Korisnički login

30 godina DVD-a Babinec

Vatrogasci dobili novu zastavu

        Na području naselja Babinec, Falinić Breg i Kolarovec danas djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo koje kontinuirano radi od početka 1981. godine, a na osnivačkoj skupštini održanoj 17. siječnja izabrano je i prvo rukovodstvo.

    U subotu 20. kolovoza 2011. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Babinec proslavilo je obljetnicu tridesetogodišnjeg neprekinutog rada, a sama svečana proslava održana je popodne s početkom u 16 sati ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Naseljem Kolarovec i Babinec svečanost je najavljena jutarnjom budnicom, a slavlje je završilo vatrogasnom zabavom na kojoj je svirao glazbeni sastav Eliksir.

      Popodnevnom slavlju prisustvovalo je dvjestotinjak vatrogasaca i gostiju, a sama svečanost započela je izvođenjem hrvatske i vatrogasne himne nakon čega je dobrodošlicu uzvanicima i gostima poželio predsjednik DVD-a Antun Knezoci. Postrojavanje vatrogasnih postrojbi izvršio je zapovjednik Slavko Furjan, a prisutni su se minutom šutnje odali počast svim do sada preminulim vatrogascima i dobrotvorima koji su u proteklom razdoblju pomagali rad vatrogasnog društva.

       Glavni pokrovitelj proslave bila je Općina Cestica, a prije same svečanosti Vlatka Vnuk, voditeljica programa pozvala je na pozornicu rukovodioce DVD-a , pokrovitelje svečanosti, kumove zastave i predstavnike općinske i županijske vlasti, kao i čelnike vatrogastva. Uz Antuna Knezoci i Damira Bednjanića, zamjenika zapovjednika DVD-a Babinec, tu su se našli, kumovi zastave Josipa i Danijel Korotaj, načelnik Mirko Korotaj, Milan Pavleković, zamjenik župana varaždinske županije, Zvonko Biškup, predsjednik vatrogasnog saveza Varaždinske županije, te Darko Majhen i Miljenko Biškup, predsjednik i zapovjednik Općinske vatrogasne zajednice, a tu je bio i Nenad Radojčić, direktor tvrtke Vatropromet iz Zagreba.

    Izvješće o tridesetogodišnjoj povijesti podnio je Damir Bednjanić, koji je u svom iscrpnom izlaganju naglasio da su vatrogasci odmah po osnivanju, nakon osnivačke skupštine koja je održana 17. siječnja 1981. godine, u prostorijama bivše Osnovne škole, započeli s osposobljavanjem i nabavkom vatrogasne opreme. U prvi, dvanaesteročlani Upravni odbor izabrani su Ivan Kokot, Ivan i Slavko Talan, Marijan Pongračić, Milivoj i Mladen Jamnik i Stjepan Veršić, te Ivan Petek koji je obnašao dužnost zapovjednika, Marijan Kos bio je blagajnik, Franjo Zebec tajnik, a za prvog predsjednika izabran je Antun Knezoci, rođen 1938. godine, sin Josipa i Verone Bednjanić i Antun Kralj mlađi koji je bio zamjenik čelnog čovjeka novoformiranog društva. Nadzorni odbor sačinjavali su Rudolf Humek, Ivan Bednjanić i Josip Jamnik.

