Korisnički login

U organizaciji Povjerenstva za socijalnu skrb


Sveti Nikola dijelio darove najmlađima
              Sveti Nikola jedan je od svetaca kojeg posebno slave djeca, a u večernjim satima „Mikula“, znade prošetati i selom kako bi dobroj djeci dodijelio nagradu, najčešće slatkiše, ponekad i igračku. Negdje iza Nikole šepa „Krampus“ grda črna spodoba koja traži zločestu djecu kak bi ih odvlekel v Dravu. No kak vu našem kraju već godinama takovih nije bilo „črni“ vrag ostane kratkih rukava i mora se povući i otići u kraj gdje još ima zločeste djece. Pošto sveti Nikola obično u doba pred Nikolinje i na sam blagdan ima strahovito posla u pomoć mu rado priskoče i pomoćnici, a Nikola im iz svog punog ormara rado posudi koju svečanu opravu. Doduše ne tako raskošnu, kakovu sam nosi, ali ipak bogato ukrašenu tako da djeca ponekad ni ne primijete da u njihov kraj nije došao Nikola osobno već njegov pomoćnik.
Naš kraj Sveti Nikola posebno voli, naravno jer su djeca dobra, mogli bismo reći najbolja, tako da obično sam dođe i podijeli darove, a kad je čuo da ove godine neće trebati dolaziti dvaput odmah je krenuo polako i došao nešto ranije, već u nedjelju. Dogodilo se to zato jer se žurio. Kada je već prošao cijelu Europu i iz Ptuja krenuo prema našemu kraju, u silnoj žurbi, da ne bi zakasnio, ni primijetio nije da je trebao skrenuti prema Dubravi Križovljanskoj, a već se našao u Ormožu. Bilo je dosta rano i tamo ga nisu očekivali te je začuđen zastao, osvrnuo se i posegnuo u unutarnji džep svojeg svečanog kaputa i izvadio malu napravu, slučajni prolaznici pomislili su da je to mobitel, ali nije, bila je to naprava za navođenje. No taj uređaj nije birao strane svijeta nego je sprava bila podešena da pokazuje smjer prema dobroj djeci. Tako je Nikola prateći impulse svojeg GPS-a krenuo preko Drave, prema smjeru Cestice iz koje je dolazio najjači signal. Već polako umoran došao je do Virja Križovljanskog, mislio je trebalo bi malo otpočinuti, ali kako ću sad odmarati kad GPS sve jače tuče i naprosto prema naprijed vuče. U tom razmišljanju opazi upregnute konje, prekrasne „bijelce“ koji nestrpljivo na mjestu tapkaju i osluškuju naćuljenih ušiju kada će doći naredba za pokret. Na kolima dva ozbiljna muškarca, s crnim šeširima na glavi, jedan s ozbiljnim izrazom lica, neki bi rekli stroga pogleda, s brcima kojima vrhovi prema nebu vuku, s uzdama u jednoj ruci i bičem u drugoj, a drugi koji ozbiljnošću nadvisuje prethodnika, tek je ruke gurnuo u džepove kaputa i čeka kada će bijelci krenuti. Kad se Svetac približio kolima obojica muškaraca u isti mah mu požele dobrodošlicu, a ozbiljnosti na licima odjednom nestane te upitaju Nikolu kojim smjerom dalje krenuti će. Kad su čuli da putuje prema Cestici, gdje ima susret s djecom, ponude mu prijevoz koji on s olakšanjem prihvati te obojica skočiše pomoći mu utovariti darove na zadnje sjedište uz koje i Nikola sam sjedne i nakon toga konji polagane kola povukoše.
U isto vrijeme kad je krenuo Sveti Nikola s darovima na put se dao i „Krampus“, ponekad je pretekao svetog Nikolu, a često je zaostao za njim. Kako nigdje nije našao zločeste djece uputio se za njim i prema našem kraju misleći da će koje dijete u zadnji čas zločesto biti. Sačekao je u šumi kočiju i svetog Nikolu želeći se u kola ukrcati, no konji bijelci na daleko osjete „ miris“ crnog krampusa kojeg kopitima i rzanjem natrag otjeraju u šumu te on pobježe prema Dravi koja ga proguta i odnese nizvodne tako da se u slijedećih nekoliko mjeseci u naš kraj vratiti neće moći. Kad se konji otarase nezvanog gosta i neugodnoga došljaka kasom nastaviše prema novoj dvorani koja sva ispunjena očekuje dolazak Svetog Nikole. U silnoj žurbi mnogi roditelji zaboraviše da i sveti Nikola nogom ponekad kročiti mora te zaposjednu sva parkirališna mjesta i prilaze kojima je dragi gost trebao u dvoranu