Korisnički login

U četvrtak, 17. studenog 2011. godine na groblju u Cestici

 Oprostili se od Ane Arklinić (101), najstarije stanovnice općine Cestica

 Oprostili se od Ane Arklinić (101), najstarije stanovnice općine Cestica

         U bolnici u Novom Marofu umrla je u srijedu, 16. studenoga Ana Arklinić, rođena Rodeš najstarija stanovnica općine Cestica. Sprovod je bio u četvrtak, 17. studenoga u 14 sati, na groblju u Cestici, a pogrebne obrede i molitvu predvodio je vlč Ivan Košić, križovljanski župnik, koji je nakon ukopa u crkvi Uzvišenja svetog križa u Radovcu služio i misu zadušnicu. Tijekom srijede i četvrtka od pokojnice su se došli oprostiti i brojni mještani naselja Kolarovec, Babinec, Falinić Breg i ostalih cestičkih naselja, a križeve su do mjesta ukopa nosili Denis Smotar i Filip Lazar. Ana Arklinić pokopana je u zajednički grob s pokojnim mužem Jurom koji je preminuo 1982. godine.

         Pokojna Ana Arklinić r. Rodeš, rođena je, 6. prosinca 1910. godine u Kolarovcu, na blagdan Svetog Nikole. Roditelji Ane bili su Franjo i Josipa rođena Težak, a uz kumstvo Lujze i Imbre Kokot krstio ju je dva dana kasnije, 8. prosinca 1910. godine tadašnji križovljanski kapelan i kasniji župnik Martin Pižeta.  U doba rođenja Ane u obitelji su već bile sestre Anastazija, Elizabeta, Marija i Terezija, a poslije su rođena i dva brata i dvije sestre, Rozalija, Stjepan, Franjo i Štefanija. Udajom za Juru Arklinića, 2. veljače 1936. godine, Ana se s mužem preselila na Falinić Breg gdje su živjeli kao „vencelini“ u klijeti obitelji Kolar (Juraj Arklinić rođen je 5. travnja 1905. godine u Kolarovcu 25, sin Tome i Kate rođene Korotaj, a krstio ga 9. travnja križovljanski kapelan Stjepan Kovačić). Na Falinić Bregu obitelj se i povećala, prvo se, 1936. godine rodio sin Stjepan koji je kao dijete umro, a kćeri Danica Marija, rodila se 24. prosinca 1938. godine u Kolarovcu 34, te kasnije i sestra joj Josipa, rođena 18. prosinca 1940. godine. Pedesetih godina dvadesetog stoljeća obitelj Arklinić je u Kolarovcu sagradila vlastitu kuću u kojoj je baka Ana živjela do utorka 8. studenoga kada je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja primljena u novomarofsku bolnicu gdje je i umrla osam dana kasnije.

     Odrastanjem kćeri su se udale (Danica za Ivana Pintarića, a Josipa za Mirka Veselnik), i  s  muževima nastavile živjeti u vlastitima domaćinstvima, a baka Ana i suprug joj Juraj ostali su u kućici koja je sagrađena u današnjoj ulici 8. maja. Nakon smrti supruga 1982. godine ostala je živjeti u vlastitom domu, a posljednjih godina u održavanju kuće najviše je majci na pomoći bila  kćerka Josipa i njena obitelj koja je kuću sagradila preko puta bake Ane. U slobodno vrijeme do bake Ane često su navratili i unuci Božidar, Boris i Mirko te kod dolaska u Hrvatsku i Slavica koja živi u Njemačkoj. Obitelj se s vremenom i proširila te je baka posebno bila ponosna i na praunuke, a to su Marijeta i Tatjana, te Mario, Mano, Mihael i Renato, te najmlađu, šestomjesečnu pra-praunuku Anu Kokot, kći  Damira i Marijete r. Veselnik, rođena 29. travnja.

       Prema podacima Općine Cestica Ana Arklinić pokopana je kao 35 osoba na cestičkom groblju, a na ostala dva cestička groblja u proteklih deset mjeseci pokopano je još dvadeset i dvoje ljudi. Na groblju u Lovrečanu bilo je 9 ukopa, a na groblju u Natkrižovljanu sahranjeno je 13 umrlih. U Natkrižovljanu se  pokapaju preminuli s područja župe Sveta Barbara Natkrižovljan koja obuhvaća naselja Natkrižovljan, Jarki, Križanče, Malo Gradišće, Selci Križovljanski i  istočni dio naselja Falinić Breg, a pod župu Sveta Barbara spadaju i naselja Goruševjak i veći dio naselja Vinica Breg iz susjedne općine Vinica. Prema podacima Matičnog ureda Cestica, koji pokriva dvadesetak naselja cestičke općine, na području općine Cestica umrlo je 48 osoba, a ostali pokojnici upisani su u matice umrlih u mjestima gdje ih je zadesila smrt rekao je matičar Stjepan Mihin. Na našem području to su prije svega bolnice Varaždin, Klenovnik i Novi Marof, a ima i ostalih mjesta.

     Grob obitelji Arklinić u kojem od četvrtka 17. studenoga 2011. godine počivaju tijela Jurja i Ane Arklinić nalazi se u drugom redu, s desne strane cestičkog groblja.

Počivala u miru Božjem.

23_120252_40.jpg 23_120305_72.jpg 23_120316_99.jpg 23_120331_73.jpg 23_120348_33.jpg 23_120359_19.jpg