Korisnički login

Udruga vinogradara Sveti Martin Cestica obilježila Vincekovo

Uz  pucanje kubura vincekovo proslavili na Falinić Bregu

    U osam dana Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica održala je dvije značajne aktivnosti. Prvo je u subotu 15. siječnja održana redovita izvještajna skupština, a na blagdan Sv. Vinka, 22. siječnja, vinogradari su se okupili da bi upriličili Vincekovo, običaj kojim započinje rezidba kao jedan od prvih i značajnijih radova u vinogradu.

     Iako su vremenske prognoze navijestile za subotu snijeg to se srećom nije dogodilo, a ni jutarnja temperatura od minus pet stupnjeva i hladan sjeverni vjetar koji je preko dana puhao nije omeo cestičke vinogradare na obilježavanje tradicionalnog vinogradarskog blagdana. Tako se popodne u 14 sati u vinogradu obitelji Klasić na Falinić Bregu, kod nove kušaonice vina, okupilo osamdesetak vinogradara i ljubitelja narodnih običaja koji su prisustvovali simboličnom otvaranju vinogradarske godine. U prvom dijelu, u dvorani novosagrađenog objekta vrijedni domaćini uzvanike i goste ponudili su kuhanim vinom i klipićima, a oni kojima vansjke temperature nisu smetale popili su i gemišt. Stihovima vlastite pjesme Kak se liepi ti moj kraj, koje je recitirala Evica Lazar, započeo je ovogodišnji program, a potom je uslijedila i pjesma uz pratnju vinogradarskih svirači, u sastavu Mirko Juričinec, Ivan i Vlado Babić, Franjo Vuzem i Josip Škvorc,  koji djeluju pod različitim imenima, od Kormorana do Škvorcove družine.

      Dobrodošlicu okupljenim vinogradarima poželio je sam vlasnik Vjekoslav Klasić, a pozdravljajući okupljene Mladen Horvat, predsjednik Udruge naglasio je da su vinogradi od berbe mirovali te će se današnjim simboličnim rezom označiti i otvoriti početak radova u vinogradima. Uz pratnju svirača došlo se do vinograda gdje je u prvom dijelu trs vinom zalijevao Ljubo Grašić, meštar ceremonijala. Prvo se vinom zalio gornji dio trsa, uz stihove; Naj ti vinska kaplica sako jakost da, da buš puno dal nam letos vina mladoga. Naj te štiti kaplica i od ljetne žege da buš zdržal ovo leto se gorične betege. Potom je uslijedilo polijevanje čokota i korijena trsa, uz stihove; Naj ti ova svetla kaplja do korena zajde pak nek vništi svaku gamad koja tu se najde. Duhu lanjskog vina probaj pak nek ona ti veli kakvu finu kaplicu saki gazda se želi. Zatim je po starom običaju vlasnik na trsje objesio kobasice, uz stihove: Dragi trsek ti se čudiš kobasice sam ti dal ti zaberi najvekšu tu za meru sem ti zbral. Naj ti grozdje bude dugo dugše nek su klobasice. To sakom trsu moraš reči, moraš prejti se gorice. Naj ti zima nbu duga saki gazda si želi pak ti kak ti sinu ove reči ve veli. Ja te budem mazil, pazil, dal ti se bum kaj to treba. I da mi na tebe pazi prosil budem pomoć s neba. Potom je uslijedila i sama rezidba kojoj se priključio i vlasnik, nakon čega je ispijena i zdravica, a početak nove vinogradarske godine pucnjima iz kubura navijestili su i maruševečki kuburaši. Ukupno je ispaljeno tri serije koju su članovi Kuburaške udruge Maruševec ispalili iz 12 kubura i pripremljenog topa, a potom toga druženje je nastavljeno uz zakusku, u prostorijama kušaonice vina Klasić.Uz pjesmu na repertoaru vinogradarskih razgovora popričalo se i o vinu prošlogodišnje berbe i planovima za izložbu mladih vina, kao i o aktivnostima udruge koje su na programu ove godine.

       Proslava početka radova u vinogradu održana je u vinogradu Ankice i Vjekoslava Klasića iz Križovljana, a u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica. Uz članove Udruge svečanosti su prisustvovali i čelnici Općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenika mu Josip Borak, a tu su, na temperaturi od minus jedan stupanj bili i članovi Vijeća općine Cestica i prijatelji vinogradarske tradicije i običaja.

    Sveti Vinko jedan je od prvih svetaca u kalendarskoj godini kojeg obilježavaju vinogradari, a tog dana simboličnim orezivanjem nekoliko trsova vinove loze naviješta se početak radova u vinogradima kojih na području cestičke općine ima oko 300 hektara. Običaj je da se desetak ili više rozgi stavi u posudu s vodom na toplo mjesto gdje se ostave do Cvjetnice kada će se na temelju potjeranih mladica i na njima formiranih grozdića procijeniti i utvrditi kakav će biti urod u vinogradu, a sam sveti Vinko, osim što mu ime podsjeća na vino s vinogradarstvom nema baš previše veze.

Nekoliko fotografija s obilježavanja „Vincekovog“ 2011. godine

 

25_002901_57.jpg 25_002910_90.jpg 25_002922_75.jpg 25_002933_17.jpg 25_002948_28.jpg 25_003001_40.jpg 25_003018_94.jpg 25_003034_46.jpg 25_003049_29.jpg 25_003101_56.jpg 25_003127_16.jpg 25_003140_30.jpg