Korisnički login

Na održanom sajmu Eko-etno 2009 sudjelovala i općina Cestica

U zagrebačkoj Areni predstavljeni cestički turistički potencijali

    Na tradicionalnoj sajamskoj priredbi Eko-etno, koja se po sedmi puta održala u Zagrebu i ove godine, od 14 do 18 listopada, kao jedina u Hrvatskoj, predstavila se i općina Cestica. Na lijepo uređenom i pripremljenom štandu mogla su se kušati poznata vina naših vinogradara, a svoje proizvode, kupinovo i malinovo vino, tu je ponudilo  i obiteljsko gospodarstvo Mladena Horvat iz Gornjeg Vratna i obiteljsko gospodarstvo Kristijana Bregovića s Pešćenice koji su posjetiteljima predstavili paletu proizvoda dobivenih s mliječne ovčje farme među kojima su već poznati sirevi. Priprema i postavljanje štanda obavljeno je početkom tjedna, a predstavljanje općine Cestica održano je u petak, 16. listopada. Sam cestički program na velikoj pozornici dvorane započeo je u 17 sati, a nekoliko trenutaka pred nastup Nenad Kolar i Ivica Lorbek pred pozornicu su unijeli radni stol za kojim su članice udruge Vezilje izrađivale rožice od krep papira, tradicionalni cestički suvenir.  Rožice su izrađivale Ana Lazar, Katica Bednjanić, Marija Dorotić, Slavica Ivančić i Marija Krobot, a na dijelu stola bili su izloženi i poznata cestička peciva i kolači spravljeni po receptima koji se usmenom predajom prenose s koljena na koljeno i koje pomalo modificira svaka domaćica. U uvodnom  dijelu cestičke promocije nastupili su mali folkloraši koje je vodio sedmogodišnji Tomica Milec, a savršenost plesne izvedbe omogućili su i mladi cestički tamburaši koji su nastupili u sastavu Lucija Kanjir i Lucija Vočanec, Kristina Talan i Blaž Talan. 

         Općinu Cestica predstavio je načelnik Mirko Korotaj koji je naglasio da se cestičko područje intenzivnije razvija tek u proteklih petnaest godina, a ljepotu kraja upotpunjuju vinogradima bogat brdoviti dio kao i očuvani prirodni krajolik rijeke Drave koji  će se i dalje nastojati očuvati i pretvoriti u  ornitološki rezervat. Bogatstvo cestičkog područja predstavljaju ljudi koji su u prošlosti uglavnom bili zaposleni u susjednoj  Sloveniji gdje ih je većina ostala bez posla, no, nisu očajavali nego se većina odlučila za otvaranje samostalnih obrtničkih radionica i firmi u kojima osiguravaju zapošljavanje većem broju žitelja pograničnog dijela Varaždinske županije. Tu u pograničnom području ostale su sačuvane brojne prirodne i kulturno povijesne znamenitosti, a tradicionalne zagorske hiže i klijeti, kuće za odmor i seoski turizam u kojima se može dobiti vrhunsko vino i brojni kulinarski domaći specijaliteti razlog su posjeta i brojnih izletnika. Na kraju predstavljanja upućen je poziv posjetiteljima da posjete općinu Cestica, a informacije o turističkoj ponudi zainteresirani su dobili i na samome štandu. 

       U drugom dijelu nastupa Kulturno umjetničkog društva općine Cestica nastupile je starija plesna skupina, a mladim tamburašima su se priključili Saša Vučak i Ivan Drožđek. Možda je još važno napomenuti da su program KUD-a osmislile i članove za nastup uvježbale Monika Vunderlih, Davorka Golubić i prof Gordana Kos Kolar, a u završnom dijelu cestičkog programa posjetitelji su mogli saznati i o starim receptima za kolače i dizana tijesta koje su dojmljivo ispričale Slavica Obadić iz Križovljana i Marija Obadić iz „Orehovice“, jugoistočnog dijela Gornjeg Vratna. U zadnjem dijelu četrdeset minutnog cestičkog programa priređena je revija starinskog donjeg rublja, a sačuvane modele, uglavnom iz prve polovine dvadesetog stoljeća, publici su pokazale Lucija i Monika Kanjir, Lucija Voćanec, Ana Vrbnjak, Monika Kokot, Kristina Talan, Anja Pšag i Marina Lazar, koja je osmislila cijeli nastup, te dečki Marko Velečić i Ivica Bratuša. Donje rublje djedova i baka ostalo je sačuvano zahvaljujući brizi Evice Lazar i članova KUD-a općine Cestica, a za originalnost ideje i profesionalni nastup cestička manekenska skupina dobila je srdačni aplauz i poziv na drniški pršut i kušanje dalmatinskih vina na štandu Šibensko-kninske županije. Predstavljanju općine Cestice i priređenom kulturno umjetničkom programu prisustvovalo je i šezdesetak učenika osmih razreda Osnovne škole Cestica koji su u jutarnjem terminu bili u posjeti Zagrebu, a popodne su, u pratnji nastavnika, Katice Erlih, Nataše Bistrović, Borisa Jamnika i Davora Hohnjeca, posjetili sedmu sajamsku priredbu usluga i proizvoda ruralnog područja koja se ove godine održavala pod nazivom Eko-etno 7. Hrvatska Europa tour.

      Nakon predstavljanja i cestičkog nastupa na pozornici dvorane nastavljeno je druženje na štandu gdje su se u pripremi i posluživanju istaknuli Josipa Horvat, Danijela Bistrović, Danijel Korotaj, Irena Jamnik i ostale članice udruge Vezilje, a prezentaciji turističkih i gospodarskih programa pomogli su Ivan Dobrotić, Stepan Mumlek i zamjenika načelnika Josip Borak. 

           Sajam Eko-etno održan je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a osim općine Cestica tu su se još predstavili i gradovi i županije. Tu je bila Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska, već spomenuta Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija te gradovi Zagreb, Grubišno Polje, Jastrebarsko i Kutjevo. Na sajmu su bile zastupljene i susjedne države, Slovenija, Srbija i Bosna i Hercegovina te Južno-moravska regija iz Češke, a na posebno uređenom štandu obiteljsko blago predstavio je Željko Mikulić iz Špišić Bukovice koji u obiteljskoj ostavštini čuva podatke s kraja sedamnaestog stoljeća.  Među izloženim predmetima tako se našao namješta koji seže u devetnaesto stoljeće i fotografije  predaka, a među sačuvanim predmetima nalaze se i knjige tiskane u tiskari Dr. Ljudevita Gaja 1857. godine i nešto mlađa Izabrana djela Antuna Nemčića u izdanju Matice Hrvatske 1898. godine.

         U večernjem dijelu sajamskog programa urečena su priznanja i nagrade, a istome je uz predstavnike Županija i članove pojedinih ministarstava prisustvovao zagrebački gradonačelnika Milan Bandić. Zahvalu sudionicima uputila je Dijana Katica, predsjednica organizacijskog odbora sajma Eko-etno Hrvatska 2009 i predsjednica uprave Hrvatskog farmera d.d., a čestitku načelniku Mirku Korotaju na sudjelovanju i prezentaciji Cestice uputio je i Stjepan Cukor, predsjednik Nadzornog odbora.

 

Fotografija u nastavku predočit će dio sajamske atmosfere

   

22_142109_33.jpg 22_142213_14.jpg 22_142350_83.jpg 22_142405_31.jpg 22_142418_24.jpg 22_142443_66.jpg 22_142456_10.jpg 22_142552_03.jpg 22_142623_17.jpg 22_142724_95.jpg 22_142735_28.jpg 22_142745_15.jpg