Korisnički login

Dubrovčani u Cestici

Gosti iz Dubrovnika posjetili općinu Cestica

     Sredinom rujna ove godine održano je u Dubrovniku, 20. rujna, u organizaciji udruge Daksa 1944/45, u dvorani Klarisa predavanje o stradanjima i progonima stanovništva Hrvatske u ratnim i poratnim danima Drugog svjetskog rata, a temu o žrtvama i grobištima sjeverozapadne Hrvatske okupljenima je predočio predsjednik Društva za obilježavanje grobišta, dok je o stratištima Slovenije govorio Dragutin Šafarić iz Velenja. Na tribini koja je održana pod naslovom  „Žrtve komunizma na području bivše Jugoslavije“  govorio je i mr. Ivo Dabelić koji je opdržao predavanje o "Stradanju Dubrovčana tijekom Drugog svjetskog rata", a prof. dr. Hrvoje Kačić održao je predavanje na temu "Nije osnovano za žrtve fojbi po Istri i Primorskoj pripisivati Hrvatima i Slovencima«. U predavanju još su sudjelovali Niko Kovač, glumac Dubrovačkog kazališta Marin Držić i Mate Račević, predjednik udruge Daksa koji je vodio tribinu, a u dvorani, između ostalih bili su Joško Radica, autor knjige „Sve naše Dakse“, Đuro Market, član Poglavarstva grada Dubrovnika, dr. Augustin Franić, istraživač stradanja u Lepoglavi, i ostali.

      Početkom listopada u uzvratni posjet, na poziv Društva za obilježavanje ratnih i poratnih stradanja, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji došli su predstavnici srodnih udruga iz Dubrovnika, a za posjeta odsjeli su u prostorijama Turizma „Roki“ u Radovcu. U sklopu posjeta općini Cestica, gosti su posjetili grobište Pancerica u Virje Otoku gdje su kod spomen križa zapalili svijeće i razgledali spomen kapelicu, a na putu prema Cestici upoznati su sa stanjem dvorca Križovljangrad i stradanjima stanovništva koju su u ratnim i poratnim danima Drugog svjetskog rata ginula u različitim vojskama i na raznim europskim bojištima, kao i u poratnim likvidacijama nakon prestanka ratnih djelovanja i kasnije u Domovinskom ratu.

       U utorak, 07. listopada popodne za posjetitelje iz Dubrovnika osiguran je prijem u Općini Cestica, a u gotovo jednosatnom razgovoru goste je s kulturno-povijesnim i privrednim prilikama upoznao član Poglavarstva Stjepan Mumlek i predstavnici Društva Boris Veselnik i Franjo Talan. Kako je vinogradarstvo jedna od razvojnih grana općine Cestica goste s juga Hrvatske domaćini su poveli na obiteljski posjed Kotolenko na Dubrava Bregu gdje su voditelji gospodarstva, sin i otac, Slavko i Viktor Kotolenko posjetiteljima objasnili preradu grožđa, koja je upravo bila u tijeku, a govorilo se i o poteškoćama i prednostima života uz granicu koju su posjetitelji u dolasku na imanje nekoliko puta prelazili, kao i s daljnjim planovima razvoja gospodarstva.

      Ujutro drugi dan posjete gosti iz Dubrovnika posjetili su župu Vratišinec i Međimurje, a u popodnevnim satima organiziran je posjet crkvi Svete Barbare u Natkrižovljanu, gdje je goste iz Dubrovnika sa nastankom župe i izgradnjom crkve, za koju su oltari dopremljeni iz Zagreba, upoznao župnik Janko Bunić. Nakon razgledavanja crkve, uz pratnju na orguljama vlč. Bunića, gosti iz Dubrovnika zapjevali su najljepšu marijansku pjesmu, Rajska djevo kraljice Hrvata, autora oca Petra Perice, koji je posljednje godine svog stvaralačkog svećeničkog života proveo u Dubrovniku s kojeg je nakon ulaska partizana u grad odveden i ubijen na otočiću Daksa. U sklopu posjete gosti iz Dubrovnika razgledali su i ostale znamenitosti općine Cestica i uživali u pogledu na sada već šarolike vinorodne predjele, šume i doline, a s posebnim zanimanjem razgledali su i cestičke klampotice koji su tek, povremeno, tu i tamo zaklampali na laganom  jesenjem vjetru. Posljednjeg dana posjete, u četvrtak, gosti su posjetili i sjedište Županije i Biskupije, gdje ih je sa osnivanjem Varaždinske biskupije upoznao tajnik mons. Antun Perčić, a gradnju katedrale i kulturno povijesne znamenitosti u crkvi objasnio je vlč. Blaž Horvat. Za goste iz Dubrovnika priređen je prijem i u gradskoj vijećnici gdje ih je primio zamjenik gradonačelnika Ivan Mesek, a nakon toga razgledali su  kulturno povijesne znamenitosti grada, obnovljenu zgradu Varaždinske županije, crkve i palače. U izaslanstvu iz Dubrovnika bili su Marija Obad, Mate Račević, Hrvoje Raguž i Tomislav Katušić.

       Nekoliko fotografija snimljenih u Dubrovniku i na području općine Cestica

26_234338_56.jpg 26_234357_98.jpg 26_234440_42.jpg 26_234503_39.jpg 26_234532_93.jpg 26_234555_39.jpg 26_234614_43.jpg 26_234826_94.jpg