Korisnički login

Počela vinogradarska sezona

Vinogradari proslavila Vincekovo
       Vinogradari i ljubitelji dobre kapljice, vlasnici vinograda na području općine Cestica, i dobri podrumari osnovali su pred nepunih 12 godina društvo koje će raditi na očuvanju plemenitih svojstva vina te, pomagati članovima, predavanjima i savjetovanjima, u podizanju, obradi i preradi grožđa, njegovanju i proizvodnji vina. Udruga je osnovana 8. studenoga 1996. godine, a u društvu se njeguju i stari običaji vezani uz obradu goric, preradu grožđa i čuvanje vina. Početak svake vinogradarske godine vezan je uz svetkovinu Sv. Vinka, a tog dana bi svaki malo ozbiljniji gazda, koji drži do svog vina i vinograda kao i vinske tradicije trebao barem posjetiti vinograd orezati nekoliko trsova i izrezane rozge, uglavnom s lucnjeva, staviti u vodu na sobnu temperaturu koje bi do Cvjetnice trebale prolistati i pokazati prve grozdiće na temelju kojih se onda procjenjuje ljetina. Naravno Sveti Vinko neće zamjeriti ako se u vinograd krene koji dan ranije ili kasnije, a pripreme za novu vinogradarsku godinu preporučljivo je započeti s društvom koje će lakše pronaći uzročnike možebitnih prošlogodišnjih bolesti i manjkavost i pronaći recept za uspješni novi ciklus vinogradarske proizvodnje.
Ostajući vjerni tradiciji, „Vincekovo“ su zajedno obilježili i cestički vinogradari, u nedjelju 20. siječnja, a na proslavi zajedničkog početak vinogradarske godine okupilo se pedesetak vinogradara, neki kažu da ih je bilo i više. Okupljanje je počelo oko 15 sati, a vlasnici vinograda Stanko Ročkar i Ivana Mumlek pripremili su škare za početak rezidbe koju je započeo predsjednik Udruge Vjekoslav Klasić. Nakon rezidbe prvog trsa vlasnik vinograda preuzeo je nekoliko rozga koje će do Cvjetnice propupati te će se na temelju rodnosti prolistalih grana procijeniti jesenja berba i rodnos. Obavljanje prvog posla vinogradari su nazdravili, a nakon toga su, orezani trs kobasicama okitili članovi KUD-a, kako bi trsje dobro rodilo i grožđe bilo debelo poput kobasica. Zalili su ga i vinom da slučajno ne presuši, a pjesmom „Vincikuvu“, autorice Evice Lazar, Davorka Golubić dočarala je početak radova u vinogradu. Iako protokolom nije bilo predviđeno okapanje vinograda predsjednik Udruge Vjekoslav Klasić nije odolio pripremljenom alatu te je simbolično okopao orezani trs, a nakon toga u prostorijama novootvorenog ugostiteljstva „Turizma – Roki“, nastavljeno je slavlje uz pjesmu, ples i domaće specijalitete.
Uz staru prešu povela se pjesma koju su započeli članovi KUD-a Davorka i Stanko Golubić, Monika Vunderl i prof Gordana Kos Kolar, a pratnju zboru koji se začas proširio prisutnim članovima, dali su cestički tamburaši koje je vodio Darko Majhen. Ovogodišnjoj proslavu Vincekova prisustvovali su i općinski čelnici, članovi Poglavarstva Stjepan Mumlek, donačelnik Josip Borak i načelnik Mirko Korotaj, a prisustvovali su joj i vijećnici Stjepan Borak i Josip Sambolec iz Virja Križovljanskoga.
Ukoliko imate volju okopati gorice do kraja javite se vlasniku. Požurite se da vas tko ne pretekne, a možda vas i motika čeka pripremljena na starom mjestu.

29_161603_55.jpg 29_161705_12.jpg 29_161752_57.jpg 29_161810_72.jpg 29_162351_42.jpg 29_162447_94.jpg