Korisnički login

U školi u Natkrižovljanu


U Božićnoj priredbi sudjelovali svi učenici škole
Posljednji dan nastave u prvom polugodištu, petak 21. prosinca, učenici, polaznici škole u Natkrižovljanu, u župi Sveta Barbara, održali su tradicionalnu Božićnu priredbu u kojoj su nastupili svi đaci. U uvodnom dijelu programa nastupio je zbor škole u kojem nastupaju sva školska djeca, petnaest učenika, a recitacijama i scenskim nastupom na hrvatskom i njemačkom jeziku predstavili su se pojedini razredi i grupe učenika. Prema riječima Ane Sakač, učiteljice razredne nastave, koja na školi neprekidno radi od 1970. godine, za nastupe su učenike pripremili učitelji razredne nastave i predmetni učitelji, Nikolina Milec, Gordana Kos Kolar, Marija Globan i vjeroučitelj vlč. Janko Bunić. Nakon izvedene priredbe održana je podjela Božićnih darova koje su prvo primila prisutna predškolska djeca koja su kao publika promatrala priredbu, i to Paula Honjec, Martina, Paula i Dominik Lazar, a nakon toga poklone su primili svi učenici škole, od najmlađeg do najstarijeg iza čega je uslijedilo druženje uz kolače i sokove.
U Natkrižovljanu škola radi od 1860. godine, a sredinom prošlog stoljeća zbog velikog broja đaka nastava se u župi odvijala na još tri mjesta, na Vinica Bregu, u Natrkižovljanu i Križanču. Zgrada današnje škole sagrađena je 1900. godine, a danas škola radi u sastavu Osnovne škole Vinica. U školi se nastava odvija samo u jednoj smjeni, a razrednu nastavu u dva kombinirana odjeljenja izvode supružnici, učitelji Ana i Slavko Sakač. Prvi razred broji dva učenika, a polaze ga Patrik Lazar i Marko Milec. Drugi razred je nešto brojniji, a polaze ga Jožica Majhen, Sanja Žiher i Filip Milec. U trećem razredu nalazi se četvero učenika, Martina Furjan, Petra Lazar, Petar Sakač i Dominik Težak. Četvrti razred je najbrojniji, polaze ga Petra Hohnjec, Mihaela Lazar, Danijela Majhen, Andreja Žiher, Goran Lazar i Miljenko Milec. Od braće školu polaze, Marko i Miljenko Milec, Jožica i Danijela Majhen, te Sanja i Andreja Žiher.
Božićni ugođaj priredbe prenio se i na posjetitelje koji su je prenijeli u svoje domove i obitelji, a radost Božića polako se spuštala niz snijegom obavijene obronke i visove kojima dominira obližnja crkva Svete Barbare. Od jeseni slijedeće školske godine, 2008/2009. za prvi razred stasalo je osam djece te će se i broj učenika na školi povećati, a vjeruje se da će u školskom zboru tada nastupiti i svih sedamnaest pjevača koliko bi škola trebala imati polaznika.

27_000548_16.jpg 27_000606_94.jpg 27_000621_69.jpg 27_000632_36.jpg