Korisnički login

U Gornjem Vratnu

Otvorena mljekara Poljoprivrednog gospodarstva Bistrović

      Povijest Poljoprivrednog gospodarstva Bistrović iz Gornjeg Vratna ove godine obilježava 15 godina intenzivnog razvoja. Naime te, 1996. godine, Stjepan Bistrović, sin Josipa i Marije r. Ivančić odlučio je napustiti siguran posao u Austriji i vratiti se kući te od ušteđevine uz pomoć roditelja i prijatelja započinje gradnju farme u kojoj je danas osamdesetak krava i junica. Zbog nesigurnog otkupa, nestimulativnih cijena mlijeka, kao i dugačkih rokova plaćanja obitelj se odlučuje za podizanje vlastite mljekare u kojoj danas dnevno prerađuje 600 litara mlijeka s obiteljske farme. Svježi mlijeko, sir i ostali mliječni proizvodi mogu se nabaviti u prodavaonici Marina podignutoj na južnoj strani novosagrađenog objekta koji je u podne, u subotu 21. svibnja, u nazočnosti više stotina prijatelja, rodbine i gostiju blagoslovio vlč Ivan Košić, križovljanski župnik. Blagoslovu i molitva za uspješan nastavak poslovanja održan je u prisutnosti čelnika susjednih općina. Iz općine Cestica bio je načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Josip Borak kao i vijećnici , a iz općine Vinica načelnik Marijana Kostanjevec. Čestitku obitelji uputila je i Dubravka Biberdžić,  predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije te Stjepan Mikolčić državni tajnik Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, kao i ostali gosti. Mljekara Bitrović u prizemlju raspolaže s 250 četvornih metara prostora, a u podrumu su hladnjače, zriona sira, prostorija za salamurenje i skladište.

      Nakon razgledavanja novootvorene mljekare posjetitelji su obišli i farmu, a potom su se uputili u društveni dom u Gornjem Vratnu gdje je priređen ručak za sve posjetitelje. Tu su čestitke obitelji uputili i brojni gosti koji zbog obveza nisu mogli biti na otvaranju , a uz uobičajena jela poslužen je i pečeni vol, 730 kilograma težine, koji se pekao od ranih jutarnjih sati. Tu su bili i mliječni proizvodi iz novootvorene sirane, kao i torta „Mljekara Marina“, a uz zvukove popularnih pjesama koje su izvodili „Sinova zagorja“ zapjevalo se i zaplesalo. U subotnjem druženju nisu uživali samo ljubitelji mlijeka i sireva, već i ljubitelji dobre vinske kapljice koja je dozorila u obiteljskom vinskom podrumu, a dobivena je iz grožđa proizvedenog na Prekorju iznad Križovljana i Radovca. vrijeme

    Troškovi izgradnje mljekare iznose 4,3 milijuna kuna, a većinu sredstava, 3260 000 kuna,  Poljoprivredno gospodarstvo Bistrović osiguralo je iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Preko 400 tisuća kuna je vlastitih sredstava, a 600 tisuća kuna osiguralo je   

Ministarstvo poljoprivrede iz mjere 6 Programa razvitka seoskog prostora. S 15 tisuća kuna projekt je podržala i Varaždinska županija, a s istim iznosom pomogla je i Općina Vinica. Poljoprivredno gospodarstvo Bistrović prati i trendove razvoja poljoprivrede u Europi te je tako u skladu s propisom tzv. „Nitratne direktive“, i mjerama zaštite voda od onečišćenja nitratima poljoprivrednog podrijetla sagrađen po europskim standardima deponija za gnoj za što je iz EU fondova dobiveno 275 tisuća kuna za investiciju vrijednu 420 tisuća kuna.

     Za potrebe mliječne farme Obiteljsko gospodarstvo Bistrović obrađuje 15 hektara vlastite  zemlje, a u zakupu je i 12 hektara državnog zemljišta te oko 20 hektara od fizičkih osoba. Na gospodarstvu je uz članove obitelji, Mirjanu, Stjepana i sina Luku (21), zaposleno sedam ljudi,  povremeno pripomognu i sin Tomislav (20) koji studira u Križevcima i Marina (10) koja polazi OŠ Cestica, a  svakom uspjehu raduju se i baka Marija i djed Josip.    

       U trgovini Marina možete dobiti svježe mlijeko i sir, vrhnje i jogurt, različitog pakovanja i masnoće, a tu su i kuhani sirevi, škripavac, sirutka i ostali proizvodi. Mlijeko i mliječni proizvodi s farme i mljekare Bistrović mogu se nabaviti i na prodajnim mjestima pekare Petra iz Babinca, a proizvodi mljekare uskoro će se moći nabaviti i Varaždinu na placu, kao i na tržnici u Novom Marofu. Proširenjem prodajne „mreže“ planira se u vlastitoj mljekari, kapaciteta preko 2500 litara, preraditi sve proizvedene količine. Kvalitetom mlijeka s domaćih pašnjaka zadovoljni su i korisnici staračkih domova u bližoj okolici.

   Na kraju ostaje nam čestitati i zahvaliti obitelji Bistrović na upornosti i sposobnosti usavršavanja stočarsko-mljekarske proizvodnje koja je u ne tako davno doba bila, doduše u skromnijem obujmu, okosnica preživljavanja većine domaćinstva na cestičkom području, a zahvaljujući hrabroj odluci, povratka iz inozemstva, izgradnji vlastite farme i mljekare tu su posao našle i mladi koji vlastitu zaradu ostvaruju u rodnom kraju.

   Nekoliko fotografija s otvaranja mljekare i obilaska farme

02_235227_36.jpg 02_235241_59.jpg 02_235251_54.jpg 02_235302_42.jpg 02_235310_31.jpg 02_235322_33.jpg 02_235333_90.jpg 02_235345_40.jpg 02_235358_26.jpg 02_235416_01.jpg 02_235430_55.jpg 02_235608_21.jpg