Korisnički login

"Kockasti" dresovi prepoznatljivi u Svijetu i Europi

U susret Europskom nogometnom prvenstvu 2008. godine
Nakon pobjede Hrvatske nad Engleskom i oduševljenje koje je odlična igra nogometne selekcije potaknula u svim mjestima gdje žive Hrvati, u domovini i inozemstvu sve oči bile su uprte u Luzern i Švicarsku gdje su danas, 2. prosinca 2007. godine, izvučeni parovi, skupine i mjesta odigravanja prvih kola prvenstva Europe slijedeće godine. Kao što je poznato na Euru 2008. godine, koje zajednički organiziraju Austrija i Švicarska, nastupit će 16 reprezentacija, a nakon izvršenog izvlačenja određeno je da će Hrvatska igrati u „B“ skupini s Njemačkom, Poljskom i domaćinom Austrijom. U skupini „A“ igraju Portugal, Turska, Češka i domaćin Švicarska, u skupini „C“ natječu se Nizozemska, Rumunjska, Francuska i Italija, a u skupini „D“ nalaze se Grčka, Rusija, Španjolska i Švedska. Utakmice „A“ i „C“ skupine igraju se u Švicarskoj. Prva skupina igra u Baselu gdje igra domaćin, i Ženevi gdje se igraju ostali susreti, a susreti momčadi najjače „C“ grupe igraju se na stadionima Züricha i Berna. Skupna „B“ i „D“ grupe svoje utakmice igrat će na stadionima Austrije. Domaćin sve susrete skupine igra u Beču, a ostali iz grupe tri utakmice odigrat će u Klagenfurtu. Ekipe skupine „D“ utakmice će odigrati u Salzburgu i Innsbrucku. Početak prvenstva započinje utakmicom Švicarska - Češka koji se igra na stadionu u Baselu 7. lipnja, a „austrijski“ dio prvenstva počinje na stadionu u Beču, dan kasnije gdje se sastaju Austrija i Hrvatska. Na stadionu u Baselu igrat će se još dvije četvrtfinalne i jedna polufinalna utakmica (25. lipnja), a u glavnom gradu Austrije nakon dvije četvrtfinalne i jedne polufinale utakmice (26. lipnja) igrat će se i završnica prvenstva, na Petrovo, 29. lipnja u 20 sati i 45 minuta.
Prvu utakmicu Hrvatska igra s reprezentacijom Austrije 8. lipnja s početkom u 18 sati u Beču, a ostale dvije u Klagenfurtu, u južnoj Austriji, Njemačka – Hrvatska u 18 sati 12. lipnja i susret Poljska Hrvatska, 16 lipnja u 20,45 sati.
Ukoliko Hrvatska osvoji prvo mjesto u skupini 20. lipnja igrat će u Beču sa drugoplasiranom ekipom iz skupine „A“, a dogodi li se da osvoji drugo mjesto sastat će se dan ranije u Baselu sa pobjednikom prve skupine. Pobjednici četvrtfinalnih susreta između prvoplasiranih i drugoplasiranih ekipa skupina „A“ i „B“ igrat će polufinale u Baselu 25. lipnja, a pobjednik će nastupiti u Beču u završnici gdje će se sastati sa pobjednikom drugog polufinalnog susreta koji se 26. lipnja igra u glavnom gradu Austrije.
Podsjećamo nogometna reprezentacija Hrvatske najbolji plasman osvojila je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine gdje je osvojila treće mjesto, a dobre igre naše reprezentacije proslavile su nas u cijelom svijetu. „Kockasti“ dresovi u kojima su nastupili naši nogometaši postali su hit među poklonicima nogometa diljem svijeta, a „kockaste“ majice s imenima igrača naših nogometnih znalaca bili su sastavni dio sportske opreme koja se s ponosom nosila i u kojoj su početne nogometne korake započinjali najmlađi zaljubljenici nogometne igre.
U svijetu su brojni klubovi koji nose ime Croatia, a preko nogometa i prepoznatljivih „kockastih dresova“ dobra igra reprezentacije iz Francuske prenesena je na poklonike nogometa različitih naroda na kugli zemaljskoj. Jedna od takovih „reprezentacija“ već dvije sezone nastupa na nogometnom turniru koji se svake godine organizira u Zürichu u Švicarskoj. Momčad, koju sačinjavaju mladići raznih nacionalnosti, nastupa pod nazivom „CRO-POP“, a okupio ju je naš Danijel Vidrač, iz Križovljana. Turnir se inače održava svake godine u lipnju mjesecu, a ove godine okupio je u nekoliko kategorija 119 ekipa. Turnir je podijeljen u vise kategorija, kaže Danijel, i to niži razredi, viši razredi, kategorija amateri, seoske ekipe, mješovite ekipe- mix (muški i žene), firme, nogometaši. Inače ekipa „CRO-POP“ ove godine osvojila je peto mjesto u kategoriji nogometaša, od deset prijavljenih, a prošle godine bili su treći. Organizator turnira je nogometni klub Zollikon SCZ – ZOLLIKON. Na turniru u različitim uzrastima nastupaju i naši iseljenici, a za sastav „CRO-POP“ na ovogodišnjem turniru nastupili su slijedeći igrači: Gornji red s lijeva na desno - Paolo Da Silva Jesus (Portugal), Yanick (Švicarska), Marko Dugandžić (Medugorje; BiH), Jozo Andric (Duvno BiH), Georg Kloukas (Grčka- u našem kraju poznat kao PUTAR ), Ivo Dugandžić (Medugorje BiH). U donjem redu s lijeva na desno su Daniel Vidrač ( CESTICA-HR), Filipe (Brazil), Ismail (Turska), Mauro DiRonzo (Italija) Murat Saliju (Makedonija).
Našim nogometašima na Europskom prvenstvu želimo puno dobrih igara na putu do finala, a svima koji vole hrvatski nogomet želimo da s ponosom i dalje nose „kockaste“ majice bez obzira gdje se nalazili i u kojem mjestu igrali. Na slici – reprezentacija „CRO-POP“ iz Švicarske.

03_003841_54.jpg