Korisnički login

U župi Križovljan 57 krizmanika, 34 djevojke i 23 mladića

Misa za krizmanike i Domovinu

      Zbog „kasnog“ Uskrsa koji je ove godine bio 24. travnja, podjela krizme u Varaždinskoj biskupiji započela je po župama tek 30. travnja, a za župu Križovljan bio je određen 25. lipnja, na Dan državnosti Republike Hrvatske.

      Za krizmu naši krizmanici pripremali su se tijekom godine vjeronaukom u subotu koji se održavao u dvorani pastoralnog centra, a utvrđivanju vjeronaučnog gradiva prisustvovao je u petak 17. lipnja izaslanik biskupa Mrzljaka, preč mr Josip Koprek, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Varaždinske biskupije kojem su uz krizmanike, roditelje i kumove prisustvovali vjeroučitelj Davor Hohnjec i svećenici Vlado Borak i naš, križovljanski župnik Ivan Košić.

      Na sam dan Svete potvrde okupljanje krizmanika započelo je u deset sati, a do mise koja je bila sat kasnije mogle su se snimiti i fotografije za uspomenu. U uvodnom dijelu misnog slavlja dobrodošlicu izaslaniku biskupa uputili su Ana Veršić i Josip Cestar, koji su ga pozdravili riječima: - Prečasni gospodine Koprek! Radosni smo mi krizmanici župe Križovljan, kao i cijela župna zajednica što Vas možemo pozdraviti u našoj sredini među ovim pitomim zagorskim bregiima. Kličemo Vam dobro nam došli kao delegat našeg Varaždinskog biskupa gospodina Josipa Mrzljaka. Da bismo mogli živjeti svoje kršćansko poslanje potrebna nam je snaga Duha Svetoga kojeg ćemo primiti po Vašim rukama. Zahvalni smo Vam zbog toga, te Vas molimo da Vi na oltaru prikažete Svetu Žrtvu za nas krizmanike župe Križovljan.

    Želimo ovdje snagom Duha Svetoga reći DA svojem krštenju kao svijeni, zreli i odgovorni članovi Crkve. Vjeru koju su na našem krštenju svjedočili naši roditelji i kumovi, želimo mi sada ovdje osobno posvjedočiti. DA ja želim biti Kristov učenik sa svim dužnostima i obvezama koje traži Crkva u snazi Duha Svetoga. Molite za nas, a mi ćemo moliti za Vas da Vas milost Božja prati-kud god hodili i Krista donosili, te radost Evanđelja širili. Zato Vas molimo da danas zajedno u našoj župi Uzvišenja svetoga Križa u Križovljanu slavimo svete tajne što nam ih daje Krist Gospodin naš. Prenesite naše pozdrave, molitve i želje našem biskupu gospodinu Josipu Mrzljaku. Prečasni gospodine Koprek naša srca danas ispunjena radošću kliču Vama. Dobro nam došli u ovom kutku lijepe nam naše, neka Vas prati milost od Boga i zagovor naše nebeske majke Marije!

    Nakon pozdrava biskupovu izaslaniku krizmanici su zahvalili i župniku riječima: Župniče, hvala Vam što ste nas do ovog događaja, kroz sve ove godine, pratili svojim savjetima, molitvama, te uložili svoj trud kako bi ovo današnje slavlje bilo što svečanije, a mi u potpunosti spremni primiti Duha Svetoga i nama za život potrebne Njegove darove. Od srca Vam hvala od svih nas krizmanika.

     U ime župe Križovljan djelitelja svete potvrde pozdravio je i vlč Ivan Košić. - Razdoblje od prve pričesti možemo nazvati djetinjom vjerom, ali tu vjeru ne smijemo omalovažiti. Pogotovo ako imamo pred sobom lik Isusa kako prima djecu i govori im da je njihovo kraljevstvo nebesko.

No oni su svoju vjeru, krsni savez, osobno prihvatili i počeli prakticirati tek od časa prve pričesti. Sada su završili osnovnu školu i može ih se smatrati odraslima, punopravnim vjernicima. Na tom životnom putu završivši školovanje nalaze se na raskršću putova i primaju ga odgovorni i svjesni vjernici da će biti Kristovi svjedoci u vjeri. Izbivat će uglavnom iz svojih kuća, ispod kontrole roditelja. Sloboda, a tek počinju pravu borbu sa napastima i zavodljivošću grijeha. Da bi ostali vjerni Bogu, da bi hodili u svjetlu Kristovome, da bi gradili bolji Svijet i Crkvu potrebna im je pomoć božja. Pogotovu u vezi liturgije ovoga tjedna u tom smislu ulazna pjesma govori: „Gospodin je jakost narodu svome i tvrđava spasa svom pomazaniku“. Potrebni su i svi ostali darovi Duha svetoga. Vi ste pozvani da im te darove danas izmolite i da im u sakramentu podijelite. U tom ime dobro došli.

