Korisnički login

U župi Sveta Barbara u NatkrižovljanuProštenjem proslavili Valentinovo
Jutro je u subotu, 14 veljače osvanulo prohladno, temperatura je bilo ispod granica smrzavanja, dosezala je tek tri stupnja ispod nule, a hladan sjeverni vjetar nije ohrabrivao vikendaše i vinogradare na zadržavanje na otvorenom tako da se u vinogradima mogao nazrijeti rijetko koji rezač. U pograničnom vinorodnom kraju Varaždinske županije, koji se proteže nekoliko kilometra oko crkve svete Barbare u Natkrižovljanu smjestilo se nekoliko stotina hektara uzorno njegovanih i lijepo održavanih vinograda čije se parcele formiraju na prvim obroncima koji se iz Dravske nizine uspinju prema Barbari i idu dalje sve do granice s Republikom Slovenijom gdje se nadovezuju na predio Haloze. Tu se vinova loza uzgajala i u rimsko doba, a većina sadašnjih vinograda ovog područja smjestila se po brežuljcima susjednih općina.
          Tu, u ovom kraju orijentaciju putniku namjerniku, a i starom vinogradaru predstavlja upravo crkva svete Barbare koja se smjestila nekako u sredini vinogradima okruženog područja. Tu je i župa sveta Barbara koja se prostire na većem dijelu brdovitog područja susjednih općina Cestice i Vinice, a na proštenje k sveti Barbari rado hodočaste i žitelji susjednih župa iz Donje Voće, Maruševca i Petrijanca, te pograničnih mjesta susjedne Slovenije. Kako je desetljećima područje župe Sveta Barbara Natrkižovljan živjelo od plodova žuljevitih ruku svojih stanovnika, a škrta zemlja nije urodom mogla prehraniti brojno stanovništvo mnogi su napustili rodni dom, i potrazi za poslom, „trbuhom za kruhom“ otišli u svijet za nekom zaradom. Mnogi su otišli, a rijetki su se vratili. No, ljubav prema rodnoj grudi i zavičaju vezala je uz rodni kraj i brojne koji su odselili u europske i prekooceanske zemlje, a nekako najčešće i najrevnije župnu crkvu posjete oni koji su otišli u najbliže krajeve, obližnja mjesta i gradove u Hrvatskoj i Sloveniji. Proštenja u župi Sveta Barbara počinju proslavom blagdana sv. Valentina, kip mu se nalazi na pokrajnom oltaru, u istočnom dijelu crkve, a tog dana župnu crkvu posjete i brojni svećenici susjednih župa.
        Na Barbari je najsvečanije na svečanoj misi u 11 sati koju je ove godine, uz asistenciju susjednih svećenika predvodio i održao prigodnu propovijed vlč. Jože Pasičnjek, župnik zavrčke župe sv. Nikole, a u koncelebraciji su još sudjelovali i susjedni svećenici, vlč. Martin Mezak iz župe Maruševec, dekan, preč. Valent Posavec, iz župe Vinica, Josip Drvoderić, župnik iz Donje Voće, Ivan Sakač, župnik iz Petrijanca i domaći župnik, Janko Bunić, koji je svećenicima i hodočasnicima zahvalio na dolasku i sudjelovanju u proštenju. Misna čitanja pročitali su bogoslovi, Kristijan Herceg iz Sračinca i Tihomir Ciglar iz Vinice, a pjevanje pod misom bilo je uz pratnju orguljaša Marijana Hutinskog.
             Na prostoru oko crkve, na Valentinovo se tradicionalno okupe i „štantari“ koji na štandovima prodaju razne korisne potrepštine, a tu su se našle i raznobojne ružice koje su za Valentinovo kupili i stariji i mlađi hodočasnici. Nakon mise i proštenja jedni su otišli kućama, a drugi su se zajedno s hodočasnicima razmili po bregima i klijetima gdje su nastavljeni razgovori o tradiciji i predstojećim poslovima koji očekuju vinogradare i podrumare. Kako je od nekad običaj da se u siječnju obavi drugi pretok mladog vina to je ujedno i bila prilika da se prijatelja počasti čašicom vina kako nalaže i tradicija ovoga kraja.

24_143051_40.jpg 24_143101_15.jpg 24_143110_71.jpg 24_143120_08.jpg 24_143133_39.jpg 24_143145_20.jpg 24_143154_14.jpg 24_143203_84.jpg