Korisnički login

Održano predavanje o potporama u poljoprivredi

 

Rok za podnošenje prijava do 4. ožujka, a zahtjeva do 15 svibnja 2010. godine

            Pedesetak poljoprivrednika s cestičkog područja prisustvovalo je u ponedjeljak, 1. veljače, predavanju na kojem su od stručnjaka Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu područnog odjela za Varaždinsku županiju dobili brojne informacije o mogućnostima dobivanja poticajnih sredstava za razvoj određene djelatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji kao i o uvjetima koje trebaju ispunjavati da bi se za iste mogli natjecati. Predavanje je s početkom u 18 sati održano u dvorani DVD-a Križovljan Cestica, a u uvodnom dijelu uspješan rad sudionicima skupa poželio je zamjenika načelnika Josip Borak.

        S velikom pozornošću praćena je tema O sustavu za identifikaciju zemljišnih parcela u Republici Hrvatskoj, poznatijim kao ARKOD,  kojim se poljoprivrednicima nastoji olakšati podnošenje zahtjeva za poticaje. Tu je istaknuto da je ARKOD sustav dio Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava kojim zemlje članice Europske Unije dodjeljuju, prate i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima. Na predavanju se još govorilo o IPARD programu i Novom zakonu o poljoprivredi i izravnim plaćanjima, a najveću pozornost usredotočena je na uvjete pod kojima se iz Europskih fondova mogu ostvariti poticaji i potpore za poljoprivrednu proizvodnju, voćarstvo, sadnju vinove loze, stočarstvo i ostale grane. Kod toga je istaknuto da je uz ispunjavanje općih uvjeta, osnova biti Upisan u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, potrebno ispuniti i tzv specifične kriterije koji se moraju uklapati. Tako npr. specifični kriterij za sektor voća i povrća, kod izgradnje plastenika i staklenika govori da izgrađen ili rekonstruirani objekt mora imati površinu od 500 do dvije tisuće četvornih metara, a poljoprivredno gospodarstvo mora dokazati postojanje vlastite proizvodnje i upisom u Upisniku poljoprivrednih gospodarstva od barem 2 do maksimalno 50 hektara za proizvodnju voća, od 0,5 do 30 hektara za povrće i 0,5 do pet hektara pod stolnim grožđem. Mjera 103 govori o unaprjeđenju prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dizanja standarda Zajednice, a obuhvaćaju različite sektore od mljekarstva, proizvodnje mesa, ribarstva, prerade voća i povrća (uključujući i gljive), vinarstvo i maslinovo ulje. Krajnji korisnici su obrti i poduzeća sto posto u privatnom vlasništvu ili do 25 posto u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave.

   Iznosi potpore mogu iznositi do 50 posto ulaganja, a mogu se ostvariti za projekte vrijedne od 33800 do 3 milijuna Eura, a rok za podnošenje prijave traje do 4. ožujka. Na predavanju je bilo govora i o nepovratnim sredstvima kojima Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sufinancira vrijednost kapitalnih ulaganja koja se mogu kretati od 150 tisuća do 7 milijuna kuna. Dio predavanja posvećen je vrstama i minimalno poticanim količinama u biljnoj proizvodnji i stočarstvu gdje je moguće dobiti i potporu i za uzgoj zaštićenih pasmina domaćih životinja. Podnošenje zahtjeva vrši se u roku od 1. ožujka do 15 svibnja, a detaljnije informacije mogu se dobiti u odjelu Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu u Varaždinu.

            O uvjetima pod kojima se mogu ostvariti potpore govorili su diplomirani ing agronomije Mara Bogović, Jelena Stipetić i Davor Brečak, a Gordana Brečak, savjetnica za Projekt onečišćenja u poljoprivredi objasnila je Uredbu Europske unije o nitratima kojom se, u cilju sprječavanja onečišćenja površinskih i podzemnih voda, ograničava unos dušika u poljoprivredno tlo, kao i izgradnju odlagališta stajskog gnoja koja moraju biti nepropusna. Gnojidba mineralnim dušičnim gnojivom zabranjena je u studenom, prosincu i siječnju, krutim stajskim gnojem u lipnju, srpnju i kolovozu, dok je gnojenje gnojnicom dozvoljeno u ožujku i travnju te u rujnu, listopadu i studenome.

      U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su Valentina Daljavec, Stjepan Bistrović, Predrag Golubić, Ivan Šincek i Stjepan Borak, a nakon predavanja mnogi su tražili i dodatne informacije.

   Nekoliko fotografija s održanog predavanja

 

 

10_162645_04.jpg 10_162653_50.jpg 10_162701_67.jpg 10_162811_34.jpg 10_162821_62.jpg 10_162830_57.jpg 10_162840_13.jpg 10_162904_71.jpg