    “Gospodine župniče, dragi kolege svećenici, dragi krizmanici zajedno sa svojim roditeljima i kumovima, draga braćo i sestre. – izrekao je na početku mise preč Koprek i nastavio - Zahvaljujem na riječima pozdrava i dobrodošlice i prenosim pozdrave i čestitke našeg biskupa Josipa u čije ime sam danas ovdje da vama dragi krizmanici podijelim sakramenat kršćanske  zrelosti, sakramenat svete potvrde. Ovo je zasigurno za vas osobno dragi krizmanici, za vaše obitelji, ali i za čitavu vašu župu jedan svečani i radostan dan. Imamo razloga veseliti se, radovati se, ali istovremeno jedan ozbiljni dan. Po sakramentu vi ćete postati punopravni, odgovorni i zreli članovi Crkve, to će trebati i u životu pokazati. Lijepo su i Ana i Josip, u svojim pozdravnim riječima, izrekli sve ono što vi želite, što ste odlučili biti, a Gospodina će po snazi svoga duha dati te se to zaista može i dogoditi. Zato pozivam, sve vas sestre i braćo da ovo slavlje, ovaj sakramenat svete potvrde slavimo s vjerom, s vjerom da nas Gospodin ljubi i da nam želi po svome Duhu biti bliz, želi nas prosvjetljivati i voditi.

   Danas je, osim što je za Vas osobno i za vašu župu veliki i svečan dan, danas je i za našu Domovinu Dan državnosti. Pa želimo danas svi zajedno moliti za našu Domovinu i sve njezine stanovnike kako bi u njoj bilo pravednosti i pravde, i blagostanja, i želimo u ovu misnu žrtvu uključiti, osobito sve one koji su zaslužni da mi imama Domovinu, slobodnu, a to su na osobiti način naši branitelji koji su položili svoje živote za našu slobodu, za našu Domovinu. Započnimo misno slavlje tražeći od Boga oproštenje za sve naše slabosti, manjkavosti i propuste.  Ispovijedam ... 

       Uz vlč Ivana Košića u  koncelebraciji misnog slavlja sudjelovali su i ostali svećenici, vlč. Vlado Borak, don Mijo Grozdanić, vlč Alojz Pakrac, župnik iz Margrečana, vinički župnik Valent Posavec i vlč Antun Gorek, a slavlju su se pridružili i petrijanečki župnik vlč Ivan Sakač, koji je ispovijedao i poslije i vlč Janko Bunić iz Natkrižovljana.

     Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja te podjela sakramenta Potvrde, a nakon obavljenog obreda vlč Ivan Košić svakom je krizmaniku poklonio Sveto pismo. Prvi su obredu abecednim redom pristupili mladići, a nakon toga i djevojke.

       Od mladića krizmi su pristupili Martin Borak, Filip Cestar, Josip Cestar, Ivan Hip, Dejan Humek, Ivan Juričinec, Ivan Kokot, Dejan Košutar, Renato Kovačić, Marko Lazar, Rajko Lazar, Karlo Leskovar, Marko Majhen, Denis Pavlović, Luka Prikratki, Ivica Spevan, Patrik Stanko, Goran Šincek, Valentin Talan, Simon Trančar, Martin Vočanec, Antonio Vočanec i  Patrik Zebec.

  Od djevojaka na firmi su bile Ana Antolić, Lucija Bednjanić, Brigita Bukovec, Sandra Cmrečak, Kristina Daljavec, Lucija Domjan, Sara  Domjan, Dorotea Furjan, Adrijana Furjan, Vlatka Furjan, Tea  Glavica, Elena Horvat, Nikolina Hutinski, Ines Ivančić,  Darija Ivančić, Helena Juričinec, Mihaela Juričinec, Ana-Marija Klasić, Andrea  Kunštnik, Matea Mihin, Viktorija Milec, Lea Obadić, Paula Obadić, Petra  Panić, Deana Prepelić,  Lucija Pšak, Ana  Slunjski,  Helena Talan, Andrea Vajsbaher, Ana  Veršić, Karolina Vnuk, Magdalena Vujasinović, Paula  Županić i Ana  Žuran

       Krizmanici su završili jedan od osmih razreda Osnovne škole Cestica, a tu je bila i jedna polaznica škole u Zavrču.  Od imena najzastupljenije je ime Ana (4), Andrea (2), Dejan (2), Helena (2), Ivan (3), Lucija (3), Marko (2), Martin (2), Patrik (2) i Paula (2), a ukupno se spominju 42 imena. Od prezimena najzastupljenija su Cestar (2), Domjan (2), Furjan (3), Horvat (2), Ivančić (2), Juričinec (3), Lazar (2), Obadić (2), Talan (2) i Vočanec (2), a ukupno se spominju 45 prezimena.

  Misna čitanja i molitvu vjernih izrekle su Marta Cestar i Ana Veršić, a ministrirao je Anin brat Danijel. Pod misom pjevao je zbor župe predvođen orguljašem marijanom Županićem, a uređenje crkve i ove su godine pripomogli roditelji krizmanika uz nesebičnu pomoć Nadice Levanić koja se pobrinula da crkva bude ukrašene cvijećem u boji misnoga ruha.

     Nekoliko fotografija podijele krizme u križovljanskoj župnoj crkvi

 

01_150958_34.jpg 01_151008_16.jpg 01_151020_97.jpg 01_151031_90.jpg 01_151043_07.jpg 01_151053_27.jpg 01_151111_51.jpg 01_151124_29.jpg 01_151138_60.jpg 01_151146_94.jpg 01_151156_04.jpg 01_151205_20.jpg