Korisnički login

Poticajima do razvoja i zapošljavanja

Poduzetnicima dodijeljena sredstva iz poticajnog programa

       Posljednjih godina čelništvo općine Cestica ulaže velike napore u razne razvojne programa koji imaju za cilj povećanje zapošljavanja i svekoliko razvoj općine Cestica. Početne godine od formiranja Cestice kao samostalne općine, od 1993. godine,  utrošene su u rješavanje osnovnih komunalnih potreba stanovništva, izgradnju vodovoda i asfaltiranje cesta, a u zadnje vrijeme zamjetna su veća ulaganja u razvoj institucija obrazovanja, poduzetništva i turizma. Iako su vidljiva znatna ulaganja, desetljećima zapostavljen razvoj teško je nadoknaditi i dostići susjedna razvijenija područja Hrvatske, Slovenije i Europe.

      Desetljećima smo živjeli u sustavu u kojem se u izgradnju rijetko ulagalo, a golo preživljavanje žitelja ovog područja više je bilo okrenuto zapošljavanju u susjednoj Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i ostalim zemljama zapadne Europe nego stvaranju uvjeta koji bi ljudima omogućili preživljavanje u sredini u kojoj žive. U to doba s podsmjehom se gledalo na poljoprivrednike koji su živjeli od rada na vlastitom imanju, a zakonska regulativa gušila je i ono malo obrta koji je preostao nakon Drugog svjetskog rata. Rijetki pojedinci koji su se unatoč nepovoljnoj društvenoj klimi odlučili za otvaranje vlastitih radionica bili su kao crne ovce, a priče o kulacima, „narodnim neprijateljima“, unutarnjim i vanjskim usađivane su nam u glave, i na radnim mjestima i u školskim klupama na svim razinama obrazovanja, od osnovne i srednje škole do fakulteta. U takvim okolnostima pitanja o enormnim izdvajanjima za vojsku i represivni aparat, tzv. anđele čuvare, izostala su i postaviti se nisu smjela, a poticaji u obrtništvu i poduzetništvu nisu se ni sanjali.

     Osamostaljenjem Hrvatske i propašću desetljećima razvijanog političkog i gospodarskog sustava polako se mijenja. Pojavljuju se i poticaji za ulaganja u poduzetništvo i obrte, a sve je manje i nepovjerenja prema vlastitoj proizvodnji i privatnom poduzetništvu koje zapošljava sve veći broj ljudi i na području općine Cestica.

        Tako je u srijedu, 1. listopada 2008. godine, u prisutnosti Ivana Hohnjeca, predsjednika Vijeća općine Cestica, i članova Poglavarstva općine Cestica, održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima s područja cestičke općine, a koja su dodijeljena na temelju pristiglih prijava nakon raspisanog natječaja. U uvodnom dijelu Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica zahvalio je prisutnima na naporima koja ulažu u razvoj gospodarstva, a posebno je pohvalio vinogradare koji posljednjih godina ulažu velike napore u razvoj vinogradarstva i podrumarstva kao i promociju vina s cestičkog područja. Ugovore o realizaciji dobivanja poticaja potpisalo je dvadeset osoba i predstavnika firmi, a poticajna sredstva za rad dobila je i Udrugu uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije za koju je ugovor potpisao predsjednik udruge Ivan Bregović iz Gornjeg Vratna.

        Bespovratna sredstva za poticanje gospodarstva u razvoju marketinških aktivnosti, u ukupnom iznosu od 24756,80 kuna, dodijeljena su Ugostiteljskom obrtu „David“ iz Babinca, Krojačkom obrtu Marijan Kos iz istoimenog naselja, kao i  Domu za starije i nemoćne osobe „Dom Sv. Ane“ iz Babinca, Turizmu „Roki“ iz Radovca, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mladen Horvat iz Gornjeg Vratna, i Udruzi uzgajivača zagorskog purana.  

    U programu  poticanje poljoprivredne proizvodnje u sadnji povrća sredstva su dodijeljena  Mirjani Vunderl iz Radovec Polja, Renati Žuran iz Velikog Lovrečana, Julijani Hrnčić iz Cestice i Katarini Šinjur iz Radovec Polja. Sredstva za razvoj turističkih kapaciteta, u iznosu od 15 tisuća kuna, pet tisuća kuna dodijeljeno je nakon potpisa ugovora, a ostatak će se dodijeliti nakon šest mjeseci, odnosno nakon izvršenja prijavljenih povećanih kapaciteta. Poticajna sredstva odobrena su i dodijeljena Slavku Kotolenko iz Dubrave Brega, Obiteljskom gospodarstvu Premužić Lovrečan Breg, Danici Mihin iz Brezja Dravskoga, Vjekoslavu Klasiću iz Križovljana, Antunu Lazaru iz Babinca, Ivanu Mikecu iz Velikog Lovrečana i Marijanu Županiću iz Malog Lovrečana, Ugostiteljskom obrtu „Žućo“ iz Sračinca, Turizmu „Roki“ iz Radovca,  Ugostiteljskom obrtu Veršić iz Babinca, Ugostiteljskom obrtu David iz Babinca, ugostiteljskom obrtu Franc Hrnčić Selci Križovljanski,.

     Za financiranje potpisanih razvojnih programa utrošit će se preko 240 tisuća kuna, a do kraja godine realizirat će se i ostali programi poticaja razvoja gospodarstva za koji je u proračunu predviđen ukupan iznos od 565 tisuća kuna, istaknuto je na druženju koje je uslijedilo nakon potpisivanja ugovora.

   

26_235414_96.jpg 26_235428_54.jpg 26_235445_38.jpg 26_235500_25.jpg