Korisnički login

Održana završna konferencija o realizaciji EU projekta

U projektu sudjelovalo 500 sudionika iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Slovenije

      Od svibnja mjeseca u realizaciji je EU program Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije financiran sredstvima Europske unije u iznosu od 56.448,70 Eura. Nositelj projekta je općina Cestica, a partneri u projektu su općine Heiningen iz Njemačke, Cirkulane iz Slovenije i Molnari (Mlinarci) iz Mađarske.

      Realizacija programa odvijala se po slijedećem rasporedu. Prvi susret 7. i 8 svibnja održan je u općini Cestica, a na vatrogasnom natjecanju koje je održano na igralištu Nogometnog kluba Dinamo Babinec u organizaciji DVD-a Babinec i VZO Cestica, sudjelovalo je više stotina pripadnika vatrogasnih postrojbi te je održana i proslava blagdana Svetog Florijana. U lipnju mjesecu, 4. i 5. lipnja,  održan je folklorni festival, domaćin susret bila je općina Cirkulane u Sloveniji, a na susretu je sudjelovalo preko 120 sudionika.  Predstavljena su kulturno umjetnička društva, pjevači, plesači, a sudionici susreta upoznali su običaje i vinorodne predjele općine. U srpnju mjesecu na programu su bile sportske aktivnosti, a susret je 9. i 10. srpnja održan u općini Mlinarci, u Mađarskoj. Prvi dan odigran je nogometni turnir, a drugi dan pobjedničkoj ekipi i nagrađenima predana su priznanja. Susret je završio piknikom na Muri gdje je posjetiteljima i sudionicima programa prikazano ispiranje zlata iz rijeke Mure. Četvrti susret Eu projekta Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije održan je u njemačkoj općini Heiningen, 6. i. 7. kolovoza, a sudionici susreta iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije na put su krenuli već u petak, 5. kolovoza, rano ujutro. Susreli su se u Ptuju oko 4 sata, te su dalje autobusi krenuli zajedno prema Austriji i Njemačkoj. Popodne su izletnici iz tri države posjetili Muzej Mercedesa u Stuttgartu, a zbog kiše koja je nemilice padala izostavljen je odlazak u Stuttgart i obilazak grada. Za drugi dan predviđeno je planinarenje, a zbog velikog broja sudionika planinari su se podijelili na dvije grupe.

        Kako je općina Cestica iz Hrvatske nositelj projekta završna konferencija o realizaciji Euro projekta Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije, održana je 15. listopada 2011. godine na području općine Cestica. Konferencija je započela u 11 sati, a održana je u domu DVD-a Babinec.

Gosti na održanoj konferenciji

    U ime Općine Cestica sudionike je pozdravio Darko Majhen, a dobrodošlicu prisutnima, gostima i partnerima u projektu uputio je načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. O projektu je govorio Josip Borak, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije koji je istaknuo da je projekt okupio preko petsto sudionika te pruža realni temelj za daljnju suradnju svih sudionika u projektu, a koja se može proširiti i na ostala područja. Potom je prikazan i kratki petominutni film, autora Antonija Kišića, u kojem su obuhvaćena sva dosadašnja događanja i dosadašnja druženja, od vatrogasnog natjecanja u Cestici i folklornog festivala u Cirkulanama, do susreta nogometaša u Mlinarcima i planinarenja u Njemačkoj.

     Zadovoljstvo realizacijom programa i upoznavanjem tradicije ostalih sudionika u projektu izrazili su i čelnici općina Ištvan Vuk iz Mađarske, Janez Jurgec iz Cirkulana i Norbert Aufrecht iz Njemačke, a čestitke općini Cestici i ostalim sudionicima i partnerima na projektu uputio je zamjenik župana Milan Pavleković. Prisutnima se obratila i Lidia Josvai, savjetnica za kulturu pri Veleposlanstvu Republike Mađarske u Zagrebu, koje je čestitala na realizaciji projekta i istaknula da se upoznavanje naroda i druženja dešavaju na civilnim inicijativama. Čestitke na realizaciji projekta uputio je i Radimir Čačić, počasni građanin općine Cestica i predsjednik Hrvatske narodne stranke, koji je naglasio da su putovnice uvedene tek 1918. godine, a znanja u pojedinim zanimanjima majstori su stekli školovanjem na raznim školama u različitim zemljama.

