Korisnički login

12. kolovoza u Lovrečanu

Održano Lovrečko proštenje

U nedjelju 12. kolovoza održano je već tradicionalno proštenje u crkvi Svetog Lovre. Crkva u sadašnjem obliku podignuta je na brdu iznad Lovrečana pred 269 godina, točnije 1738. godine, a blagdan zaštitnika sela mještani slave u nedjelju najbližu samom blagdanu koji po kalendaru dolazi 10. kolovoza, pa se ta nedjelja i zove „Lovrečka nedela“.

Na proštenju je u crkvi u 11 sati služena koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vlč. Janko Bunić, župnik iz susjedne župe Svete Barbare u Natkrižovljanu, a u koncelebraciji još su sudjelovali i vlč Vlad Borak iz Križovljana, inače župnik u Svetom Đurđu kod Ludbrega, vlč Ivan Košić, naš križovljanski župnik koji je prije mise pozdravio sve okupljene vjenike, te fra Mirko Kemeviš, kapucin iz Varaždina koji je održao propovijed.

Kako brojni posjetitelji „lovreče nedele“ nebi kući ostali gladni i žedni i ove godine pobrinuli su se lovrečanski vatrogasci, koji prije i na samu lovrečku nedelu“ imaju pune ruke posla. Jer bio bih možda i grijeh kada bi koji gost ostao bez mogućnosti probati jedno od najkvalitenijih vina koja se dobivaju iz okolnih vinograda. Uglavnom za mlađe, dobru dođu i prodavači raznih igračaka i poljodjelskih alatki, za starije, i slastičari bez kojih je proštenje teško zamisliti. Druženje starih znanaca i prijatelja ugodnije je uz zvukove popularnih kajkavskih i zabavnih pjesama, a na održanoj vatrogasnoj zabavi priređenoj u prostorijama DVD-a Lovrečan Dubrava moglo se i do ranih jutarnjih sati i zaplesati.

Svetog Lovru posebno slave i vinogradari, jer se sa blagdanom ovog sveca završavaju poslovi na zaštiti vinograda različitim kemijskim preparatima i zaštitnim sredstvima i vinograd se dalje prepušta normalnoj zriobi. Kako se slatke grožđane bobice sviđaju i pticama za blagdan Svetog Lovre počinju se postavljati „klampotici“ koji će svojom lupnjavom i „klampanjem“ tjerati ptice iz vinograda.

Nekoliko fotografija iz crkve i oko crkve snimljenih na „lovrečku nedelu“

17_194730_17.jpg 17_194745_95.jpg 17_194808_47.jpg 17_194830_84.jpg 17_194851_11.jpg