Korisnički login

U teškim trenucima vjera nam je oslonac u životu

Povodom šeste obljetnice smrti vlč. Zdravka Boraka

 

 

Biskup, mons. Josip Mrzljak i treći puta predvodio misu u župi Križovljan

     Pred šest godina na putu iz Osijeka, u svoju župu, sv. Benedikta u Donjim Mostima, gdje je sa ostalim svećenicima i brojnim vjernicima prisustvovao susretu sa Svetim ocem, Ivanom Pavlom Drugim smrtno je u prometnoj nesreći stradao vlč. Zdravko Borak, sin Stjepana i Marije iz Križovljana, rođen 1968. godine.

          Povodom tužne obljetnice, župu Križovljan je po treći puta, u nedjelju 7. lipnja, na blagdan Presvetog rojstva, posjetio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup koji je u župnoj crkvi Uzvišenja sv Križa, s početkom u 19 sati predvodio misu za pokojnog Zdravka, a pod misom je održao prigodnu propovijed u kojoj je istaknuo da nama vjernicima u najtežim trenucima, kada izgubimo voljenu osobu, vjera znači mnogo više od načina života i tradicije, vjera nam je zapravo oslonac.

      U koncelebraciji su još sudjelovali vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik te brat pokojnog Zdravka, Vlado Borak, fra Mirko Kemeviš, kapucin iz Varaždina i susjedni svećenici, dekan Valent Posavec iz župe Sv. Marka iz Vinice i petrijanečki župnik, vlč Ivan Sakač. Kod oltara s biskupom još su bili braća svećenici Josip i Darko Banfić, vlč.  Dragutin Šarc, Tomo Leskovar, Josip Vidović, Leon Lozančić, kao i đakoni Mario Križanec i Marko Đurin. Pokojni Zdravko rođen je 1968. godine, a kao svećenik i kapelan službovao je u župi Kravarsko, Čučerje i Prečko. Kao župnik djelovao je u Zagrebačkoj nadbiskupiji i bio župnikom u Velikoj Pisanici, a prelaskom u Varaždinsku biskupiju imenovan je župnikom u Donjim Mostima gdje je na službi ostao do tragične smrti 7. lipnja 2003. godine. Velečasni Zdravko pokopan je na groblju u Cestici, a veličanstvenom sprovodu, u kojem je obred ukopa predvodio mons. Marko Culej i služio misu zadušnicu, prisustvovalo je više tisuća vjernika i preko 150 svećenika. Nakon susreta mladih,  i krizme prošle godine ovo je treći posjet biskupa Mrzljaka križovljanskoj župi, a misi za pokojnog vlč. Zdravka prisustvovao je i velik broj vjeroučenika i župljana.  

20_203634_76.jpg 20_203700_71.jpg