Korisnički login

Općina Cestica povodom blagdana Svih Svetih 2011. godine

U spomen na poginule branitelje i preminule vijećnike položili vijence i zapalili svijeće

            Na blagdan Svih svetih na poseban način sjećamo se naših preminulih iz obitelji, prijatelja, rođaka…. Uređujemo grobove, sadimo cvijeće, polažemo vijence i palimo svijeće, a za pokoj im dušama izmolimo i molitvu i prekrižimo grob. Prolazeći stazama među grobovima prisjećamo se i poznanika, koji su eto prije nas završili ovozemaljski život, a i pokojnih školskih kolega i znanaca kojima su tijela ukopana i na drugim mjestima, i možda na udaljenim grobljima koje nismo u mogućnosti češće posjetiti. S mislima na njih svijeću najčešće zapalimo kod središnjeg križa, kao i za one koji su nam nekako iz misli nestali, a možda su umrli i davno prije našeg pamćenja te im grobovi više nisu označeni i počivaju s nekima koji su kasnije pokopani.

       S posebnom ljubavlju grobove uređujemo pred Sesvete, a lijepo uređeno grobno mjesto ponos je svake obitelji. Na sam blagdan grobove najmilijih posjete i potomci pokojnih koji danas žive u drugim mjestima, često i državama te se u taj dan obično susretnu prijatelji i poznanici koje su životni putovi odveli na razne strane, a eto ljubav prema rodnoj grudi i precima upravo nam je na blagdan Svih svetih omogućila ponovni susret i podsjećanje na dio života koji smo zajedno proživjeli. Kako na Sesvete grobove pokojnika obično posjećuju cijele obitelji to je i prilika za međusobno upoznavanje mlađih članova kao i međusobno povezivanje zajedničkih korijena.

Na blagdan Svih svetih sjećamo se i poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, kao i preminulih u sukobima prošlih ratova, a s posebnim dostojanstvom sjećamo se i znanih i neznanih stradalih u poratnim učvršćivanjima vlasti kojima su posljednja počivališta i grobišta desetljećima zatajivana i prešućivana te su im spomen obilježja postavljena tek dolaskom demokracije.

       U spomen na pognule branitelje svake godine vijence položi i izaslanstvo Općine Cestica, a predstavnici općinske vlasti to su ove godine napravili u petak, 28. listopada. Uz načelnika Mirka Korotaja, zamjenika mu Josipa Boraka i predsjednika Vijeća Ivana Hohnjeca odavanju počasti i obilasku prisutni su bili i članovi Vijeća i savjeta načelnika; Snježana Juričinec, Vlado Vinter, Stjepan Borak, Franc Težak, Leonardo Lorbek, Stanislav Hošnjak, Žarko Rodeš, Josip Sambolec, Stjepan Mumlek, Darko Majhen, Marijan Hutinski i Denis Kotolenko, a svijeće kod spomen križeva na grobištu Pancerica i na stratištu „Križara“ u Lovrečanu zapalili su i članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

     Prvo su položeni vijenci na grobove poginulih hrvatskih branitelja Janka Kukeca i Damira Bednjanića na groblju u Cestici, a tu su zapaljene svijeće i na grobovima preminulih vijećnika  općine Cestica biranih u Vijeće u proteklim mandatima, od 1993. godine, Ivana Šoštarića, Ivice Hrnčića, Stjepana Spevana i Marijana Lorbeka.  Svijeća je zapaljena i na grobu Karla Tomažića, prvog načelnika općine Križovljan Cestica, preminulog 1912. godine, a prisutni su se sjetili i na preminule svećenike pokopane na nekadašnjem župnom groblju (tu su pokopani vlč Ivan Čižmak, Ivan Mađarić, Ivan Dugi, Antun Rugani, vlč Zdravko Borak i Trpimir Stjepan Grmec) kao i na preminule hrvatske branitelje umrle nakon Domovinskog rata.

      Potom je položen vijenac kod spomen križa na grobištu Pancerica u Otok Virju, a druga grupa uputila se, predvođena zamjenikom načelnika Josipom Borakom, do grobišta „Križara“, koje je uz rijeku Dravu, nedaleko od državne ceste D-2 u Lovrečanu gdje je također položen vijenac i zapaljene svijeće. Na kraju je položen vijenac na grob poginulog branitelja Mirka Lazara, pokopanog na groblju u Natkrižovljanu, a tu su svijeće zapaljene i kod glavnog križa i spomenika pokopanim svećenicima župe Sveta Barbara Natkrižovljan. Tu su pokopani Stjepan Kutnjak 1815., Ivan Hažić 1844., Mato Zvrhek 1872., Pavao Šlibar 1887., Ignacije Langzeiner 1908. i vlč Andrija Bančić 1933. godine.

  Hrvatski branitelji poginuli u obrani Republike Hrvatske u Domovinskome ratu, 1991. - 1995. Janko Kukec iz Gornjeg Vratna, rođen 26. svibnja 1969. godine u Ptuju, sin Stjepana i Marije, rođ. Švetak, gardist, 5. pješački bataljun, poginuo na zapadnoslavonskom bojištu, u Gornjim Rajićima 2. listopada 1991. godine.

     Mirko Lazar iz župe Sveta Barbara Natkrižovljan, rođen 8. prosinca 1970. u Varaždinu, sin Stjepana i Helene rođ. Kokot, kao pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske poginuo je na  zapadnoslavonskom bojištu kod Pakraca, 27. prosinca 1991. godine. Pokopan je na groblju u Natkrižovljanu. Na grobu pokojnog Mirka nalazi se i spomen ploča u koju su uklesani riječi:

„Navik on živi ki zgine pošteno“ – uspomena na Tebe uvijek živi u našim srcima i mislima. Tvoji najmiliji. 

      Damir Bednjanić, rođen 9. kolovoza 1974., sin Franje i Ane rođ. Lukaček, pripadnik specijalne jedince „Rode“, bio je na brojnim ratištima, sudjelovao je u obrani Borova Sela i Vukovara, prošao oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju, a poginuo je 20. studenog 1995. godine od eksplozije mine na vojnoj vježbi na vojom poligonu kod Drave u Varaždinu.

 

     Na blagdan Svih svetih redovita su dežurstva na cestičkim grobljima, a dežurstva obavljaju  vatrogasne postrojbe pojedinih DVD-a iz Vatrogasne zajednice općine Cestica. Tako su na groblju u Lovrečanu preventivno dežurali vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrave, na groblju u Natkrižovljanu vatrogasci DVD-a Gradišće, a na najvećem cestičkom groblju u Cestici  ovogodišnje dežurstvo obavili su vatrogasci DVD-a Gornje Vratno.

   Nekoliko fotografija s održanog polaganja vijenaca 2011. godine

01_143402_31.jpg 01_143410_80.jpg 01_143419_83.jpg 01_143428_61.jpg 01_143438_79.jpg 01_143446_70.jpg 01_143455_91.jpg 01_143505_66.jpg 01_143514_76.jpg 01_143524_10.jpg 01_143533_03.jpg 01_143542_20.jpg