Korisnički login

U utorak, 9. studenoga 2011. bio prijem za roditelje novorođene djece

 

 

U Gornjem Vratnu najviše mladih, najmlađih stanovnika općine Cestica

        Posljednjih mjeseci naselja općine Cestica bogatija su za desetak novih stanovnika te je za roditelje novorođene djece priređen prijem koji je realiziran u utorak, 9. studenoga s početkom u 17 sati. Odlukom općine Cestica, kao pomoć u podizanju djece, svakom novorođenčetu pripada novčani dar u iznosu od 1000 kuna, a čestitke prisutnim roditeljima na prinovama u obiteljima uputio je Josip Borak, zamjenik načelnika.

    U pozdravnom govoru istaknuo je da općina Cestica ima tri strateška pravca ulaganja;  obrazovanje, gospodarstvo i turizam, a jedna od već dugo primjenjivanih odluka je i osiguranje novčanog dara za svako novorođeno dijete. U obrazovanje najveća sredstva odlaze za dogradnju OŠ Cestica i novoizgrađenu dvoranu, a iz proračuna općine dijelom se pokrivaju troškovi srednjoškolskog prijevoza učenika i dodjela studentskih stipendija najuspješnijim studentima. Pomoć roditeljima u podizanju djeca ogleda se i u sufinanciranju smještaja djece u dječjem vrtiću za koji se po djetetu izdvaja 450 kuna za prvo dijete, za drugo se izdvaja sto kuna više, a ako je u vrtiću troje djece iz jedne obitelji za treće Općina u cijelosti pokriva troškove smještaja. Posljednjih godina značajni napori su učinjeni u poticaju i razvoju gospodarstva, a jedan od smjerova razvoja i novog zapošljavanja je turizam za koji na području općine Cestica postoje dobr mogućnosti. I to lovnog i ribolovnog turizma na nizinskom području uz rijeku Dravu, a razvojem Vinske ceste klampotic nastoji se omogućiti lakši plasman vina s brdovitog vinorodnog područja.

     Dodjela novčane nagrade provodi se preko Hypo alpe adria banke te je svakom roditelju uručena štedna knjižica s upisanih tisuću kuna, a mogućnosti štednje koja je stimulirana godišnjom kamatom od 4,5 posto objasnila je Martina Šarc. Svakom djetetu banka je osigurala prigodan poklon, posebno za djevojčice i dječake, a uz čestitke svakoj mami zamjenik načelnika Josip Borak uručio je ružu. Prijemu je prisustvovala i Karmen Majhen, djelatnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Cestica, a među deset pozvanih roditelja najviše djece živi u Gornjem Vratnu, troje. Po jednog stanovnika dobila su naselja Brezje Dravsko, Cestica, Kolarovec, Križanče, Natkrižovljan, Otokm Virje i Veliki Lovrečan, a bez prinova u obiteljima ostalo je 12 naselja.

      Možda je kao zanimljivo zgodno istaknuti da je posljednjih mjeseci rođeno više dječaka, a tek tri djevojčice od kojih dvije žive u Gornjem Vratnu i jedna u Cestici. Od desetero djece osam ih je s područja župe Križovljan, a tek dvoje iz župe Sveta Barbara Natkrižovljan.

   Posljednjih mjeseci rođeni su, djevojčice: Ivana Tušek, kći Marija i Mihajle r. Slomović, rođena 26. ožujka, živi u Gornjem Vratnu, Mia Majhen, kći Božidara Kralj i Nikoline Majhen, rođena 3. srpnja, živi u Gornjem Vratnu i Marta Kos iz Cestice, kći Darka i Gabriele rođene Furjan, rođena 18. kolovoza. Sva djeca rođena su ove godine, a od dečki najstariji je Marko Pajan iz Otok Virja, sin Nikole i Renate, rođen 9. svibnja, potom slijede, Leon Lazar iz Križanča, sin Rajka i Božice rođene Majhen, rođen 16. svibnja,  Dino Kukovec iz Brezja Dravskoga, sin Dejana i Martine rođene Županić, rođen 27. svibnja, Antonio Težak iz Natkrižovljana, sin Mirana i Suzane rođene Debelić, rođen 20. kolovoza, Dominik Kukec iz Gornjeg Vratna, sin Darija i Danijele rođene Barilec, rođen 11. kolovoza, Ivan Borak iz Velikog Lovrečana, sin Miljenka i Vesne rođene Šestanj, rođen 9. rujna i Lukas Vnuk iz Kolarovca, sin Marija i Valentine rođene Kokot, rođen 26. rujna.

     Među novorođenom djecom osmero je rođeno u Varaždinu i dvoje u Ptuju, a prijemu su uz mame prisustvovali i petogodišnji Luka Pajan i vršnjak mu Dario Vnuk.

    Zajednička fotografija sudionika prijema i nekoliko fotografija snimljenih na susretu, a tu su redom i najmlađi prisutni, Ivana Tušek, Leon Lazar, Dino Kukovec, Lukas Vnuk i Marko Pajan.

10_133703_71.jpg 10_133714_83.jpg 10_133733_45.jpg 10_133749_03.jpg 10_133820_87.jpg 10_133837_13.jpg 10_133851_46.jpg 10_133910_38.jpg 10_133923_94.jpg 10_133946_43.jpg 10_133956_58.jpg 10_134006_26.jpg