Korisnički login

Vinogradari nakon uspješno okončane berbe

 

Kontroliraju vrenje mošta i očekuju Martinje

     Ovih dana nekako je zahladilo, a u petak ujutro, 16. listopada, zabilježen je i prvi mraz na našem području. Ujutro u sedam sati izmjereno je -3, pa su se i stakla na automobilima zaledila, trebalo ih je ostrugati, a hladno vrijeme prisilo nas je da u automobilima provjerimo i sastav tekućine za ispiranje vjetrobranskih stakla.

    No, nisam mislio pisati o niskim temperaturama već o jeseni, koja nas evo polako uvodi u hladnije godišnje doba, a tu nas i hladnije vrijeme ne bi smjelo iznenaditi. Jesen je doba u kojem pospremao ljetinu i pripremamo se za zimu, a nakon prvog mraza sve je manje zelenog lišća na drveću. Vinogradi su pobrani, uglavnom još u mjesecu rujnu, a iskusniji vinogradari kasnije sorte brali su još početkom listopada, čekao se optimalan sklad grožđanog šećera i kiselina. Većina vinogradara zadovoljna je ovogodišnjim urodom, a mošt ranije ubranih sorti već se dobro očistio te je potrebno češće prekontrolirati procese koji se dešavaju u bačvama. 

   U našim vinogradima najveći broj berača bio je u subotu 19. rujna, a puno nije zaostao ni slijedeći vikend. Nekako se i berba modernizirala, te danas rijetko tko grožđe iz vinograda odvozi u „nagreštanim“ drvenim bačvama, a drvene pute koje su još pred desetak godina trljale kralježnice putara sasvim su izašle iz upotrebe. Ah, ta dobra stara vremena rekli bi neki. No nije sve otišlo u zaborav još je ostala pjesma berača, a ostao je i običaj zahvalnosti za ubranu ljetinu u goricama koju vlasnici vinograda i dalje poštuju. Tako je, unatoč uvođenja modernih tehnologija, ostao običaj „napajanja“ zadnjeg trsa kod čega vlasnika na tri lisne peteljke s kojih su otkinuti listovi natakne po jednu bobice grožđa. Nekad su te bobice bile bijele, crne i roze boje, a danas kada su vinogradi zasađeni modernijim, rekli bismo kvalitetnijim sortama grožđa obično se koriste bobice vlasniku najzahvalnijih sorti. To je u našim goricama nezaobilazna graševina, a tu su još najčešće i rajnski rizling, moslavac, zeleni silvanac, pa i plemenka i kraljevina, te u posljednje vrijeme dosta zastupljeni žuti muškat, pinot i shardonnay, od bijelih sorti dok su ostale sorte zastupljene uglavnom kod većih proizvođača.

   Ove godine napajanju trsa imao sam prilike prisustvovati na dva mjesta, u berbi kod obitelji Vjekaslava i Jadranke Lazar u Vinogradskoj ulici u Radovcu, na putu prema Barbari gdje je obred zahvale obavio sam vlasnik, a na Falinić Bregu nakon berbe u gorici obitelji Težak iz Lovrečan Otoka obred je u prisutnosti ostalih berača obavio Franc Težak. Običaj je da se prije samog početka berbe berači okrjepe rakijom, a kao zanimljivost ove berbe valja napomenuti da je služena bila rakija dobivenu iz bresaka ubranih na istoj parceli koju je ispekao Pavao Humek iz Lovrečana.

   Nakon berbe slijedi prešanje koju većina manjih vinogradara sa zadovoljstvom obavlja na hrastovim drvenim prešama gdje se istiskivanje mošta dobiva podizanjem kašte i pritiskom prešpaja na grožđe smješteno u drvenom košu. Istisnuti mošt posprema se u bačve u kojima se najčešće obavi vrenje i pretvaranje mošta u vino.

    Detalji iz ovogodišnje berbe snimljeni su u vinogradima obitelji Lazar u Vinogradskoj ulici u Radovcu, kod Jediniča na Falinić Bregu, v Pavlekuvi goricaj v Sirovcu, u vinogradu obitelji Pungračić u Selcima Križovljanskim, kao i dopremljeno grožđe u sanducima za berbu kod obitelji Kotolenko na Dubrava Bregu, a postupak prešanja na prešpaj i kaštu snimljen je kod obitelji Josipa Vinter na Falinić Bregu gdje je ocu Borisu pomagao i sin Patrik.  

 

20_122129_31.jpg 20_122140_63.jpg 20_122151_66.jpg 20_122200_92.jpg 20_122210_05.jpg 20_122219_03.jpg