       Već 1982. godine, u suradnji s Mjesnom zajednicom započelo se s izgradnjom društvenog doma površine 216 četvornih metara od kojih je DVD bio vlasnik dvorane 18 x 9 metara. Zgrada je potkraj godine stavljena pod krov, a već naredne godine kupljeno je vatrogasno vozilo te je 1984. sagrađeno vatrogasno spremište, kuhinja i sanitarni čvor i nabavljena vatrogasna sirena. Samodoprinosom je 1985. godine dom završen, a narednih godina instalirano je centralno grijanje. U 1987.-oj godini počele su pripreme za izgradnju podruma i vanjske kuhinje, skladišta i drvarnice što je uspješno završeno do 1991. kada je obnovljena fasada i stolarija, te postavljen brodski pod u društvenom domu, naglasio je zamjenik tajnika Damir Bednjanić i nastavio: - U vrijeme agresije bivše JNA na Republiku Hrvatsku vatrogasci su se priključili otporu i stalnim dežurstvima, čišćenjima i osposobljavanjem svih javnih bunara za pitku vodu i organizacijom stanovništva za posebne uvjete života, a osposobili su i  jedinicu za specijalne namjene. Zbog ratnih prilika  1991. godine, proslave desete obljetnice društva održana je naredne godine, a od formiranja općine Cestica 1993. godine počinje se voditi veća briga o vatrogastvu i njegovom financiranju.

      Danas u DVD-a Babinec djeluje deset aktivnih i 23 pričuvna člana, 7 članova vatrogasne mladeži i jedna žena te oko 400 pomažućih članova, a vatrogasno društvo djeluje na području naselja Babinec, Falinić Breg i Kolarovec.

  Na kraju izvješća Damir Bednjanić zahvalio je predsjedniku Antunu Knezociju na dosadašnjem vođenju DVD-a, a zahvalu je uputio i svima koji su pomagali i pomažu u radu Društva.

 Od uzvanika prisutnih na svečanosti prvi je čestitke slavljeniku uputio Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Cestica, a na djelovanje vatrogasaca u proteklom razdoblju osvrnuo se i Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koji je istaknuo da na području Varaždinske županije vatrogaci djeluju u 28 gradskih i općinskih vatrogasnih zajednica koje su sve dobro organizirane i dobro opremljene. U ime glavnog pokrovitelja svečanosti čestitku slavlejničkom društvu uputio je i Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica. Pohvalio je rad svih društava i vatrogasne zajednice te naglasio da su vatrogasci DVD-a Babinec, zahvaljujjući vrijednom radu rukovodstva, članova društva i poduzetnika s ovog područja, u kratkom roku sagradili i nabavili sve što imaju i ostala vatrogasna društva na području Varaždinske županije. Prigodnim govorom i poklonom vatrogascima je obljetnicu čestitao i Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije, a uspješan daljnji rad poželio je i Nenad Radojčić, direktor Vatroprometa iz Zagreba, koji je za vatrogasnu mladež  poklonio dio opremu te predsjedniku Antunu Knezociju uručio vino sorte Plavac mali s otoka Pelješca i zahvalio na dugogodišnjoj suradnji.

Povodom tridesete obljetnice DVD-a zapovjednik Slavko Furjan i predsjednik Antun Knezoci dodijelili su  zahvalnice vatrogasnim društvima iz Vatrogasne zajednice općine Cestica, a dobili su ih DVD Gradišće, Lovrčan- Dubrava, Križovljan – Cestica, Virje Križovljansko i Gornje Vratno, te iz Republike Slovenije, PGD Zavrč i Bukovci. Zahvalnice su uručene i svim udrugama koje surađaju s DVD-om Babinec,  a dobili su ih KUD Cestica, Lovačko društvo Cestica, LD Sveti Hubert Cestica, ŠRK Cestica 1995., Udruga vinogradara Sveti Martin, Udruga umirovljenika, Nogometni klub Dinamo Babinec i Općina Cestica. Preko pedeset zahvalnica uručeno je tvrtkama i pojedincima koje su doprinjele razvoju i napretku društva.

 

 

Zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljena su vatrogasna priznanja.  

    Na svečanosti su dodijeljene dvije povelje počasnog član,  a primili su ih Vladimir Knezoci i Miroslav Pintarić. Vatrogasno priznanje uzoran vatrogasac dobil su: Klaudija i Braco Knezoci, Nikola, Kristijan i Goran Kolar, Jasmin Vnuk i Boris Veselnik. Priznanje u obilku brončane vatrogasne plamenice dodijelio je Darko Majhen, predsjednik, a dobili su ih: Ivica Kovačić, Josip Liplin, Mario i Jasmin Vnuk, Dejan Kolar, Damir Bednjanić, Danijel Korotaj,  Stjepan Horvat, Saša Vučak i Tomislav Habjanić.

