Korisnički login

Josipa i Stanko Pavlovic iz Cestice

Proslavili šezdesetu obljetnicu zajedničkog života
Na blagdan Sveta tri kralja obitelj Pavlović iz Cestice proslavila je šezdesetu obljetnicu vjenčanja, dijamantu svadbu, Stanka i Josipe rođene Bednjanić iz istoimenog naselja. Zajednički život slavljenici su započeli vjenčanjem u župnoj crkvi Uzvišenja svetog križa gdje ih je vjenčao vlč. Nikola Dorešić, tadanji župnik župe Križovljan, a misu zahvalnicu povodom proslave godišnjice braka, u nedjelju na sam blagdan, 6. siječnja u jedanaest sati, služio je sin slavljenika vlč. Vjekoslav Pavlović, župnik župe Svetog Ivana Nepomuka u Stupniku kod Zagreba.
U ono vrijeme, pred šezdeset godina, u doba vjenčanja na sadašnjem posjedu obiteljska kuća Pavlović Jakoba imala je kućni broj 1, a mladenkini roditelji, Martin Bednjanić i supruga Leopoldina s djecom, živjeli su na kućnom broju Cestica 18, (danas Varaždinska 28, Cestica).
Jakob Pavlović rodio se 1884. godine i sin je Đure i njegove druge žene Elizabete r. Makrap. Kao i otac mu i Jakob se dvaput ženio. Prvo je 30. siječnja 1910. oženio Anu Pavlović iz Virja Križovljanskoga čime je pozakonio kćerku Tereziju rođenu 1906. godine. Supruga Ana umrla je devet mjeseci nakon vjenčanja te se 15. veljače iduće godine Jakob vjenčao sa Veronikom Talan iz Cestice. Maloj Terezije ubrzo se pridružiše i braća, sestra Barica, Anđela, Marija i Elizabeta, te sinovi Franjo i najmlađi Stanko rođen 8. studenoga 1921. godine.
Na kućnom broju 18 u Cestici živjeli su Stjepan i Terezija Zagorec, polusestra Martina Bednjanića. Pošto obitelj Zagorec nije imala djece pozvala je Terezija brata Martina da dođe k njoj živjeti što je on i prihvatio i preselio se u Cesticu. Brat je radio na imanju Varady u Križovljangradu gdje se upoznao s Leopoldinom Schmidhofer, djevojkom koja je također na imanju radila te su se kasnije i vjenčali i imali desetero djece, petero kćeri kojima nadjenuše ime Marta, Alojzija, Josipa, Terezija, Marija i dečki su kršteni kao Ivan, Josip, Stjepan, Antun i Stanko.
Nakon vjenčanja 1948. godine, zajednički život mladi bračni par nastavio je kod mladenca u roditeljskom domu gdje su rođeni sinovi Josip, Vjekoslav, Vinko, Ivan i Stanko koji je umro kao dijete. S roditeljima je ostao živjeti sin Vinko sa danas pokojnom suprugom Dragicom i djecom, unucima slavljenika, Nikolom, Mihaelom i Barbarom. Nakon vjenčanja unuku Nikoli pridružila se supruga Jasmina, a ubrzo i najmlađi članovi obitelji Pavlović, praunuk Filip i najmlađi Dominik. Sin Vjekoslav postao je svećenik 1976. godine i danas je na župi Stupnik kod Zagreba, Josip je nakon ženidbe brigu oko podizanja obitelji preuzeo u Petrijancu, a najmlađi sin Ivan živi u istom selu, na rodnom posjedu majke Josipe. Obiteljskom slavlju odazvale su se i još živuće sestre, Anđela Slunjski i Marta Golubić, a uz sinove obiteljsku proslavu pomogle su pripremiti snahe Biserka i Štefica, te unuke i unuci, Jasna, Valentina, Ivana, Nikola, Brabrara, Mihaela, Margareta, Karli i Božidar. Dobro zdravlje i dug život baki Josipi i djedu Stanku poželjeli su i pridruženi članovi familije, Jasmina, Klemen Kraševec, Rok Friščić, Albert Mašić i Mario Levanić. Uz domaće praunuke, Filipa i Dominika, slavlju su prisustvovali i praunuci iz Petrijanca, Sračinca i Varaždina, Klara i Lovro, Dora i Paula i David, a supružnici Josipa i Stanko s radošću se prisjećaju sretnih trenutaka koje su zajedno s djecom i mnogobrojnom rodbinom i prijateljima proživjeli.
Fotografije snimljene na proslavi 60-te obljetnice i jedna fotografija svadbe iz 1948. godine
