Korisnički login

Prekogranična suradnja u usponu

Na nedavno održanom radnom sastavku predstavnika Sveta Podravske regije i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Ptuju su razmotreni dosadašnji oblici suradnje između dobrovoljnih vatrogasnih društava s obje strane granice. Naglašena su brojna područja u kojima postoji zajednički interes glede produbljivanja dobrih odnosa te usvojeni konkretni zaključci u tom pogledu.

Suradnja između vatrogasnih organizacija s obje strane hrvatsko-slovenske granice započeta je još u vrijeme osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i traje neprekidno do danas. Jednako je to duž cijele granične crte koja službeno razdvaja, a neslužbeno spaja ljude koji često koriste zajednički lokalni govor, a imaju i niz zajedničkih životnih poteškoća jednako tako zajednički rješavaju.
Petnaestak dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije koja djeluju na prostoru uz granicu s Republikom Slovenijom upravo u ovom zimskom razdoblju redovito intenzivira suradnju sa svojim „susjedima“. Međusobni posjeti na sjednicama skupština pobratimljenih hrvatskih DVD-ova odnosno slovenskih PGD-ova prilika su za upoznavanje s postignućima u proteklom razdoblju, ali i produbljivanje međuljudskih odnosa s obje strane granice.

U tom kontekstu realiziran je i radni sastanak predstavnika Sveta Podravske regije i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Na poziv kolega iz Slovenije, u Ptuju su 15. siječnja 2010. godine boravili Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Stjepan Kovaček, tajnik Zajednice/zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika i Darko Majhen, član Izvršnog odbora Zajednice i predsjednik pogranične VZO Cestica. U prostorima Območne gasilske zveze Ptuj dočekali su ih mr. Janez Merc, dopredsjednik Gasilske zveze Slovenije i predsjednik Sveta Podravske regije, Janez Liponik, član Zapovjedništva Gasilske zveze Slovenije i zapovjednik Sveta Podravske regije, Marjan Meglič, predsjednik Območne gasilske zveze Ptuj, Zvonko Glažar, zapovjednik Območne gasilske zveze Ptuj, Branko Skok, zapovjednik zapovjedništva pogranične Općine Zavrč i Ernest Eory, počasni predsjednik Gasilske zveze Slovenije.

Središnjom temom radnog sastanka bilo je razmatranje dosadašnje suradnje između vatrogasnih organizacija s obje strane granice, odnosno međusobno izvješćivanje o aktualnostima o zakonodavnoj regulativi, razvoju vatrogastva u cjelini, radu operativnih dojavnih centara i drugim pitanjima.
Tijekom razgovora istaknuta su mnogobrojna područja rada u kojima je moguće daljnje razvijanje obostrano korisnih dobrih odnosa, a poglavito dizanje suradnje na višu razinu uključivanjem vatrogasnih organizacija na višoj hijerarhijskoj razini. Stoga su usvojeni zaključci glede:
- prikupljanja podataka o dosadašnjoj tj. aktualnoj pograničnoj suradnji između vatrogasnih organizacija na najnižoj razini (DVD/PGD),
- potrebe upoznavanja dužnosnika granične policije s protokolom u pogledu pružanja prekogranične ispomoći u obliku vatrogasnih intervencija i sudjelovanja na pokaznim  taktičkim vježbama,
- pozivanja gostujućih odjeljenja na natjecanja županijske i regionalne razine,
- pozivanja predstavnika odnosno voditelja vatrogasne mladeži na vatrogasne kampove,
- međusobnog izvješćivanja i suradnje u području pripreme projekata za moguće sufinanciranje iz fondova Europske unije.


19_140111_82.jpg