Korisnički login

Uz proslavu zlatne mature prve generacije učenika Vrtlarske škole Opeka

I učenici iz općine Cestice bili prvi polaznici obrazovanja za vrtlare

   Varaždinska županije obilje brojnim spomenicima graditeljske baštine, dvorcima i kurijama. O mnogima se posljednjih desetljeća ne vodi odgovarajuća briga, te djeluju derutno, zapušteno i napušteno. Nekako najbliži nam je dvorac Križovljangrad koji je u posljednje vrijeme dobio barem nova i čvrsta sva ulazna vrata, a zahvaljujući razumijevanju i pomoći rukovodstva Konzervatorskog zavoda iz Varaždina, pred nekoliko godina rupe na krovu zatvorene su novim crijepom te se time onemogućilo prodiranje vode i uništavanje donjih etaža. Na žalost dvorac je i dalje bez ijednog prozora, vjerojatno i stropova, a zapušteno djeluje i okoliš, odnosno napušteni perivoj koji se prostirao do rijeke Drave.

    U nešto drugačijem svijetlu je znameniti Arboretum Opeka u Marčanu, u susjednoj općini Vinica. Tu park i danas plijeni svojom ljepotom, a žaloste derutne i razvaljene zidine dvorca kojem je 1989. godine, uslijed predviđene restauracije i obnove, skinuto krovište, a da novo nikad nije stavljeno te nekad reprezentativni objekt sve više postaje ruševina. Mnogi se dvorca sjećaju s ponosom i sjetom, a među njima su i učenici prve generacije Vrtlarske škole, koji su zdanje poznavali u svjetlijem i reprezentativnijem stanju.

    Povijest i jednog i drugog perivoja i parka sežu u 19 stoljeće, a dvorac u Križovljangradu sagrađen je 1752. godine dok dvorac Opeka bude preuređivan sredinom 19 stoljeća i kasnije 1910. godine.

 Nakon Drugog svjetskog rata, dolaskom komunističke partije na vlast i jedan i drugi dvorac s pripadajućim posjedima su nacionalizirani i prešli u ruke države. Dvorac u Križovljangradu napušten je nakon požara 1949. godine, a u dvorcu Opeka 1958. godine počinje s radom Vrtlarska škola. Jedan dio koristi se za održavanje nastave, a u drugom dijelu bili su smješteni učenici i služio je kao internat, odnosno đački dom s pripadajućim prostorijama za upravu, blagovaonom, kuhinjom, sanitarnim čvorom…  

    Te danas davne 1958. godine u prvi razred krenulo je četrdeset učenika, a završetak obrazovanja, 1961. godine uspješno je okončalo njih 39. Iz Hrvatske je školu polazilo 35 učenika, četvero iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Makedonije. Od učenika iz Hrvatske po jedan đak došao je iz Dubrovnika, Hvara i Voćina, a ostali su bili s područja današnjih općina Maruševec, Vinica, Donja Voća, Cestica i Petrijanec. U Proteklih pedeset godina učenici su se razišli na razne strane, jedanaest je pokojnih, a za četiri su nepoznate adrese, rekla je Marija Volarević iz Splita, rođena Hošnjak rodom iz Vratna.

