Korisnički login

Zapis o Božićnom druženju

Božićni cvjetovi iz Cestice krase prostorije Žrtvoslovnog društva u Zagrebu

     Prošao je blagdan Božića, a i Nova godina. Polako se uhodavamo u svakodnevne poslove i aktivnosti, a snijeg koji je pao sredinom prosinca još uvijek nas nekako zadržava u božićnom ugođaju i radosti Božića.

        Božićno vrijeme počinje prvom nedjeljom Došašća i traje do Bogojavljenja, blagdana koje nam je poznatiji kao Sveta tri kralja, pa zato možda i ovaj tekst spada ovdje. Došašće ili kako upućeniji vole reći Advent započinje u nedjelju koja najbliže pada blagdana Sv. Andrije (30. studeni op ft). U predbožićno vrijeme u crkvi se služe mise zornice, a na Badnjak u kući kitimo bor i slažemo jaslice da bi navečer krenuli na misu polnoćku kojom ulazimo u sam blagdan.

          Već se udomaćilo, pogotovo od osamostaljenja Hrvatske i demokratskih promjena koje su se devedesetih godina prošlog stoljeća dogodile i na ovim prostorima, da se povodom blagdana Božića priređuju Božićni koncerti i priredbe, a u to doba više se razmišlja i o potrebama siromašnijih i od raznih bolesti i u nedaćama stradalih ljudi. Održavaju se i humanitarne priredbe, nedjelje Caritasa, a radost Božića najsvečanije slavimo u krugu obitelji i najdražih. Čestitke šaljemo na razne načine, rodbini i poznanicima, a na prigodnim Božićnim čestitanjima, susretima i druženjima, koja se ponekad zovu i završnice i domjenci, zavisno od toga kojem smo dijelu svečanosti skloniji, radost Božića čestitamo prijateljima i suradnicima.

        Upravo sam takovom jednom druženju imao čast prisustvovati. Naime svake godine prigodno Božićno čestitanje i druženje organizira Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba, kojeg sam i sam član, a isto je održano u subotu 22. prosinca, u prostorijama HŽD-a Ilica 36/1, u vremenu od 11 do 14 sati. U uvodnom dijelu prof. dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik Društva uručio je zahvalnicu Četvrtog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa Kaji Pereković, a kasnije je nastavljeno druženje i čestitanje. Kako sam na druženje ponio buket od tridesetak papirnatih cvjetova, koje kao prepoznatljiv suvenir općine Cestica izrađuju članice Kulturno umjetničkog društva, svaka sudionica susreta odabrala je po cvijet, a ostatak krasi prostorije društva u Zagrebu. Preko Monografije općine Cestica ljepote općine upoznat će i predsjednik Društva Šeparović i mons. Valent Pozaić, pomoćni biskup Zagrebački, a informaciju o kulturno povijesnim znamenitostima općine Cestica preko DVD-a „Križovljangrad  sjaj prošlosti… „ dobila je i poznata novinarka HTV-a, gospođa Branka Šeparović dok su ostalim sudionicima druženja uručeni informativni listići sa održane izložbe u jednom od naših najpoznatijih kulturno-povijesnih spomenika.

   Svim sudionicima druženja uručene su razglednice općine Cestica, kao uspomena na susret, a zahvaljujući gđi Jadranki Lučić, tajnica HŽD-a možemo pogledati i nekoliko fotogrfija sa druženja.

 

 

04_183104_31.jpg 04_183315_69.jpg