Korisnički login

U Osnovnoj školi Cestica


Božićnom priredbom proslavili rođenje Isusovo
U petak, 21. prosinca održana je u novoj dvorani Osnovne škole Cestica, sada već tradicionalna, Božićno-novogodišnja priredba u kojoj su nastupili učenici svih uzrasta. Dan ranije, u četvrtak, 20 prosinca s početkom u pola pet popodne priredba je održana u Područnoj školi u Lovrečanu, a u programu su nastupili đaci s lovrečanskog području, od prvog do četvrtog razreda.
Priredba u Cestici započela je u 17 sati, a u dupkom ispunjenoj dvorani Božićni program, 16 točaka, održan je po slijedećem rasporedu: N. Krpetić – Božić je – pjevački zbor, E. Ebel – Tiho Pahulja snijeg – pjevački zbor, M. Mihaljević – Ja se molim – 8. b, A. Dedić – Sretna Nova godina – pjevački zbor, F. Gruber – Tiha noć – 1. a, Isusu za rođendan – 1. b, Cmreki v snegu spiju – zajednički nastupili učenici 2. a i 2. b razreda, Božićna pjesma – zajednički nastup 3. a i 3. b razred, S. Marija Sikirić – Mačka i božićno drvo – 4. a, Colonia - Čestiti Božić – zajedničko izvođenje učenika 3. a i 3. b, D. Hruza – Tamburaški sastanak – tamburaški orkestar, Bužić duhaja – učenici 7. razreda, N. Mendaš – Što je ljubav, mir, sreća – 4. b razred, Klinci s ribnjaka – Božićni kolači – 4. b, Z. Balog – Bog – 5. c razred i J. Pierpont – Zvončići – pjevački zbor i tamburaški orkestar Osnovne škole Cestica.
Glazbeni dio programa, kojeg su izveli članovi školskog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra pripremila je učiteljica Slavica Požgajec, a vođenje programa uspješno su privele kraju učenice Valentina Pogračić i Barbara Hohnjec.
Među prisutnom publikom i učenicima škole, bili su brojni posjetitelji starije generacije, roditelji, djedovi i bake koji su školovanje završili u doba dok se rođenje Isusov nije smjelo slaviti, a na Božić se moralo ići u školu, pisati zadaće i odgovarati za ocjene. Iako su i u to doba učenici mogli s nastave izostati jedan dan u toku školske godine, taj se uglavnom nije mogao iskoristiti za crkvene praznike, a oni učenici koji na Božić nisu došli u školu bili su „nagrađeni“ neopravdanim satovima, ponekad ukorima i obično smanjenom ocjenom iz vladanja. Prvo polugodište trajalo je najčešće do 15 siječnja, nakon čega su uslijedili zimski praznici, a u školi i državnim institucijama slavili su se neki drugi blagdani. U to doba i božićne jelke (krispani) preimenovane su u novogodišnje koje su se mogle kupiti tek nakon Božića. Kako je Božić od vlasti bio i službeno ukinut većina roditelja na različite načine nabavljala je i kitila borove ispod kojih je mali Isusek i dalje donosio darove, a možda tek nešto tiše odzvanjale su božićne pjesme i u srcima onih koji ih nisu smjeli pjevati.
Na fotografijama nekoliko detalja s održane priredbe

02_003756_38.jpg 02_003822_27.jpg 02_003850_98.jpg 02_003909_54.jpg 02_003947_87.jpg 02_004004_85.jpg 02_004020_94.jpg