       Medalje s brončanim obilježjem primili su Marijan i Mladen Dobrotić, Ivanu Kokot i Stjepanu Vnuk, a diplome za desetogodišnji rad primili su Goranu Vnuk, Željko Hutinski i Dejan Kolar dok su vatrogasne diplome za 30 godina u vatrogastvu dobili Ivan Kokot, Stjepan Vnuk, Mirko Vučak i Antunu Knezoci. Srebrne medalaje primili su Marijan Bednjanić, Ivan Horvat i Damir, a srebrne diplome Tomislav Knezoci i Slavko Furjan. Medalje sa zlatnim obilježjem uručio je Zvonko Biškup, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice, a dobili su ih Marijan Furjan i Silvo Hercog. Vatrogasno odlikovanje HVZ-e primio je Slavko Talan, a prizanje državne vatrogasne zajendice koju je dobio i Antun Knezoci, koje mu je uručio Zvonko Biškup, član Presjedništva Hrvatske vatrogasne zajendice. Zlatnu plaketu dobio je Stjepan Vnuk, Ivan Kokot, Mirko Vučak, Slavko Talan, Nenad Radojčić, Miljanko Biškup, Darko Majhen, Zvonko Biškup, Mirko Korotaj i Antun Knezoc, te Vatrogasn zajednica općine Cestica i  Vatrogasne zajednice  Varaždinske županije, Općina Cestica i Drvokomerc Korotaj iz Kolarovca.

         Zahvaljujući kumstvu Josipe i Danijela Korotaj iz Kolarovca DVD Babinec, od subote posjeduje i novu vatrogasnu zastavu koju je blagoslovio vlč Ivan Košić, križovljanski župnik, a u znak zahvalnosti za tridesetogodišnje vođenje vatrogasnog društva predsjednik DVD-a na poklon je dobio sat i tortu.

   U kulturno umjtničkom programu nastupile su Križarice, a pjesmom i plesom predstavili su se i članovi Kulturno umjetničkog društva općine Cestica.  Potom je u dvorani vatrogasnom doma priređen domjenak za sve goste i uzvanike, a prije večere Antunu Knezoci, predsjedniku DVD-a Babinec od osnivanja, slavljeničku tortu na kojoj je zgrada vatrogasnog doma, poklonili su Petra i Mladen Dobrotić, vlasnici pekarnice  PIM iz Babinca.

      Slavlje tridestogodišnjeg djelovanja vatrogasnog društva nastavljeno je vatrogasnom zabavom, a uz glazbu domaćeg glazbenog sastava slavlje je nastavljeno do jutarnjih sati.

      Sadašnje rukovodstvo DVD-a Babinec, izabrano na izbornoj skupštini održanoj 21. vejače 2009. godine sastoji se od slijedećih članova: Antun Knezoci, predsjednik, za poslove tajnika izabran je Damir Furjan, zapovjednik je Slavko Furjan. U upravni odbor još su izabrani  Marijan i Damir Bednjanić, Danijel Korotaj, Roman Ivančov, Mario Vnuk, Slavko Talan, Tomislav i Braco Knezoci i Mirko Vučak. Nadzorni odbor djeluje u sastavu Silvestar Hercog, Tomislav Habjanić i Marijan Furjan.

 

 

         Nekoliko fotogrfaija dočarava slavljeničku atmosfreu na proslavi

30_001347_58.jpg 30_001356_85.jpg 30_001404_21.jpg 30_001412_30.jpg 30_001425_46.jpg 30_001434_01.jpg 30_001444_84.jpg 30_001630_00.jpg 30_001640_89.jpg 30_001734_45.jpg 30_001805_71.jpg 30_001815_55.jpg