Korisnički login

Najljepše jaslice općine Cestica

Autori jaslica nagrađeni knjigama
U zgradi stare škole u Radovcu započela je 1845. godine s radom prva škola na području općine Cestica, a škola je do osnivanja Osnovne škole Babinec radila kao škola Križovljan.
U prošlosti zgrada je imala razne namjene, a danas veći dio zgrade koristi za potrebe Kulturno umjetničkog društva općine Cestice. Tu se održavaju redovite i izvanredne probe sekcija KUD-a, razne prigodne izložbe. Tu je postavljena izložba slika nastalih na likovnoj stvaraonici, a tu su prezentirane i izložene uskrsne pisanice, a predstavljene su i cestičke razglednice i božićne čestitke s cestičkim motivima. Tu se moglo vidjeti i izložbu fotografija „Općine Cestica od Adventa 2007 do Adventa 2008. Godine, a na istom prostoru organizirana je izložba starih fotografija i dokumenata iz povijesti općine.
Nastavljajući tradiciju održana je, u nedjelju, 11. siječnja s početkom u 9 sati, i izložba fotografija jaslica prijavljenih na temu „Najljepše božićne jaslice općine Cestica“, a u sklopu izložbe, u vrijeme otvaranja, posjetitelji su upoznali i autore prijavljenih jaslica. Održano je i proglašenje rezultata izbora i podjela nagrada najuspješnijima, a izveden je i planirani kulturno umjetnički program.
U ime organizatora prisutne je pozdravio Franjo Talan i najavio program izložbe i proglašenja rezultata prvog izbora za „Najljepše božićne jaslice općine Cestica, a nakon toga je u uvodnom dijelu programa nastupio Ženski pjevački sastav Križarice koji je otpjevao božićnu pjesmu „O kakva to svetlost s kom Betlem gori“. Uslijedio je pozdravni govor zamjenika načelnika Josip Boraka, a zatim su pojedine božićne jaslice predstavili sami autori. Redoslijed predstavljanja bio je prema redu prijave tako da je jaslice prva predstavila devetogodišnja Sara Bratko iz Gornjeg Vratna, a iza nje redom su jaslice predstavili i ostali prijavljeni. Nakon predstavljanja nastupio je Muški oktet župe Križolvjan, koji pjeva u sastavu Davor Hohnjec, Marijan Borak, Srećko Dugi, Marko Premuž, braća Držđek, Franjo i Ivan, te Vlado i Marijan Županić koji je voditelj zbor, a izveli su božićne pjesme Tiha noć i Radujte se narodi. U završnom dijelu predstavljanja i izložbe fotografija za izbor prijavljenih jaslica kriterije ocjenjivanja i rezultate izbora predočila je Katarina Juričinec, studentica četvrte godine Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, ujedno predsjednica peteročlanog Povjerenstva kojem su još članovi bili Goradan Kos Kolar, Gabrijela Furjan, Davor Hohnjec i Franjo Talan.
O radu Povjerenstva Katarina je rekla: - Prije nego što proglasimo rezultate ja bi prvo samo u kratko htjela reći, odnosno objasniti kako su tekli kriteriji ocjenjivanja i koji su to dijelovi jaslica kojima smo posvetili najviše pažnje kako bi ih što bolje ocijenili. Pošto je ovo prvi put da se na području naše općine Cestice biraju ''Naljepše Božićne Jaslice'' ostali članovi komisije dali su meni završnu riječ kod ocjenjivanja s obzirom na to da sam studentica na četvrtoj godini Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon obilaska svih 16 kandidata koji su se prijavili, moram priznati da smo bili jako iznenađeni i mislim da ste svi zaslužili jednu veliku pohvalu, kako s moje strane tako i od ostalih članova komisije. Naše ocjenjivanje, vjerujte mi, nije bilo baš lako jer su svake jaslice za sebe bile lijepe i posebne. Ono što sam ja osobito opazila kod nekih je to da su neke nastale s puno volje i truda i da nekim ljudima izrada jaslica puno znači i zaista veseli.
Nakon toga je objasnila kriterije ocjenjivanja iza čega je uslijedilo proglašenje rezultata, a o tome je predsjednica Povjerenstva rekla: - Prvo mjesto dodijelili smo gospođi Ani Friščić iz Dubrave Križovljanske, čije se jaslice ističu duhovitim idejama, kombinacijom i odabirom materijala. Gospođa Ana štalicu je izradila sama i srdačno nam je objasnila bitne dijelove jaslica. Također nam je ispričala priču o jaslicama i da svaka figurica ima svoje zasebno mjesto, a za ostale dijelove koje je kombinirala upotrijebila je vlastite ideje koje su nas se jako dojmile – na primjer; štalica izrađena ručno na vrlo jednostavan način, potočić koji je izvela pomoću stakla i most preko njega, stijene od prirodnog kamena, krajolik od mahovine, kamenčića i gljiva, pa tako i umjetna vatra.
