Korisnički login

Biskup mons. Josip Mrzljak u Natkrižovljanu

Proslavili smo Svetu Barbaru zaštitnicu župe
Jedna od značajnijih svetkovina koju se slavi u općini Cestica je proslava blagdana Svete Barbare, zaštitnice župe u Natkrižovljanu. Do crkve Svete Barbare, koja je podignuta na 325 metara nadmorske visine, najčešće se hodočastilo iz susjednih mjesta, u pravilu pješke, a u proslavi zaštitnice župe stalno su radosno sudjelovali i domaći župljani. U župi Sveta Barbara danas se nalaze slijedeća naselja Natkrižovljan (do 1900 godine zvalo se Križovljan Breg op ft), Križanče, Gradišće, Jarki, Selci Križovljanski i dio Falinić Brega iz općine Cestica te Goruševnjak i dio naselja Vinica Breg i iz općine Vinica. Danas većina štovatelja svete Barbare na svetkovinu dolazi automobilom koji se dolaskom na brijeg najčešće ostavi na parkiralištu kod groblja ili pak uz rub ceste na prilazima crkvi odakle slijedi uspon do crkve sagrađene na jednoj od najviših i najrazglednijih točaka pograničnog područja općine Cestica i Varaždinske županije. Svata Barbara, glavni župski blagdan slavi se 4. prosinca, a spominje se i kao zaštitnica tornjeva, rudara, građevinara i osoba u nevolji. Ovogodišnjoj proslavi prisustvovalo je i više stotina vjernika okolnih naselja i susjednih župa iz Donje Voće, Maruševca, Vinice, Petrijanca, Sračinca i najbližeg Križovljana kao i brojnih iseljenih «Barbarinščani» koji rodni kraj posjećuju u doba župskog proštenja, naravno tu su i vikendaši.
Svakako da je najsvečanije bilo u samoj crkvi, a prvi puta je župu posjetio i predvodio misno slavlje mons. Josip Mrzljak, novi varaždinski biskup koji je održao i prigodnu propovijed. Proslavi župskog proštenja prisustvovalo je i desetak svećenika, preč. Antun Perčić, tajnik Varaždinske biskupije, preč. Valent Posavec, vinički župnik i dekan gornje varaždinskog dekanata, te vlč. Ivan Žmegač domaći svećenik i župnik varaždinske župe Sv. Josipa, Franjo Hrg i Antun Gorek iz Ivanca, fra Josip Patrčević, kapucin iz Varaždina, Ivan Sakač iz Petrijanca, Alojz Pakrac iz Margečana, Martin Mezak iz Maruševca, križovljanski župnik Ivan Košić i ostali. Skladnim pjevanjem misno slavlje uzveličali su i barbarinski pjevači okupljeni oko novog orguljaša Marijana Hutinskog, a na kraju misnog slavlja svima je na dolasku zahvalio domaći župnik, vlč. Janko Bunić.
Na prostoru oko crkve, sa sjeverozapadne strane bilo je dosta štandova sa raznim potrepštinama, a posebna radost prodavača bili su najmlađi posjetitelji koju su, najčešće zahvaljujući majčinu ili bakinu dobru srcu, dobili i pokoju igračku, dok su stariji pribavili razne korisne predmete za kuću i seosko gospodarstvo. Kao samostalna župa Sveta Barbara djeluje od 1789. godine, a slijedeće proštenje koje s radošću posjećuju brojni stanovnici ovog dijela Županije i iseljeni mještani župe održat će se na Valentinovo, 14. veljače, koji se slavi i kao Dan zaljubljenih.
U prekrasnom krajoliku i pogledu koji se pruža na sve strane uživao je i biskup mons. Josip Mrzljak, a na prostoru ispred sakristije snimljena je i zajednička fotografija biskupa i svećenika koji se nisu odmah razišli za svojim obvezama.

16_170621_74.jpg 16_170639_91.jpg 16_170656_31.jpg 16_170731_48.jpg 16_170757_47.jpg