji Izodor Galović i godinu dana mlađi Patrik Žmegač i Goran Kovačić koji su sudjelovali u izradi male vuzemlice oko koje su se uglavnom okupila djeca. Vuzemlica je dogotovljena u četvrtak, a cjelodnevnom i noćnom čuvanju priključili su se i mještani susjednih naselja dok su najuporniji i prenoćili na pripremljenim ležajevima. čuvanju napravljenog.

        Paljenje vuzemlice izvedeno je, u prisutnosti stotinjak mještana, na sam Uskrs popodne, a zbog jakog vjetra koji je često mijenjao smjer zapaljenju desetak metara visoke konstrukcije prisustvovala je, na čelu sa zapovjednikom Elvisom Majhenom, s pripremljenom vatrogasnom opremom, cisternom i vozilom,  i vatrogasna postrojba DVD-a Gornje Vratno. Iz istih razloga dežurstva kod vuzemlica provela su i ostala vatrogasna društva, a zbog toga jer je mala vuzemlica postavljena bliže naselju njeno zapaljenje ostavljeno je za uskrsni ponedjeljak kada je cijeli teren očišćen i zemljište pripremljeno za predstojeće poljoprivredne radove.

 

U nastavku Nekoliko fotografija snimljenih kod vuzemlice u Gornjem Vratnu te Božji grob i glavni oltar u danu pred Uskrs, na Veliku subotu

15_154429_07.jpg 15_154438_34.jpg 15_154447_09.jpg 15_154456_10.jpg 15_154505_13.jpg 15_154513_18.jpg 15_154523_28.jpg 15_154532_01.jpg 15_154540_56.jpg 15_154555_05.jpg 15_154605_99.jpg 15_154617_13.jpg