Potpisane povelje o bratimljenju

      U drugom dijelu subotnje konferencije uslijedilo je međusobno potpisivanje povelje o bratimljenju, a iste su napisane na sva četiri jezika. Tako su povelje koja je općina Cestica potpisala s ostalim općinama napisane na hrvatskom i slovenskom, hrvatskom i mađarskom i hrvatskome i njemačkom jeziku. Povelju o bratimljenju mađarske općine Molnari (Mlinarci) s ostalim općinama napisana je na mađarskom i hrvatskom, mađarskom i njemačkom i mađarskom i slovenskom jeziku. Na sva četiri jezika potpisane su povelje o bratimljenju koje su sklopile i ostale dvije općine, Cirkulane i Heiningen, između sebe, kao i s ostale dvije općine u projektu.  Potpisnice povelje o bratimljenju obvezuju se da će  surađivati na području kulture, prirodnog nasljeđa, znanosti, obrazovanja i stručnog usavršavanja, turizma, sporta, gospodarstva, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline.

            U potpisanoj povelji ističe se da će svaka sredina,u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, olakšati uspostavu partnerstva između predstavnika socijalnog, kulturnog, gospodarskog i sportskog života, iz javnog i privatnog sektora, koji imaju želju da razvijaju odnose i razmjenu između općina, a povelju su međusobno potpisali načelnici, Mirko Korotaj iz Cestice, Janez Jurgec, načelnik slovenske općine Cirkulane, Ištvan Vuk iz Mađarske i načelnik njemačke općine Heiningen Norbert Aufrecht.

      Uslijedilo je međusobno čestitanje, a izmijenjeni su i prigodni pokloni koji su se isticali svojom originalnošću. Tako je načelnik Mirko Korotaj gostima iz ostalih općina poklonio koš, nekad nezamjenjiv i svakom domaćinstvu potreban predmet u koji se brao kukuruz i prenosili plodovi polja i voćnjaka. Zbog loših i često neprohodnih prometnica posebno je bio u upotrebi u brdovitom dijelu općine, a danas služi kao suvenir. Načelnik Norbert Aufrecht rekao je da žitelji Heiningena rado odlaze u susjedna području brati trešnje te su zbog toga prozvani čvorci te je ostalim čelnicima poklonio ručnik s motivom ptice, a znamenitosti općine Cirkulane je i klopotec sa šest krila, koji su primili predstavnici ostalih općina. Praznu knjigu za upisivanje događaja na druženjima i susretima poklonio je Ištvan Vuk, koji je naglasio da će događaji zapisani u knjigu u doglednoj budućnosti biti interesantni za buduća pokoljenja koje će iz zapisa moći pratiti što se nekad zbivalo u susretima sudionika u projektu.

        Susretu su prisustvovali i predstavnici udruga koje su sudjelovale u projektu, vatrogasci, predstavnici kulturno umjetničkih društava, planinarskih organizacija i nogometnih klubova, a nakon službenog protokolarnog dijela snimljena je zajednička fotografija. U sredini sale Udruga ručnih radova Vezilje iz Cestice priredila je izložbu, a za uspješnu realizaciju subotnje konferencije zasluge pripadaju i članovima DVD-a Babinec koji su pripremili salu i prevodiocima, a to su na konferenciji uspješno obavile Gabriela Kos i Zorica Lukač.

      Nekoliko fotografija s održane konferencije i druženja nakon toga

 

20_215918_55.jpg 20_215926_77.jpg 20_215933_54.jpg 20_215940_07.jpg 20_215947_32.jpg 20_215955_31.jpg 20_220004_09.jpg 20_220019_34.jpg 20_220027_59.jpg 20_220035_05.jpg 20_220045_10.jpg 20_220057_94.jpg