Osoba na slici snimljenoj na početku zajedničkog života su:
Gornji red, stoje – slijeva: 1.Terezija Horvat, r. Bednjanić, Josipa Vidrač iz Križovljana (Vidračova Pepa), 3. Alojzija Vori, r. Bednjanić, 4. Ivan Velečić iz Cestice (Gubezuv Ivan op),
5. Marta Bednjanić (kasnije udata za Golubić Mirka iz Virja), prisutna i sadašnjoj proslavi, 6. Eva Zagorec iz Cestice (kasnije udata za Đurčevića – živjela u varaždinu op ft), 7. Stjepan Šinjur iz Cestice, 8. Elizabeta Tenko (sestra Dragice Tenko živjela u Varaždinu), 9. Josipa Borak, susjeda (Dubruvolčuva Pepa), 10. Marija Talan r. Kotolenko (r. 1914. godine, udana za Ivana Talana iz Cestice, ima kćer Dragicu Talan udata za Ivaneka ), 11. Marija Bednjanić, kao starija djevojka udala se za kolara (izrađivač kola), Franju Županića iz Babinca, 12. Veronika Cestar. R. Dobrotić iz Babinca, 13. Ivan Bednjanić, Ivač, brat mladenke, kasnije živio u Radovcu, oženjen
Treći red – stoje (predzadnji) : Ivan Horvat, „Horvatuv Vana“ – susjed Stanka Pavlovića, Veronika Majhen, iz Cestice, Ljubica Vočanec, susjeda udana, Antun Kreč, iz Križovljana, Anka Vori, iz Cestice kasnije udana za Radeka Rolića, živi na Prečaku (ulica Stjepana Radića) u Križovljanu, Mirko Horvat, zvani žandar, susjed iz Cestice, suprug mladenkine sestre Terezije, Jakob Pavlović, otac mladenca Stanka, Martin Bednjanić, otac mladenke, Lepoldina Bednanić, r. Schmidhofer, majka mladenke, Anđela Slunjski, r. Pavlović, sestra mladenca, suprugapokojnog Josipa Slunjski – prisutna na proslavi šezdesete obljetnice, Marija Vincetić iz Križovljana, Marija Milec iz Križovljana, mama Slavika Milec (Miučuvuga Slavika), sestra Martina Bednjnaića, teta mladenke i Terzija Zagorec, polusestra Martina, bila gazdarica na posjedu Cestica 18, danas Varaždinska 28.
Drugi red – sjede, slijeva: - Justina, sestra Leopoldine, živjela u Maribora, Marija Bregović iz Cestice, preko puta gostione, obiteljska kuća Ivana Posavec i Ivana Humek, Stjepan Bregović, suprug Marije, Josip Vori, suprug Alojzije Vori, mladenkine sestre (predjak – debeli ded), Elizabeta Klasić, r. Pavlović, sestra mladenca (debela baba -), mladenci Stanko Pavlović, mladenac, sin Jakoba i pok. Veronike r. Talan i Josipa Bednjanić, mladenka, kći Martina i Leopoldine Schmidhofer, Antun Talan iz Križovljana, Pavlekuv Tujča – mežnar, Franjo Dobrotić, iz Babinca zvani Frajlica i Josipa Majhen, živjela na Prečjaku, danas Stjepana Radića u Križovljanu
Međured – djeca, stoje – slijeva,
1. nepoznati, 2. Franjo Vori, sin Josipa i Alojzije i Eva Vori, kći Josipa i Alojzije iz Cestice
Prvi red – sjede, na zemlji, slijeva:
1. Božica Vori, sestrična Evice i Franje Vori, Dragica Ivanek, kći Marije i Ivana Talan iz Cestice, nepoznati, nepoznati, Eva Bednjanić, kći Stjepana i Terezije (1914) r Zagorec kasnije udana za Antuna Vunderl iz Križovljana (danas oboje pokojni), nepoznato, Ivan Zagorec, muzikaš iz Virja Križovljanskoga, rodbina iz Maribora, Stjepan Banfić, muzikaš iz Virja Križovljanskoga, rodbina mladenke (po Leopoldini Schmidhofer) iz Maribora, Kata Bednjanić, kći Ivana i Anke r. Ščuric iz Radovca, Terezija Bednjanić r. Zagorec, majka Eve Bednjanić udana za Vunderlina, Štefanija Vori, kći Josipa i Alojzije r. Bednjanić, kasnije udana za Ivana Obadića u G. Vratnu gdje i danas živi, Anka Bednjanić, r. Ščuric iz Radovca supruga Ivana Ščuric, Antun Bednjanić, sin Ivana i Anke, danas živi u Babincu, Varaždinska ulica.

Dijamantnim mladencima želimo puno zdravlja i zadovoljstva u obiteljskom okruženju14_181645_67.jpg 14_181657_40.jpg 14_181731_77.jpg