      S područja općine Cestica školu su polazili (za djevojke je u zagradi upisano današnje prezime);  Elizabeta Pavlović (Korpar) iz Križovljangrada, Terezija Vidrač (Kralj) iz Lovrečana, Ivan Pavlović i  Antun Lukaček iz Virja Križovljanskoga, Mirko Borak iz Radovca te Josip Veršić i Slavko Petek iz Babinca. Od „cestičkih“ učenika na staroj adresi danas živi jedino Mirko Borak, a ostali su na području Koprivnice, Maribora, Pule i Zagreba. Ostali učenici s područja Varaždinske županije bili su: Marija Kelemen (Marković), Jelica Roginek (Marčec), Božica Lazar (Mareković), Katica Možanić, Marija Šalamon (Pavlović), Katica Blažunaj, Julija Vrbnjak (Bukovec), Marija Hošnjak (Volarević), Dragica Krznar (Štromar), Marijana Hip (Mihaljinec), Anđela Kostanjevec (Adamić), Katica Sodar, Katica Ciglar, Anica Dugina (Stepanić), a od muških školu su završili Mirko Kolenko, Josip Hošnjak, Vlado Martinčević, Ivica Hrgarek, Josip Lovričić, Vinko Simon, Stanko Toplolovec, Franjo Hrešć, Josip Ljubić, Stjepan Habrka i Stanko Bukovec. Prema sjećanju Josipa Lovričića, rodom iz Zelendvora koji danas živi u Varaždinu, na školovanje u Vrtlarsku školu iz ostalih mjesta Hrvatske došli su Petar Dobrić iz Voćina, Ivo Mošić s otoka Hvara i Nikša Lučić iz Dubrovnika. Iz Bosne i Hercegovine to su bili Jasmin Hadžić iz Banja Luke, Sulejman Mahmutović iz Zvornika (Bratunac-Srebreica), Fehim Nezerić iz Jablanice i Đuro Đukanović iz Tuzle, a iz Ohrida u Makedoniji bio je Boris Bakrev.

      Prema riječima Mirka Boraka iz Radovca učenici su se upisali na temelju natječaja kojeg su objavile tadašnje tvrtke, tako je Mirko dobio stipendiju zagrebačke tvrtke „Nasadi“, današnji Zrinjevac. Đaci su stanovali u Đačkom domu, koji je bio u bivšem dvorcu grofa  Bombelles, a tu je bila i škola. Nastava je obično bila u jutarnjem terminu, a popodne je bila praktična nastava, što je zavisilo od poslova i vremena. Npr. ako je bila za popodne predviđena kiša, praksa je bila ujutro, a škola popodne. Nastava je bila i u subotu, a učenici su osim radova u polju i rasadniku, sudjelovali u radovima na uređenju sela i parka, već prema potrebi. Tako su radili i na uređenju ceste Gornje Ladanje – Vinica Gornje Vratno, sve do današnjeg kružnog toka, a đaci su trebali uz cestu iskopati grabu za bankine, metar širine i 20 cm dubine u koje je kasnije navezen šljunak. Đaci su radili i poslove na podizanju spremišta, a bili su i na iskopu temelja za novu, sadašnju školu, koju su polazili tek koji mjesec, pred završetak školovanja. U dvorcu je nakon toga bio tek Đački dom, sve dok i on nije napušten

     Prva generacija učenika Vrtlarske škole „Arboretum Opeka“ organizirala je proslavu pedesete obljetnice škole u subotu, 8. listopada 2011. godine, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, a zlatnim maturantima dobrodošlicu je u školi poželjela ravnateljica Rajka Tršinski, koja je naglasila da je škola u prošlosti djelovala pod različitim imenima. škola od lanjske godine djeluje pod nazivom Srednja škola „Arboretum Opeka“, a obrazovni programi raspoređeni su na tri područja i to: poljoprivreda i  veterina te poljoprivreda, turizam i ugostiteljstvo.

Susretu se odazvalo devet učenika koji su na obljetnicu došli iz raznih krajeva Hrvatske, iz Splita, Rijeke, Zagreba, Varaždina i Radovca, a svečanosti se odazvao i Antun Lukaček iz Maribora te Anđela Kostanjevec iz Vinice.

U doba školovanja „zlatnih maturanata“ direktor Đačkog doma bio je Jaroslav Zima, rukovoditelj Vrtlarske škole bio je Vinko Jurčić, a od nastavnika i profesora tu su bili Marija Toplak, Anica Jakšić, Marijan Kriglović, IvoTrinajstić, Milivoj Biankini, Vilim Pap i ostali. 

   Nekoliko fotografija slavljenika na proslavi mature, a zahvaljujući Josipu Lovričiću iz Varaždina tu su fotografije snimljenih za školovanja. Te po fotografija sadašnjeg stanja dvorca Opeka i Križovljangrad.

18_214838_28.jpg 18_214846_83.jpg 18_214853_68.jpg 18_214900_93.jpg 18_214908_71.jpg 18_214915_27.jpg 18_214927_50.jpg 18_214936_40.jpg 18_214944_09.jpg 18_214952_84.jpg