Korisnički login

Cestička udruga vinara Sveti Martin u nedjelju 16. listopada 2011.

Priredili druženje uz kostanje i mošt

      Nakon održane prve cestičke kestenijade koju je organizirala Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica 2009. godine na parkiralištu ispred zgrade Općine Cestica i DVD-a Križovljan Cestica te druge priređene na parkiralištu ispred društvenog doma u Gornjem Vratno  ove godine treća je održana ispred zgrade DVD-a Virje Križovljansko, u nedjelju 16. listopada 2011. Iako je početak druženja bio najavljen za 14 sati tu se već u 13 sati okupila ekipa za pečenje i podvorbu, a prethodnih dana i ujutro pripremljeni su kesteni za pečenje, montiran šator i postavljene klupe. Vrijedni članovi Udruge pripremili su i dovoljne količine sokova i mošta te je zapravo tako počela i prva otvorena „degustacija“ ovogodišnje berbe koja će u vinogradarskim krugovima ostati kao jedna od najboljih, a uz mošt dobiven iz bijelih i crnih sorti grožđa posjetiteljima je na raspolaganju bio i mošt dobiven iz kupina. Uz mještane Virja Križovljanskoga i obližnjeg Otok Virja i Radovec Polja na popodnevnom druženju sudjelovali su i brojni posjetitelji i iz ostalih naselja, a da bi u kestenima i mladom moštu mogli uživati i stariji, teže pokretni stanovnici, koji su program pratili s prozora svojih kuća, pobrinule su se članice KUD-a,  Marta Cestar i Valentina Skupnjak, koje su im  dostavile vruće kestene i čašu mošta.

       Sam program započeo je nešto poslije dva sata, a okupljene vinogradare i posjetitelje pozdravio je predsjednik Udruge Mladen Horvat. Dobrodošlicu posjetiteljima uputio je i Stjepan Županić, predsjednik Mjesnog odbora Virje Križovljansko, a zahvalu vinogradarima na druženju i očuvanju običaja u ime Vijeća općine Cestica izrekao je Josip Sambolec. 

       Kulturno umjetnički program izveo je KUD općine Cestica, a uz članove folklorne sekcije nastupili su i tamburaši i pjevački zbor. Prisutni iz KUD-a bili su (prema slici): u donjem redu, s lijeva na desno: Luka Furjan, Davorka Golubić, Maja Težak, Natalija Vočanec, Viktorija Kostanjevac, Valentina Skupnjak, Marta Cestar, Helena Juričinec i Dorotea Ivančić, a u gornjem redu bili su: Evica Lazar, Slavica Obadić, Vera Bogadi, Marija Obadić, Anka Horvat, Matija Golubić, Josipa Spevan, Saša Vučak, Marta Šobak, Stanko Golubić, Danijel Korotaj, Tamara Drašković, Ana Mihin, Monika Vunderlih, Ana Vrbnjak, Dean Kolar i Lucija Vočanec.

      Dobrom raspoloženju posjetitelja doprinio je i uobičajeni „vinogradarski“ glazbeni sastav koji često djeluje pod različitim nazivima, od Kormorana do Škvorcove družine, a ovaj puta svirali su i pjevali: Mirko Juričinec, Josip Vočanec, Josip Škvorc i Stjepan Mumlek.

  Uz ponuđene kestene vodio se razgovor o predstojećim poslovima pretakanja i dozrijevanja plodova vinograda, a uz pjesmu i ples druženje je potrajalo do večernjih sati.

     Rukovodstvo Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica godišnje organizira više okupljanja i druženja , a posebno se pazi na poštivanje „vinsko-vinogradarskih“ običaja. Tako početak radova u vinogradima članovi obilježe okupljanjem u siječnju, na blagdan sv. Vinka, a završetak radova u vinogradu obilježi se o blagdanu Sv. Lovre kada se postavljaju klampotici. Najsvečaniji i najradosniji vinogradarski blagdan je ipak „Martinje“ koje se obilježava o blagdanu Svetog Martina, a ove godine vinogradari će krštenje mošta obaviti na sam blagdan, 11. studenoga. Martinjska večera održat će se u restoranu Danijel u Babincu, a prijave, rezervacije i uplate (80,00 kuna po osobi) primaju se u nedjelju 6. studenoga od 9 do 12 sati u ugostiteljskom objektu Klasić u Križovljanu.  

 

21_082342_23.jpg 21_082350_52.jpg 21_082409_21.jpg 21_082422_36.jpg 21_082433_75.jpg 21_082459_10.jpg 21_082513_15.jpg 21_082536_22.jpg 21_082549_27.jpg 21_082603_03.jpg 21_082617_44.jpg 21_082627_67.jpg