Korisnički login

Dio cestičke tradicije prenesen u Varaždin

U Gradskoj knjižnici predstavljeni Zapisa iz Cestice
Kako je već pred mjesec dana dogovoreno, a u brojnim pozivnicama i spomenuto, kao i u mjesečnom pregledu događaja u Varaždinu i najavljeno, održano je u utorak 14. listopada u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice Metel Ožegović, Trg slobode 8 a, u Varaždinu predstavljanje knjige Zapisi iz Cestice, (autor Franjo Talan). U uvodnom dijelu ravnatelj Knjižnice Mario Šoštarić, pozdravio je predstavljače i okupljene na predstavljanju te naglasio da je cilj knjižnice okupljanje zavičajnih autora iz okolice Varaždina, a nakon toga program predstavljanja najavila je Katica Obadić iza čega je uslijedio kraći kulturno umjetnički program u kojem su, pod vodstvom prof. Gordane Kos Kolar, nastupili članovi Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, zbor i tamburaši. U glazbenom dijelu izvedene su pjesme F cestičkom kraju, Polegala trava detela i Došel bum doma sel si bum pod brajdu, a osjećajnim i nadahnutim izričajem dio križovljansko-cestičke duhe na posjetitelje je prenijela Evica Lazar, cestička pjesnikinja iz Babinca koja je ljepote rodnog kraja opisala i predočila stihovima pjesama Ziemla dumača dišeača i Kak si liepi, ti muaj kraj, koje je recitirala između glazbenog dijela programa.
Među predstavljačima knjige prvi je riječ uzeo teolog, kapucin, fra Bono Zvonimir Šagi koji je između ostalog naglasio da mu je cestički kraj dobro poznat, doduše nekad se više koristio termin Križovljan i Križovljan-Cestica, a poznata su mu i stradanja u ratnom i poratnom razdoblju. Hrvatski književnik, mr. sc, Ernest Fišer, direktor i glavni urednik Varaždinskih vijesti, ukazao je na doprinos autorovog rada u informiranosti čitatelja o zbivanjima u Cestici i događajima u tom dijelu Varaždinske županije, a autoru je čestitao i na doprinosu u istraživanju događaja iz novije povijesti i stradanju žitelja Varaždinske županije u ratnim i poratnim danima Drugog svjetskog rata. Na predstavljanju knjige Zapisi iz Cestice govorio je i hrvatski književnik, prof. dr. sc. Zvonimir Bartolić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec koji je istaknuo da je na školi u Križovljanu svojedobno učiteljevao i djed hrvatskog književnika Miroslava Krleže, a na skupu je pročitao i dio vlastitih istraživanja objavljenih u knjizi Sjevernohrvatske teme. Za vrijeme predstavljanja izvršena je projekcija u knjizi objavljenih fotografija, a na promociji su prisustvovali i brojni učitelji koji su sudjelovali u autorovom obrazovanju kao i kolege s ukinute Tekstilne škole na kojoj je autor dvadeset i tri godine radio.
Na kraju predstavljanja autoru je u ime Općinskog poglavarstva općine Cestica čestitao Stjepan Mumlek, a tom prilikom predstavljačima i ravnatelju Knjižnice uručio je monografiju Općine Cestica. Predstavljačima je zahvalio i sam autor, a cvjetnim buketom zahvalio je pjesnikinji Evici Lazar i voditeljici zbora Gordani Kos Kolar, dok je uz čestitke na izvrsno uvježbanom glazbenom ugođaju, knjiga Zapisi iz Cestice uručena predsjednici KUD-a Davorki Golubić. U znak zahvale na podršci kod uređivanja knjige, lektoriranja i vođenje predstavljanja buket je uručen i Katici Obadić, a tu gestu prisutni su popratili srdačnim pljeskom. Druženje sudionika predstavljanja knjige Zapisi iz Cestice nastavljen je uz prigodni domjenak, uz razgovore o cestičkom kraju, dvorcu Križovljangrad, kao i o ljepotama nizinskog, dravskog i brdovitog, vinorodnog dijela općine Cestica i pograničnog područja Varaždinske županije.
Knjiga Zapisi iz Cestice može se nabaviti na kiosku Milec u Cestici, u Dravskoj ulici.
Na fotografijama nekoliko detalja s održanog predstavljanja u Varaždinu

17_001849_81.jpg 17_002022_87.jpg 17_002038_13.jpg 17_002834_62.jpg 17_002913_00.jpg 17_003222_13.jpg 17_003242_15.jpg 17_003302_94.jpg 17_003355_80.jpg 17_004511_68.jpg