Korisnički login

Dani kruha u Cestici

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje
Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Zapisano je da obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta-učenika i prirode.
U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, a mogu se prirediti i izložbe različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti.
Ove godine izložbu povodom Dana kruha priredili su i učenici naših škola, a fotoaparatom smo zabilježili ostvarenja koja su priredili učenici Područne škole u Lovrečanu (koji od početka školske godine imaju nastavu samo u jutarnjoj smjeni) i dječjeg vrtića „Zeko“ u Cestici.
U pripremanju izložbe u Lovrečanu pomogli su i roditelji djece, a sudjelovali su i učiteljice Slavica Golub, Gordana Marsenić, Danijela Kelek i Katica Furjan. Izložba je u prisutnosti vjeroučitelja Davora Hohnjeca i kuharice Anđelice postavljena u ponedjeljak, 15. listopada u predvorju škole u Lovrečanu.
U obilježavanje Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje uključili su se i polaznici Dječjeg vrtića „Zeko iz Cestice koji su uz pomoć roditelja i teta iz vrtića organizirali i priredili izložbu jesenjih plodova među kojima su izložili tikve, jabuke, orahe, kestene, lješnjake, kukuruz i ostale jesenje plodove, a na izložbi su se našla i brojna peciva i sam kruh, orehnjače, raznovrsni klipići, pletenice... Osim izložbe koja je postavljena u ulaznom dijelu vrtića, vrijedne dječje ruke su uz pomoć odgojiteljica, Kristine Friščić, Tanje Vuzem, Kristijane Vrček, Nevenke Panić, Andreje Borak i Katarine Šipek, pripremile i umiješale tijesto koje je kasnije pod stručnim nadzorom kuharice Dragice Težak i ispečeno.
E pa slasno vam bilo.

03_082049_25.jpg 03_082108_64.jpg 03_082121_55.jpg