Drugo mjesto pripalo je jaslicama Petre Kostanjevac iz Virje Otoka. Jaslice se također ističu veličinom i ručno izrađenom štalicom od drveta koja u produžetku ima malu verandicu s ogradom i iznimno lijepo osvjetljenje. Štalica je u kombinaciji sa slamom, a ostali dio ambijenta sastavljen je od mahovine i staza od sitnih kamenčića.
Treće mjesto prema broju bodova dodijelili smo dvojici kandidata; prvi kandidati su Helena i Marko Talan iz Križovljana Radovečkog, a drugi kandidati su Valentina i Kristijan Pongračić iz Radovca.
Helena i Marko imaju jaslice sa štalicom koja nas se posebno dojmila, također je ručno izvedena od drveta, nalik na odsjećeni panj u kojem je izdubljeni prostor za smještaj figurica. Štalica je u kombinaciji s mahovinom, nešto malo slame i piljevine.
Treće mjesto također smo dodijelili mladim kandidatima Valentini i Kristjanu Pongračić. Njihove jaslice većim djelom napravljene su ručno; imaju zanimljivu izrađenu štalicu koja je napravljena od debele kore drveta, zatim vrlo interesantne figurice glavnih likova koje se ističu svojom veličinom (barem su dva puta veće od figurica koje su imali ostali kandidati u svojim jaslicama), te jednostavan krajolik s puno mahovine i ručno modelirane ovčice.
Čestitke svim autorima uputio je Josip Borak, zamjenika načelnika općine Cestica, a nakon toga uručene su nagrade, za prvo mjesto petsto kuna, drugoplasiranome pripala je nagradu od tristo kuna dok su trećeplasirani dobili po sto kuna. Nagrađeni su dobili i monografiju općine Cestica, a ostali prijavljeni primili su na dar po knjigu „Zapisi iz Cestice“ ili „Hrvatski kajkavski kalendar 2009“, kojeg je i za ovu godinu izdala Matica Hrvatska iz Čakovca. Tako su knjige primili Ana Kukec, već spomenuta Sara Bratko i Nikola Hrgar iz Gornjeg Vratna, Miro Hereka iz Radovca, Ljubica Kreć i Valentin Talan iz Križovljana, Evica Lazar iz Babinca, Andreja Korotaj iz Lovrečan Otoka, Martina Furjan iz Natkrižovljana i Josip Hutinski iz Falinić Brega. Umjesto odsutnog Zvonimira nagradu je primio otac Ivan, a u ime učenika VI b razreda sastavljanje i izradu jaslica objasnio je Ivan Hip, koji je istaknuo da su svi učenici iz razreda sudjelovali i u kićenju bora kojeg su ukrasili glagoljskim slovima koja su sami izradili. Završetak svečanosti kod otvaranja izložbe obilježili su pjevači pjesmom Hvala Ti Bože za ovaj dan, uz pratnju na orguljama Marijana Županića, križovljanskog orguljaša, a nastupili su članovi zbora župe kojima su se pridružili i članovi prethodna dva spomenuta zbora i posjetitelji izložbe. Druženje i prepričavanje dogodovština vezanih uz slavljenje Božića i izradu jaslica nastavljeno je i nakon proglašenja rezultata, a zajedničkom svirkom u kvalitetu novonabavljene „Jamahe“ uvjerili su se Marko Premož, Franjo i Ivan Drožđek i ostali prisutni.
Na dan proglašenja rezultata posjetiteljima i autorima pripremljeno je petsto komada informativnih listića na kojima se nalaze osnovni podaci o općini Cestica, program izložbe kao i autori jaslica i raspored izloženih fotografija cestičkih božićnih jaslica kojima su pridodani i zanimljivi snježno motivi snimljeni u vrijeme Božića prethodnih godina, a kojima su pridružene jaslice iz crkve svete Barbare, i župe Križovljan te kapela u Lovrečanu i Virje Otoku. U staroj školi jaslice su se mogle pogledati do 13 sati, a iste se do 30. siječnja mogu razgledati u prostorijama općine Cestica, Dravska 1a, informacije na telefon 724-824, kod Gabrijele Furjan.
Na fotografijama je prikazano nekoliko detalja s održane izložbe u Radovcu, a fotografije izloženih jaslica sa zanimanjem su razgledale i djelatnice jedinstvenog upravnog odjela cestičke općine, Vera Borak pročelnica i Ljerka Hrženjak, Ksenja Borić, Gabrijela Furjan i Andreja Vnuk.


19_103657_34.jpg 19_103721_53.jpg 19_103740_11.jpg 19_103757_43.jpg 19_103811_79.jpg 19_103830_03.jpg 19_103901_51.jpg 19_103918_72.jpg 19_104007_99.jpg 19_104122_75.jpg 19_104239_59.jpg 19_104255_73.jpg