Korisnički login

Župa Sv. Barbara - Natkrižovljan


Misom proslavili blagdan Svete Barbare – zaštitnice župe
Na području općine Cestica sjedište je dviju župa, župe Uzvišenja Sv. Križa Križovljan i župe Sveta Barbara u Natkrižovljanu. Uz spomenute dvije župne crkve na području općine nalaze se i tri kapele. U župi Križovljan to je kapela Sv. Lovre u Lovrečanu i spomen kapela u Virje Otoku podignuta u znak sjećanja na žrtve poratnih likvidacija koje su nakon Drugog svjetskog rata, početkom lipnja 1945. godine poubijane na obližnjem grobištu poznatijim pod nazivom Pancerica. Spomen kapela posvećena je hrvatskom blaženiku, kardinalu Alojziju Stepincu koji je i sam bio žrtva progona jugo-komunističkog terora (umro je 10. veljače 1960. godine u pritvoru rodne župe u Krašiću), a crkvicu je u lipnju 2000 godine blagoslovio mons. Marko Culej, prvi biskup Varaždinske biskupije. Na području općine Cestica nalazi se i kapela Uznesenja Marijina u Križanču, u župi Natkrižovljan, koja je najposjećenija za Veliku i Malu Gospu, 15. kolovoza i 8. rujna, na blagdan Marijina rođenja, a u kapelu nad Lovrečanom tradicionalno se hodočasti na „Lovrečku nedelu“ kada se slavi blagdan Sv. Lovre mučenika, spomendan je 10 kolovoza. Najznačajnija proštenja u župnoj crkvi u Radovcu su na blagdan Spasovo i 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, koji se tradicionalno slavi i kao Dan općine Cestica, a u zimsko doba proštenje je na blagdan Sv. Antuna, 17. siječnja.
Na župske blagdane crkve posjećuju mnogobrojni vjernici, i brojni hodočasnici, a na proslavu blagdana u rodni kraj navrate i bivši žitelji župe koje su životni putovi odveli na nove adrese. Tako su i ove godine na proštenje k Sveti Barbari pošli, uz domaće župljane, i mnogobrojni vjernici iz susjednih župa, iz Donje Voće, Vinice, Petrijanca, Sračinca, Križovljana i ostalim okolnih mjesta Hrvatske i Slovenije, kao i vikendaši koji posjeduju vinograde, vikendice i klijeti po vinorodnim brežuljcima među kojima dominira „Barbarinski“ breg s crkvom Svete Barbare kao središnjim mjestom ovog vinorodnog pograničnog područja Varaždinske županije.
Relativno gusta magla koja se ove godine nadvila nad ovo područje vjerojatno je smanjila broj hodočasnika koji su pješice došli Svetoj Barbari tako da je na prilazima crkvi bilo teško pronaći mjesto za parkiranje te su automobili bili smješteni uz sva tri puta koja vode župnoj crkvi, a tradicionalno je bilo popunjeno i parkiralište kod groblja. Najsvečaniji je svakako bilo u crkvi gdje je svečanu koncelebriranu poljdanju misu predvodio i održao propovijed preč Josip Horvat, rodom iz Nedelišća, danas na službi u Varaždinskoj biskupiji u Varaždinu. U asistenciji predvodniku misnog slavlja bili su, uz domaćeg župnika Janka Bunića, vlč Josip Drvoderić iz župe Donja Voća, župnik Alojz Pakrac iz Margrečana, vlč Ivan Košić iz Križovljana, vlč Stjepan Šoštarić, župnik iz Ivanca te dekan Valent Posavec, župnik u Vinici. Pod misom je uz pratnju na orguljama Marijana Hutinskog pjevao zbor sastavljen od pridošlih domaći i susjednih vjernika, a na kraju mise svećenicima i vjernicima na prisustvovanju i proslavi župskog proštenja zahvalio je domaćin, vlč. Janko Bunić.

12_234212_31.jpg 12_234232_79.jpg 12_234256_03.jpg 12_234307_41.jpg 12_234319_11.jpg