doći. Sa sjedišta, na kojem je sjedio, Nikola jedno vrijeme promatra i čeka kada će bijelci dalje krenuti. No, kako se zbog krkljanca i prometnog začepljenja naprijed nije moglo Nikola siđe s kola, prebaci vreće sa darovima preko ramena zahvali muškarcima u šeširima i na prolazu prema dvorani pogladi konje po vratu, gurnuvši svakome u usta kao nagradu za sigurnu vožnju po bombon. Na ulazu u dvoranu Nikola je primijetio da su mu na nogama patike koje je obuo još na početku putovanja, a čizme je ostavio još daleko prije nego je ušao u bogatu Europsku uniju. Dao ih je jednome siromahu koji je promrzao stajao pred javnom kuhinjom, srećom imao je njegov broj, iako je bio dosta mršaviji i stariji. Mislio je već ću nekako nabaviti rezervne u jednoj od zemalja kojima budem prolazio, no, na putovanju nije stigao to riješiti, s jedne strane jer mu se žurilo, a s druge jer nije naišao na čovjeka s kojim bi popričao, svi su bili zaposleni i u žurbi te Nikolu ni primijetili nisu. Patike je obuo na početku puta, kako bi lakše hodao i prevaljivao brojne kilometre, a pomislio je da će se čizme oštetiti budu li izložene prašini na putovanju i više neće biti onako sjajne ako se u njih uvuče nečistoća. Kad je sreo bosog i oskudno obučenog siromaha na trenutak je pomislio da mu udijeli i ogrtač, ali se onda sjeti sve brojne dobre djece koja očekuju da se pojavi u svečanom ogrtaču, s biskupskom kapom na glavi i biskupskim štapom u ruci, kako i dolikuje.Sv. Nikoli. I dok je tako razmišljao o svom putovanju u dvorani je započeo program koji su pripremili najmlađi, a za to vrijeme Nikola je polako uređujući bradu sortirao darove. Na jedno mjesto slagao je poklone za one najmlađe, malo sa strane za one malo starije, a u posebnu vreću odlagao je darove za školsku djecu kojima će se darove udijeliti na sam blagdan, u četvrtak, 6. prosinca i u Školi u Cestici, i onima malo dalje, ispod Svetog Lovre u Lovrečanu i u školi položenoj nešto niže od crkve Svete Barbare u Natkrižovljanu.
Sama priredba održana je popodne, u nedjelju 2. prosinca. Tribine dvorane bile su ispunjene, djecom, roditeljima i bakama, a sam program izveden je u organizaciji Povjerenstva za socijalnu skrb općine Cestica. U uvodnom djelu svetom Nikoli dobrodošlicu je zaželio Mirko Korotaj, načelnik općine, a pohvalio je i najmlađe koji su i ove godine bili tako dobro da je krampus i ove godine uglavnom zaobišao našu općinu.
Na održanoj priredbi nastupom su oduševila djeca iz Dječjeg vrtića „Zeko“ iz Cestice, a nakon njihovog nastupa izveden je igrokaz „Ivica i Marica“ kojeg je na scenu postavila Jelena Milec iz Križovljana u kojem su nastupili mladi glumci Darija Hrnčić (8), Viktorija Milec (11) i brat joj Tomislav te Antonio Vočanec (11) iz Virja. U glazbenom dijelu programa nastupila je mlađa folklorna i tamburaška skupina KUD-općine Cestica koju su za nastup pripremile voditeljice Davorka Golubić i prof. Gordani Kos Kolar. Nakon nastupa u dvoranu polako uđe Sveti Nikola. S nestrpljenjem ga očekivahu najmlađi, a ni stariji nisu bili manje nervozni.
I tako je djeci rođenoj ove godine poklone osobno uručio sveti Nikola, a u pomoć Svetom Nikoli kod podjele darova priskočili su Snježana Juričinec i Stjepan Mumlek te je ukupno predškolskom uzrastu podijeljeno 320 poklon paketa.
Nakon podjele darova u Cestici sveti Nikola krenuo je vođen svojim uređajem za navođenje koji ga i dalje vodi prema ostaloj dobroj djeci, a na godinu vjerujemo da će opet navratiti u našu sredinu gdje će ga opet dočekati najbolja djeca i zaželjeti mu dobrodošlicu.

Na fotografijama neki detalji sa podjele darova u novoj dvorani u Cestici, održanoj povodom blagdana sv. Nikole

14_193303_14.jpg 14_193318_06.jpg 14_193356_69.jpg 14_193441_60.jpg 14_193534_86.jpg 14_193558_58.jpg 14_193625_24.jpg 14_193655_68.jpg 14_193750_17.jpg 14_193824_32.jpg 14_193902_30.jpg 14_193940_92.jpg